Lietuvos banko spjūvis vilniečiams: monetų nepriima

Klok pinigus komerciniams bankams, važiuok į Kauną arba lauk iki gegužės. Tokį akibrokštą Lietuvos bankas iškrėtė Vilniaus gyventojams. Sostinėje gyvenanti Rasa D. ir lito laikais, ir įvedus eurą porą kartų per metus ištuštindavo taupyklę ir nugabendavo monetas iškeisti į Lietuvos banką. Tačiau dabar to nepavyko. Bankas siūlo centus išleisti parduotuvėse.

Lietuvos banke lito monetas iškeisti į eurus galima, užtat euro monetų pakeisti į banknotus – ne.<br>P.Lileikio nuotr.
Lietuvos banke lito monetas iškeisti į eurus galima, užtat euro monetų pakeisti į banknotus – ne.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2016, 2:51 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 4:02 AM

Komerciniai bankai ima mokestį

Jau senokai monetų skaičiavimo aparatai išnykę iš centrinio banko kasų pačiame Vilniaus centre – Totorių gatvėje, o Žirmūnų gatvėje esančiame skyriuje darbo laikas nelabai parankus – vos iki popietės. Todėl Rasa nusprendė paaukoti pietų pertrauką, kad monetas iškeistų į banknotus.

Tačiau atvykusi į Lietuvos banko kasą vilnietė buvo nemaloniai nustebinta. Pasirodo, čia vyksta remontas. „Nežinau, kiek laiko, žinote, jauni vadovai pas mus, visokios permainos. Gal iki gegužės“, – svarstė banko darbuotoja.

Ji patarė monetomis nešinai vilnietei eiti į bet kurį komercinį banką. Moteris nuvyko į artimiausią „Swedbank“ skyrių, tačiau jai buvo paaiškinta, kad perskaičiuos monetas tik šio banko klientams, o artimiausias taškas – prekybos centras „Akropolis“. Negana to, už šią paslaugą imamas 4 procentų mokestis.

„Labai dėkoju Lietuvos bankui, kad taip rūpinasi klientais. Jau ir taip tų kasų darbo laikas niekam nesuprantamas, o dabar visame mieste negalima nemokamai išsikeisti monetų. Negi tiek vietos užima tie skaičiavimo aparatai, kad niekur negalima jų perkelti, kai vyksta remontas?“ – piktinosi vilnietė.

Lietuvos banko interneto svetainėje iš tiesų skelbiama, kad kasa Žirmūnų gatvėje bus remontuojama net iki balandžio pabaigos: „Veiks laikina kasa, kurioje monetų skaičiavimo automatu skaičiuojamos tik litų monetos (eurų monetos neskaičiuojamos).“

Paskambinus į kasą Totorių gatvėje, jos darbuotoja paaiškino, kad pas juos skaičiavimo aparatų niekas neperkėlė: „Iš tiesų laikinai Vilniuje iškeisti eurų monetų nemokamai negalima. Artimiausia mūsų kasa yra Kaune.“

Sako, kad pranešė seniai

Lietuvos bankas skelbia, kad informacija apie trikdžius buvo paviešinta iš anksto.

„Informacija apie Lietuvos banko kasos, esančios Žirmūnuose, remontą gerokai iš anksto buvo paskelbta Lietuvos banko interneto svetainėje prie informacijos apie Lietuvos banko kasas, jų darbo laiką.

Be to, visose Lietuvos banko kasose buvo pakabinti skelbimai, kuriuose pateikta informacija apie kasos remonto trukmę ir apie teikiamas paslaugas laikinojoje kasoje. 

Kai kuriuos klientus (juridinius asmenis), kurių kontaktus turime, bei prekybininkų asociacijas apie būsimą remontą informavome elektroniniais laiškais arba tiesiogiai“, – teigiama lrytas.lt atsiųstame banko komentare

Todėl Lietuvos bankas, turėdamas siekį keisti litus į eurus neribotą laiką ir norėdamas bent minimaliai užtikrinti gyventojams patogumą, Žirmūnuose įrengė laikiną kasą.

Šioje kasoje remonto metu teikiamos beveik visos paslaugos, kurios buvo teikiamos uždarytoje remontui kasoje (keičiami litai į eurus, parduodamos numizmatinės vertybės, priimami ekspertizei eurų banknotai ir monetos, keičiami susidėvėję ir sugadinti eurų banknotai ir monetos).

Be to, kasos, esančios Žirmūnų g. 151, Vilniuje remonto metu veikia kitos Lietuvos banko kasos: Totorių g.2/8 Vilniuje ir Maironio g. 25 Kaune.  

„Pastatyti laikinoje kasoje ne tik litų monetų skaičiavimo automatų, bet ir eurų monetų skaičiavimo automatus nėra galimybės dėl vietos stokos ir dėl netinkamų monetų transportavimo iš kasos į saugyklas sąlygų. Litų monetas į eurus nemokamai gyventojams keičia tik Lietuvos bankas, o eurų skaičiavimo paslaugą teikia ir komerciniai bankai“, – skelbia bankas.

Siūlo centus išleisti parduotuvėse

Be to, bankas siūlo centus leisti į apyvartą.  

„Asmenims, kurie ateidavo į Lietuvos banko kasą Žirmūnų g. 151 paskaičiuoti eurų skaičiavimo automatu taupyklėse sukauptas eurų monetas, siūlytume eurų monetomis atsiskaityti už perkamas prekes ir paslaugas arba pasinaudoti Kauno skyriuje esančiais monetų skaičiavimo aparatais.

Taip pat visada lieka galimybė kreiptis į komercinius bankus, kurie turi analogiškus monetų skaičiavimo aparatus. Šia eurų monetų skaičiavimo paslauga Lietuvos banke daugiausia naudojasi juridiniai asmenys, prekybininkai. Jiems patariame kreiptis į komercinį banką, kuriame jie turi įmonės sąskaitą“, – rašoma komentare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.