Paskutinę metų dieną – į banką su litais kišenėse

Vilnietis Martynas mėgsta metų pabaigoje sutvarkyti nebaigtus reikalus. Todėl paskutinę 2015-ųjų dieną jis nuskubėjo išsikeisti per metus surastų užsilikusių litų. „Kasininkė sakė, kad anšlagas – tiek daug norinčiųjų išsikeisti litus“, – pasakojo vilnietis. Gruodžio 31 diena – paskutinė diena, kai komerciniai bankai nemokamai keičia litus.

Gruodžio 31 diena – paskutinė diena, kai komerciniai bankai nemokamai keičia litus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gruodžio 31 diena – paskutinė diena, kai komerciniai bankai nemokamai keičia litus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos bankas savo kasose Vilniuje ir Kaune litų banknotus ir monetas į eurus keis neribotą laiką ir nemokamai.
Lietuvos bankas savo kasose Vilniuje ir Kaune litų banknotus ir monetas į eurus keis neribotą laiką ir nemokamai.
Gruodžio 31 diena – paskutinė diena, kai komerciniai bankai nemokamai keičia litus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gruodžio 31 diena – paskutinė diena, kai komerciniai bankai nemokamai keičia litus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aida Murauskaitė

Dec 31, 2015, 11:36 AM, atnaujinta Sep 26, 2017, 11:44 AM

Nuo sausio 1-osios nemokamai tai darys tik Lietuvos bankas.  

Tiesa, Martynas nuskubėjo ne į komercinį banką, jis litus keitė Lietuvos banko skyriuje.

„Turėjau 120 litų. Tarkim, šimtą buvau pamiršęs taupyklėje. Dar turiu pasilikęs įvairių litų, gal ir kitais metais keisti eisiu. Nėra ko skubėti. O žmonės supuolė, gal supratę, kad šiandien išvis paskutinė diena pasikeisti“, – svarstė vilnietis.

Kaip sakė Lietuvos banko atstovas Mindaugas Milieška, pastarosiomis dienomis Lietuvos banko trijose kasose Vilniuje ir Kaune sulaukiame daugiau žmonių, norinčių pasikeisti litus į eurus.

„Gruodžio pradžioje per dieną būdavo atliekama apie 260 tokių valiutos keitimo operacijų, o gruodžio 29 d. jų jau buvo 500. Pakeista per 340 tūkst. litų. Gruodžio 30 d. – 555 operacijų (per 430 tūkst. litų). Netrūksta klientų ir šiandien“, – gruodžio 31 dieną sakė M.Milieška.

Jis primena: „Nėra reikalo žmonėms, kurie dar turi litų, skubėti: Lietuvos bankas savo kasose Vilniuje ir Kaune litų banknotus ir monetas į eurus keis neribotą laiką ir nemokamai.“

Iki 2015 m. gruodžio 31 d. nemokamai litų banknotus į eurus keitė ir dalis komercinių bankų padalinių (visų apskričių centruose ir kai kuriuose kituose miestuose).

Nuo liepos 1 d., tarkim, SEB bankas litų banknotus į eurus keitė tik Utenos skyriuje.

„Itin didelio aktyvumo per pusmetį nepastebėjome – per mėnesį vidutiniškai litus išsikeitė apie 40 klientų, vidutiniškai per mėnesį iškeista apie 8-10 tūkst. eurų.   Gruodžio mėnesį  kiek didesnis aktyvumas buvo juntamas prieš Kalėdas. Gyventojai nešė į skyrių atsitiktinai rastus, namuose užsilikusius litų banknotus, pavyzdžiui, rastus tarp dokumentų. Manome, kad tai jau nebuvo sąmoningai laikyti litai, siekiant juos pasilaikyti kuo ilgiau, o greičiau visokių atsitiktinių radybų metu rasti pinigai, kuriuos gyventojai suskubo išsikeisti iki švenčių“, – kalbėjo SEB Verslo plėtros departamento direktorius Linas Januševičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.