Kieno sąskaitas tikrins Mokesčių inspekcija?

Itin daug diskusijų sukėlė naujovė, kurią įgyvendinus Valstybinė mokesčių inspekcija periodiškai tikrintų gyventojų sąskaitas.

Ministro teigimu, naujoji tvarka palies tik maždaug dešimtadalį visų sąskaitų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ministro teigimu, naujoji tvarka palies tik maždaug dešimtadalį visų sąskaitų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Šadžius tikino, kad gyventojai be reikalo baiminasi sąskaitų kontrolės.<br>D. Umbraso nuotr.
R.Šadžius tikino, kad gyventojai be reikalo baiminasi sąskaitų kontrolės.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 4, 2016, 7:21 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 7:56 AM

„Žinių radijo“ laidos „Pozicija“ studijoje viešėjęs premjerą pavaduojantis finansų ministras Rimantas Šadžius teigė, kad gyventojai be reikalo baiminasi naujosios tvarkos.

„Tas, kas taupė, kas sutaupė, gavo legalias pajamas, laikykit tikrai, niekas nesikėsins, bet yra žmonių, kurie deklaruoja minimalią minimalią algą, o per banko sąskaitas vaikšto dideli pinigai. Mūsų patirtis rodo, kad šešėlio organizavimas, terorizmo finansavimas vyksta labai moderniais būdais. Apribojimai turi būti“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, Vokietijoje jau itin griežtai apribota grynųjų pinigų apyvarta – atsiskaitymai grynaisiais galimai tik iki penkių tūkst. eurų. tiesa, Lietuvos Seimas kol kas neskuba tokiai praktikai pritarti.

„Tokiu būdu žmonės sukelia realų pavojų sau. Juk po kaimus vaikštantys sukčiai dažniausiai pasiima grynus pinigus, kartais paprašo banko kodų. Juk mokesčių inspekcija nuolat kaupia duomenis apie gyventojų pajamas. Analizuosime tik dideles pajamas, ar jos sutampa su mokesčių inspekcijos turimais duomenimis“, – kalbėjo ministras ir pridūrė, kad mokesčių inspekcijos informacija bus itin griežtai saugoma ir apdorojama automatiniu būdu.

„Tai padėtų išsiaiškinti kuriems piliečiams reikia užduoti klausimus, iš kur minimalią algą gaunantis asmuo sąskaitoje turi pora milijonų eurų“, – sakė R.Šadžius.

Pasak jo, sąskaitų išklotinių bus pareikalauta tik tuo atveju, jeigu bus pradėtas oficialiai – kaip ir dabar – mokestinis tyrimas.

Ministro teigimu, naujoji tvarka palies tik maždaug dešimtadalį visų sąskaitų. 

„Pasiskirstymas indėlių labai įdomus: daugiau kaip 5 tūkst. eurų indėlių iš viso yra 11 proc., bet tuose indėliuose laikoma 60 proc. visų Lietuvoje esančių indėlių“, – sakė ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.