Lizingo rinkai prognozuojamos aukštumos

Reikšmingai augo ir naujų lengvųjų automobilių lizingo apimtys.

Reikšmingai augo ir naujų lengvųjų automobilių lizingo apimtys.<br>M.Patašiaus nuotr.
Reikšmingai augo ir naujų lengvųjų automobilių lizingo apimtys.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-28 11:26, atnaujinta 2017-06-10 00:15

Sparčiausią augimą demonstravo Lietuvos sunkvežimių lizingo rinka. Tyrimų bendrovės „Datacenter“ duomenimis, pernai net 7 iš 10 sunkvežimių parduoti lizingo būdu, o ši rinka augo net 71 proc.

Vežėjai jautė natūralų poreikį atnaujinti sunkvežimių parkus, koncentravosi į vadinamąsias europines pervežimų kryptis. Tai iš esmės nulėmė spartų naujų, modernių ir ekonomiškų sunkvežimių poreikį. Prognozuojama, kad šiais metais sunkvežimių pardavimai net ir po tokio pardavimų šuolio pernai toliau augs“, – teigia Lietuvos bankų asociacijos lizingo komiteto pirmininkas ir „UniCredit Leasing“ Lietuvoje generalinis direktorius Laimonas Belickas.

Reikšmingai augo ir naujų lengvųjų automobilių lizingo apimtys.

„Datacenter“ duomenimis, pernai naujų automobilių pardavimai lizingu augo 19 proc. – tai kol kas sparčiausias augimas nuo 2009-ųjų. Naudotų automobilių pardavimai lizingu augo 4,5 proc. Statistika rodo, kad lizingo rinka reikšmingai prisideda prie automobilių parko atsinaujinimo Lietuvoje. Lizingu perkami nauji, o iš naudotų – vis naujesni automobiliai. Anot L. Belicko, šiemet galima tikėtis daugiau nei 10 proc. naujų ir kiek nuosaikesnio naudotų automobilių pardavimų lizingu augimo.

Tiesa, kaip nurodoma bendrovės pranešime, 2014 m. buvo sudarytas labiau bankų paskoloms būdingas, itin didelės vertės (103,4 mln. eurų) lizingo sandoris, kuris išbalansavo lyginamąją rezultatų statistiką. Jeigu skaičiai būtų lyginti be šio sandorio įtakos, rinkos augimas pagal naujai pasirašytų sutarčių finansuojamą sumą praėjusiais metais būtų dar spartesnis.

Pernai, kaip pastebi ekspertai, augantį vartojimą skatino teigiami gyventojų lūkesčiai, buvo juntamas verslo optimizmas ir su juo susijusi plėtra. Tiesa, įmonės kol kas rinkosi lengviausią investavimo kryptį – naujus lengvuosius automobilius. Reikšmingesnės investicijos į įrangą, pagrindinių gamybos technologijų plėtrą dar pakeliui.

„Aktyviai investuoti pradėjo smulkusis ir vidutinis verslas – jis vis dažniau atranda lizingą kaip galimybę gauti lankstų finansavimą. Norėtume tikėti, kad šie metai taps smulkiųjų ir vidutinių įmonių lizingo metais, čia potencialas augti ir nauda įmonėms – itin dideli. Juolab kad šiam verslo segmentui kartu su ES naudojamomis priemonėmis finansavimas taps dar prieinamesnis ir patrauklesnis“, – sako LBA lizingo komiteto pirmininkas L. Belickas.

Vis dėlto, pastebi L. Belickas, kaip visa lizingo rinka vystysis šiemet priklausys nuo to, kokios bus galimybės ūkininkams įsigyti žemės ūkio techniką lizingo būdu. Šiuo metu subsidijos ūkininkams už žemės ūkio technikos įsigijimą mokamos tik tuomet, jeigu ji įsigyjama paskolos būdu.

Jeigu finansavimo sąlygos nepasikeis, tikėtina, kad lizingo bendrovės prisitaikys ir ūkininkams sukurs specialius finansavimo produktus, leisiančius pretenduoti į subsidijas. Nors dėl reguliacinės aplinkos nelankstumo finansuojant reikės įdėti papildomų pastangų, tokiomis aplinkybėmis ūkininkams finansavimas bus įmanomas. LBA kartu su Latvijos ir Estijos Lizingo asociacijomis inicijuoja ES teisės aktų pakeitimus šioje srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.