Naujoje užstato sistemoje – skylės

Teks pratintis nebeglamžyti skardinių ar plastiko pakuočių. Jas priimantys taromatai parduotuvėse jau sustatyti, nors veikti pradėjo ne iš karto, rašo „Lietuvos rytas“.

Taromatai šimtuose Lietuvos parduotuvių sustatyti, bet gėrimai su jiems skirta tara dar tik pradėti pardavinėti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Taromatai šimtuose Lietuvos parduotuvių sustatyti, bet gėrimai su jiems skirta tara dar tik pradėti pardavinėti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Feb 2, 2016, 8:18 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 1:19 PM

Maždaug 460 taromatų jau pastatyta prekybos centruose, o vien per šiuos metus jų iš viso atsiras apie tūkstantį. Ten, kur jiems neatsiras vietos, gėrimų pakuotes teks priimti rankomis.

Tiesa, naujieji aparatai pasirodė esantys dar ne visai tobuli.

Mat dėl programinės įrangos gedimo kai kuriose parduotuvėse vakar jie neveikė.

„Atsiprašome dėl nesklandumų ir ieškome gedimo priežasčių, siekdami kuo greičiau jas pašalinti.

Esame įsitikinę, kad sistemai įsibėgėjus taromatų tinklas veiks sklandžiai“, – vakar tikino viešosios įstaigos „Užstato sistemos administratorius“ generalinis direktorius Gintaras Varnas.

Anot jo, kol ne visi taromatai įdiegti arba jų programinė įranga taisoma, dalyje parduotuvių stikliniai alaus ir giros buteliai bus surenkami rankiniu būdu.

Tara „suksis“ netrumpai

Bet dėl šių gedimų didelių bėdų nekilo, nes parduotuvėse dar labai menkai tokios taros, kurią jau būtų galima krauti į taromato ryklę ir už ją gauti 10 centų.

Gamintojai ir importuotojai tik nuo vasario 1 dienos prekybos tinklams pradėjo tiekti alų, vaisvandenius ar kitus gėrimus, supilstytus į skardines, plastiko ar stiklo butelius, ant kurių esantį brūkšninį kodą galės nuskaityti taromatai.

Teigiama, kad naujosios pakuotės senąsias išstums per tris mėnesius. Tiek laiko – iki gegužės 1 dienos – numatyta ir įstatyme.

Atsiimti pinigus – čia pat

Į taromatą įdėtas plastiko butelis nučiuožia žemyn. Aparatas pasveria tarą, o spustelėjus nurodytą mygtuką išspausdina kvitą.

Jame nurodyta pinigų suma, kurią galima atsiimti parduotuvėje grynaisiais arba padengti dalį bet kokių prekių kainos.

Tačiau pasinaudoti kvitu ir atsiskaityti juo už prekes įmanoma tik toje pačioje parduotuvėje, kurioje stovi pakuotes prarijęs taromatas.

Be to, nuo aplamdytų pakuočių įranga negali nuskaityti brūkšninio kodo. Tad patartina nelankstyti nei alaus skardinių, nei plastikinių butelių.

Akivaizdu, kad surūšiavus atliekas nemažai gėrimų perkančių žmonių namuose susikaups pilni maišai tuščių pakuočių.

Dar tobulins sistemą

„Saugokite kvitą nuo tiesioginių saulės spindulių“. Apie tai įspėja užrašas taromato išspausdintame kvite.

Paties kvito galiojimo laikas nėra ribojamas – bet kada galima atsiimti pinigus arba sumokėti juo už prekes. Bet jų kaupti nepatartina, nes įrašas gali paprasčiausiai išblukti.

Pasak „Maximos“ atstovės Renatos Saulytės, naujoji užstato sistema dar nėra tobula.

„Kvitas pririša prie tam tikros parduotuvės. Žmonėms tai nėra patogu. Tačiau sistemą ateityje dar bus galima patobulinti. Techninių galimybių tam tikrai yra“, – sakė R.Saulytė.

Senos pakuotės pigesnės

Laukdami, kol įsigalios naujoji užstato sistema, kai kurie žmonės iki šiol kaupė pakuotes vildamiesi, kad už jas gaus nemažai pinigų. Bet jiems teks nusivilti. Mat anksčiau pagaminta tara nedalyvauja naujojoje užstato sistemoje.

Senąsias gėrimų pakuotes iki šiol priima taros supirktuvės „Eko taškas“.

Už plastikinių butelių kilogramą jose mokama 14 euro centų, už kilogramą skardinių – 35 euro centai.

Stiklinis depozito ženklu pažymėtas vertas 7 euro centų, už skaidraus stiklo tarą ir jos duženų kilogramą mokami 4 euro centai.

„Rašalo“ ar degtinės buteliai liko už borto

Naujoji užstato sistema apima į stiklinę, plastikinę ir metalinę pakuotę (skardines) išpilstytą alų, alaus kokteilius, sidrą, vaisių vyną ir jo kokteilius bei gėrimus, kitus fermentuotus gėrimus, alkoholinius kokteilius ir nealkoholinius gėrimus, girą, taip pat visų tipų vandenį, sultis, nektarą.

Bet naujojoje sistemoje nedalyvauja vaisių vyno, vaisių vyno gėrimų ir vaisių vyno kokteilių ir stipriųjų gėrimų pakuotės. Jos nebus žymimos užstato ženklu.

Taromatai nepriima ir pakuočių tų gėrimų, kurie buvo įsigyti ne Lietuvoje.

Pakuotės svoris, forma ir ant etiketės esantis brūkšninis kodas yra pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos taromatai atpažįsta pakuotes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.