Šveicarijos bankai skelbia neatsiimtų indėlių savininkų vardus

Šveicarijos bankai trečiadienį paskelbė virš 2600 žmonių pavardžių, kurie turi atidarę sąskaitas, bet per pastaruosius 60 metų jas „pamiršo“. Taip jiems ar jų palikuonims suteikiama paskutinė galimybė atsiimti savo turtą, kitaip jis bus perduotas valstybei, informuoja agentūra „Reuters“.

Bankininkai teigia, kad „dirvonuojančiose“ bankų sąskaitose yra apie 44 mln. frankų (40,5 mln. eurų)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Bankininkai teigia, kad „dirvonuojančiose“ bankų sąskaitose yra apie 44 mln. frankų (40,5 mln. eurų)<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-17 14:57, atnaujinta 2017-09-28 19:22

Bankininkai teigia, kad „dirvonuojančiose“ bankų sąskaitose yra apie 44 mln. frankų (40,5 mln. eurų). Ieškoma ne tik indėlininkų. Bankuose, pasak „Reuters“, „dulkes renka“ ir 80 asmeninių seifų. Kas juose padėta – neaišku.

Ieškoti „snaudžiančių“ sąskaitų žmonės gali interneto svetainėje adresu www.dormantaccounts.ch. Jos viešinamos vadovaujantis sausio mėnesį įsigaliojusiu nauju įstatymu.

„Publikuodami šią informaciją bankai bando paskutinį kartą užmegzti kontaktą su klientais, – sakė Claude'as-Alainas Margelischas, Šveicarijos bankininkų asociacijos vadovas. – Kita vertus, bankams šios naujosios taisyklės duoda teisinį apibrėžtumą, kaip turi būti elgiamasi su turtu, kurio niekas nepasigenda“.

Kasmet šis sąrašas bus papildomas naujomis pavardėmis, kai „pamirštai“ sąskaitai sukaks 60 metų.

Dėl savo turto atgavimo į bankus galima kreiptis per metus nuo sąrašo paskelbimo.

Likimo valiai paliktos sąskaitos – jautri tema Šveicarijoje nuo to laiko, kai Pasaulio žydų kongresas praėjusio amžiaus paskutinįjį dešimtmetį pradėjo kampaniją siekdamas, kad Šveicarijos bankai grąžintų Holokausto aukų turtą.

Spiriami žydų organizacijų ir JAV vyriausybės, dideli Šveicarijos bankai 1998 metais sutiko išmokėti 1,25 mlrd. dolerių, kad užglaistytų jiems mestus kaltinimus, neva jie ištuštino tokias „miegančias“ sąskaitas ir nesuteikė informacijos įpėdiniams, siekiantiems susigrąžinti giminaičių pinigus.

Slaptumą garantuojanti Šveicarijos bankininkystės tradicija ir sukurta turto valdymo industrija jau seniai traukia į šią šalį tuos, kurie nenori, kad už jų turtų užkliūtų nereikalingas smalsus žvilgsnis.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.