Namisėdos lietuviai per šventes bus dosnesni

Šiemet dovanoms per Kalėdų ir Naujųjų metų sutikimo šventes lietuviai žada vidutiniškai skirti net 21 euru daugiau nei pernai. Tai parodė rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ atliktos tradicinės apklausos rezultatai.

Mažiausiai išlaidauti linkę besimokantys jaunuoliai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mažiausiai išlaidauti linkę besimokantys jaunuoliai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Dec 23, 2015, 6:02 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 9:08 PM

Vidutinė suma, kurią 15 metų ir vyresni šalies gyventojai ketina išleisti dovanoms per šių metų didžiąsias šventes, – 84 eurai. Pernai metams baigiantis žmonės šiam tikslui planavo atseikėti 219 litų (63 eurus).

Iki šiol mažiausiai dovanoms gyventojai ketino skirti 2000–2001 metais (36–37 eurus), o daugiausia – ikikriziniais 2007-aisiais (71 eurą). Tiesa, jau po metų dovanotojai smarkiai susiveržė diržus ir šias išlaidas sumažino maždaug 20 eurų.

Akivaizdu, kad didelę įtaką šiemečiam išlaidų šuoliui turėjo Lietuvoje įvestas euras. Vis dėlto sunku pasakyti, ar žmonės tapo išlaidesni dėl nominalaus pinigų dydžio sumažėjimo daugiau nei tris kartus (tai skatina nurodyti didesnę sumą), ar tai yra respondentų reakcija į prekių kainų padidėjimą (dovanos lieka tos pačios, bet gyventojai supranta, kad joms nupirkti teks išleisti daugiau pinigų nei prieš metus).

Net keturi iš dešimties šalies piliečių šiais metais dovanoms per šventes ketina išleisti 100 eurų ar daugiau. Dosniausi ketina būti 30–49 metų asmenys.

Apklausa tarsi rodytų, kad per metus pagerėjo kaimų ir vienkiemių žmonių gyvenimas. Pernai dovanoms jie buvo nusiteikę atidėti 55 eurus, o dabar – net 80.

Tarp atskirų socialinių grupių, kaip ir anksčiau, išsiskiria vadovai ir nuosavo verslo savininkai – dovanoms jie ketina skirti po 147 eurus – 47 eurais daugiau nei prieš metus.

Mažiausiai išlaidauti linkę besimokantys jaunuoliai (vidutiniškai žadėjo išleisti 49 eurus, 15 eurų daugiau nei pernai) ir pensininkai (žadėjo išleisti 56 eurus, 16 eurų daugiau nei pernai).

5 proc. apklaustųjų sakė, kad jie per šventes neketina pirkti jokių dovanų.

Tuo metu gyventojų įpročiai sutinkant Naujuosius metus išlieka stabilūs. Kaip ir anksčiau, dauguma žmonių ketina švęsti namuose – vieni, su šeima arba su svečiais. Didžiausi namisėdos – pensininkai. Net du iš trijų per šventes bus namuose vieni ar su šeima.

7 proc. apklaustųjų (tiek pat kaip ir pernai) Naujuosius metus nusiteikę sutikti aktyviau – restoranuose, kavinėse, miestų gatvėse ar aikštėse, gamtoje, užsienio šalyse.

Tiesa, lapkričio pabaigoje–gruodžio pradžioje, kai buvo atliekama ši apklausa, trečdalis žmonių, daugiausia jaunesni, dar nebuvo apsisprendę, kur švęs Naujuosius. 

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.