Kokie tie nuostoliai, jeigu bankininkas – savas?

Rusijos 2015 metų bankininku išrinktas Dmitrijus Patruševas. Kad toks titulas atiteko įtakingo tėvo sūnui, niekam nenuostabu. Tiktai dėl jo veiklos rezultatų kilo abejonių.

Metų bankininku tapęs D.Patruševas (dešinėje) gavo ir V.Putino patarimų.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Metų bankininku tapęs D.Patruševas (dešinėje) gavo ir V.Putino patarimų.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Jan 12, 2016, 12:00 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:33 AM

Net 491 kredito įstaigą vienijanti Rusijos bankų asociacija devintą kartą paskelbė geriausią metų bankininką.

Juo tapo Saugumo tarybos sekretoriaus, buvusio Federalinės saugumo tarnybos (FST) direktoriaus Nikolajaus Patruševo sūnus Dmitrijus.

38 metų „Rosselchozbank“ vadovas apdovanotas už tai, kad jo vadovaujama įstaiga darbavosi kertiniuose Rusijos ekonomikos sektoriuose ir smarkiai prisidėjo prie jų, o ypač žemės ūkio, plėtros. Bent jau taip paskelbė Bankų asociacija.

Tačiau ekonomikos ekspertai buvo priblokšti tokio sprendimo. Mat valstybės valdomas „Rosselchozbank“ vos per tris 2015-ųjų ketvirčius sugebėjo pridaryti 30,8 mlrd. rublių (dabartiniu kursu – 383 mln. eurų) nuostolių.

Ir tai tik pagal Rusijos apskaitos standartus. Pagal tarptautinius, banko nuostoliai per pirmuosius 9 praėjusių metų mėnesius siekė 67,9 mlrd. rublių (844 mln. eurų) – 8,1 karto daugiau nei per tą patį laikotarpį 2014 metais.

Galbūt nuostoliai ne svarbiausia? Tačiau D.Patruševo vadovaujamas bankas praėjusiais metais buvo nesyk kritikuotas dėl to, kad daugelyje regionų nutraukė pasėlių kreditavimo programą. Bet tai nesutrukdė jo vadovui tapti Metų bankininku.

Rusijoje iškart buvo prisiminta ir D.Patruševo brolio Andrejaus istorija: šis, būdamas 25 metų, pasitraukė iš FST, perėjo dirbti į kompaniją „Rosneft“ ir išsyk tapo jos direktorių tarybos pirmininko Igorio Sečino patarėju.

Vos septynis mėnesius ėjęs šias pareigas A.Patruševas paties prezidento Vladimiro Putino įsaku buvo apdovanotas „už ilgametį sąžiningą darbą ir pasiektus rezultatus“.

Šiuo metu A.Patruševas yra bendrovės „Gazprom neft“ generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Beje, du suaugusius sūnus turėjo ir kitas saugumietis – dabartinis Rusijos Federacijos prezidento administracijos vadovas Sergejus Ivanovas.

Abu jie darbavosi valstybės arba jos valdomų įmonių kontroliuojamuose bankuose.

Bet vyresnėlis Aleksandras, tapęs „Vnešekonombank“ vicepirmininku, atostogų metu nuskendo Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Jo postą užėmė ne koks nors diplomuotas finansininkas iš pašalės, o buvusio premjero bei dabartinio Vidaus žvalgybos tarnybos vadovo Michailo Fradkovo sūnus Piotras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.