Sujudo dėl lankstesnių darbo sutarčių daugiau uždirbantiems

Naujajame Darbo kodekse siūloma

Dabar daugiau negu 1100 eurų uždirba apie 16,4 proc. darbuotojų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dabar daugiau negu 1100 eurų uždirba apie 16,4 proc. darbuotojų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2016, 9:56 AM, atnaujinta Jun 8, 2017, 3:35 PM

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas sutinka, kad liberalesnės darbo sutarties sąlygos ateityje būtų tiems, kas gaus didesnį nei dviejų vidutinių darbo užmokesčių dydžio – 1470 eurų – atlyginimą.

Komitetas, trečiadienį svarstydamas naująjį Darbo kodeksą, pritarė Ekonomikos komiteto vadovo „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio pataisai – parlamentaras siūlė 1,5 vidutinio darbo užmokesčio dydžio (beveik 1103 eurai) ribą, tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos prašymu ją nutarta padidinti.

Pasak ministerijos Darbo departamento direktorės Eglės Radišauskienės, dabar daugiau negu 1100 eurų uždirba apie 16,4 proc. darbuotojų.

„Įvertinus situaciją darbo rinkoje, su lankstumo sutrikimu jiems galima sutikti – jie turėtų turėti didesnes derybines galias tartis individualiai“, – komiteto posėdyje sakė pareigūnė.

Pasak Vilniaus universiteto mokslininko, vieno iš socialinio modelio kūrėjų Tomo Davulio, tai nereiškia, kad sutartys bus sudaromos, nesivadovaujant Darbo kodeksu.

„Galima bus keisti tik tas sąlygas, kurios nėra kietosios – dėl kitokio mokymosi išlaidų atlyginimo, bandomojo darbo trukmės, dėl susitarimų dėl nekonkuravimo, tačiau nebus galima eiti prie kietosios darbo teisės dalies“, – teigė jis.

Jeigu Seimas pataisą priimtų, didesnį atlyginimą gaunančiam darbuotojui ir jo darbdaviui nebūtų galima susitarti dėl kitokio, nei numato Darbo kodeksas, maksimalaus darbo ir minimalaus poilsio laiko, darbo saugos ir sveikatos sąlygų, darbo sutarties sudarymo ir jos nutraukimo sąlygų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.