Už nekilnojamąjį turtą biudžetą pasiekė kone pusė milijono eurų

Nekilnojamojo turto (NT) mokestį už

Turto, kurio vertė viršija 220 tūkst. eurų, savininkai iki gruodžio 15-osios turėjo deklaruoti ir sumokėti 0,5 proc. turto vertės mokestį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Turto, kurio vertė viršija 220 tūkst. eurų, savininkai iki gruodžio 15-osios turėjo deklaruoti ir sumokėti 0,5 proc. turto vertės mokestį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2016, 5:07 PM, atnaujinta Jun 12, 2017, 3:38 AM

2014 metais NT mokesčio mokėtojų buvo beveik pusantro karto daugiau, daugiau gauta ir įplaukų į biudžetą.

Skirtumas aiškinamas tuo, kad pernai, skirtingai negu užpernai, kiekvienas mokėtojas turėjo pateikti individualią, o ne šeimos deklaraciją, nes kiekvienam individualiai taikoma neapmokestinamoji vertė. Individuali vertė turėtų būti taikoma ir sutuoktiniams, valdantiems NT bendrąja jungtine nuosavybės teise.

Manoma, kad pernai NT mokesčio mokėtojų buvo mažiau ir dėl to, kad kai kurie gyventojai laukė VMI išaiškinimų, kaip elgtis, ir delsė deklaruoti brangų turtą.

VMI Komunikacijos vadovas Darius Buta teigė, kad šiuo metu skaičiuojama, kiek žmonių turėjo deklaruoti brangų turtą, ir aiškinamasi, kodėl jie to laiku nepadarė.

D.Butos teigimu, dar neaišku, kaip bus elgiamasi su asmenimis, kurie mokesčio nesumokėjo už 2014 ir 2015metus.

„Ar jie atsisakė, negalėjo deklaruoti, ar pamiršo, ar nekreipė dėmesio ar dėl kažkokių kitų priežasčių.

Ką darysime su tais, kurie nedeklaravo, dar negalime pasakyti, nes po Konstitucinio Teismo išaiškinimo VMI baigia derinti pozicijas su įvairių sričių teisininkais, ką reikia daryti su tais žmonėmis, kurie nepateikė deklaracijų ir nesumokėjo mokesčių už ankstesnius metus“, – sakė D.Buta.

Turto, kurio vertė viršija 220 tūkst. eurų, savininkai iki gruodžio 15-osios turėjo deklaruoti ir sumokėti 0,5 proc. turto vertės mokestį. Iš sumokėjusiųjų turtą privalėjo deklaruoti 725 asmenys, likę 313 pagal įstatymą to daryti neprivalėjo.

Gyventojai, kurie NT mokestį už 2015 metus jau sumokėjo pagal seną tvarką, kai NT vertė buvo apskaičiuojama visai šeimai, permoką galės susigrąžinti.

2014 metais NT deklaravo 2485 asmenys, o jų sumokėto mokesčio suma siekė beveik 1,592 mln. eurų, o turto nedeklaravo 347 gyventojai – jie nesumokėjo 371 tūkst. eurų.

Konstitucinis Teismas (KT) pernai rudenį nutarė, kad negalima šio mokesčio skaičiuoti nuo visų šeimos narių turto vertės, kaip numatoma NT mokesčio įstatyme, tačiau KT nuostatos netaikomos atgaline data.

NT mokesčiu apmokestinami žmonėms priklausantys gyvenamieji, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, ūkio, mokslo, religinės, poilsio paskirties statiniai ar patalpos, žuvininkystės ir kiti statiniai, kurių vertė viršija 220 tūkst. eurų, išskyrus atvejus, kai šis turtas naudojamas pajamoms iš žemės ūkio veiklos gauti, teikti laidojimo paslaugas, švietimo darbui, kaip kūrybinės dirbtuvės, kulto apeigų reikmenų gamybai, taip pat socialinei globai ir priežiūrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.