Vladimiro Putino žento turtai – daugiau nei įspūdingi

2015 metų gruodį įvykęs sandoris – naftos ir chemijos perdirbimo kompanijos „Sibur“ 10 proc. akcijų pardavimas už 1,339 mlrd. dolerių Kinijos valstybinei kompanijai „Sinopec“, leidžia laikyti jos bendraturtį 33 metų Kirilą Šamalovą doleriniu milijardieriumi.

„Bloomberg“ ir „Reuters“ Kateriną Tichonovą vadina Vladimiro Putino dukterimi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Bloomberg“ ir „Reuters“ Kateriną Tichonovą vadina Vladimiro Putino dukterimi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kirilas Šamalovas – jauniausias banko „Rossija“ bendrasavininko Nikolajaus Šamalovo sūnus.<br>kommersant.ru nuotr.
Kirilas Šamalovas – jauniausias banko „Rossija“ bendrasavininko Nikolajaus Šamalovo sūnus.<br>kommersant.ru nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 12, 2016, 2:54 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:03 AM

„Forbes.ru“ vertinimu, verslininko turtas siekia ne mažiau 1,2 mlrd. dolerių. K.Šamalovo atstovas šių skaičių nekomentavo.

Sandorio su „Sinopec“ metu K.Šamalovui priklausė 21,3 proc. „Sibur“ akcijų. Dar 50,02 proc. priklauso Leonidui Michelsonui, 15,3 proc. — Genadijui Timčenko. 10 proc. „Sibur“ akcijų pardavime dalyvavo visi veikiantys akcininkai, tačiau kokiomis proporcijomis – neaišku. Didžiausių „Sibur“ savininkų atstovai šios informacijos neatskleidžia.

Šaltinis, artimas K.Šamalovui, „Forbes.ru“ patikino, kad „Sinopec“ kompanijai verslininkas pardavė mažiau kaip 1 proc. akcijų.

Kirilas Šamalovas – jauniausias banko „Rossija“ bendrasavininko Nikolajaus Šamalovo sūnus. 2014 metais Europos Sąjungos valdžia, nurodyžiusi, kad jis priklauso artimiausiam Rusijos prezidento Vladimiro Putino ratui, įtraukė vyresnįjį Šamalovą į asmenų, kuriems taikomos sankcijos sąrašą.

2015 metų gruodį „Reuters“ pranešė Kirilo Šamalovo ir Katerinos Tichonovos vestuvių detales. Šią moterį „Bloomberg“ ir „Reuters“ šaltiniai vadina Rusijos prezidento V.Putino dukterimi. 2015 metų sausį agentūra „RBK“ informavo, kad K.Tichonova ir K.Šamalovas kartu lankėsi Davoso ekonomikos formumo rusiškoje sesijoje.

Šamalovas-jaunesnysis į „Sibur“ atėjo 2008 metais. Prieš tai jis dirbo kompanijose „Gazprom“ ir „Rosboroneksport, „Gazprombank“ ir vyriausybės aparate.

Pirmąjį kartą 4,3 proc. naftos ir chemijos perdirbimo kompanijos akcijų jis įsigijo 2011-2013 metais, kai buvo įgyvendinama opciono, skirto „Sibur“ vadybininkams, programa.

2014 metais K.Šamalovas nusipirko 17 proc. akcijų iš G.Timčenko.

Žmogaus, informuoto apie sandorį žodžiais, G.Timčenko pardavė K.Šamalovui 17 proc. „Sibur“ akcijų. Visa kompanija tuo metu buvo vertinama 10 mlrd. dolerių. Apie tai interviu leidiniui „Vedomosti“ pareiškė „Sibur“ prezidentas Dmitrijus Konovas, o interviu „Kommersant“ – ir pats K.Šamalovas. Pinigus, skirtus 17 proc. „Sibur“ akcijų įsigijimui, K.Šamalovas ėmė ir „Gazprombank“.

K.Šamalovui taip pat priklauso 5 proc. Rusijos cemento kompanijos akcijų. Vienintelis šios kompanijos aktyvas — AB „Angarskcement“, kurio pajamos 2014 metais siekė 2,93 mlrd. rublių, 50,52 proc. akcijų. Kitų žinomų aktyvų, K.Šamalovui artimo šaltinio duomenimis, verslininkas neturi.

2015 metų kovą paaiškėjo, kad tam, jog galėtų užsiimti verslu, K.Šamalovas palieka „Sibur“ valdybą, tačiau lieka naftos ir chemijos perdirbimo kompanijos direktorių taryboje. Savo aktyvo valdymui ir investavimui į kitus segmentus jis įkūrė valdymo kompaniją „Ladoga management“, kuria vadovauja buvęs „Sibur“ Teisės departamento direktorius Denisas Nikijenko.

„Ladoga management“ ieško investavimui patrauklių IT industrijos objektų inžinerinių paslaugų rinkoje, polimerų perdirbimo ir importą galinčios pakeisti produkcijos srityse, kurios nekonkuruoja su „Sibur“ veikla.

Parengė Eugenija Grižibauskienė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.