„Grinda“ nurėžė darbininkams atlyginimus. Kalta per šilta žiema?

Pasirodo, šilta ir mažai snieguota žiema ne visus džiugina. O ypač tų, kuriuos tiesiogiai maitina žiemos darbai.

Matyt, švelni ir mažai snieguota žiema kalta, kad Vilniaus miesto kelių priežiūros ir eksploatavimo įmonės „Grinda“ darbuotojams atlyginimai sausį sumažėjo apie 20 proc.<br>V.Balkūno nuotr.
Matyt, švelni ir mažai snieguota žiema kalta, kad Vilniaus miesto kelių priežiūros ir eksploatavimo įmonės „Grinda“ darbuotojams atlyginimai sausį sumažėjo apie 20 proc.<br>V.Balkūno nuotr.
„Grindos“ vadovas skundėsi, kad ir lapkritį, ir sausį rezultatai nedžiugino, o štai vasaris pajamų prasme jau bus kiek geresnis.<br>T.Bauro nuotr.
„Grindos“ vadovas skundėsi, kad ir lapkritį, ir sausį rezultatai nedžiugino, o štai vasaris pajamų prasme jau bus kiek geresnis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-02-23 15:29, atnaujinta 2017-06-06 21:28

Matyt, švelni ir mažai snieguota žiema kalta, kad Vilniaus miesto kelių priežiūros ir eksploatavimo įmonės „Grinda“ darbuotojams atlyginimai sausį sumažėjo apie 20 proc.

Bent jau tokią priežastį aiškino „Grindos“ vadovas Algimantas Vilūnas.

Redakciją pasiekė laiškas, kuriame rašoma, kad „Grindos“ darbuotojams sausį atlyginimai buvo sumažinti net 20-čia procentų, o tuo tarpu direktorius ir jo pavaduotojas nusipirko ir važinėja beveik naujais „Toyota Land Cruiser“ visureigiais.

Rezultatai nedžiugino

Įmonės vadovas A.Vilūnas neneigė, kad darbuotojai sausį uždirbo mažiau, tačiau tai nesusiję su pagrindiniu atlyginimu. Jo žodžiais, nekintamoji atlyginimų dalis yra neliečiama.

„Netiesa, atlyginimų mes nemažinome. Esame uždara akcinė bendrovė, gyvename iš uždirbto pelno. Jeigu įmonės apyvarta mažėja, mažėja ne atlyginimai, bet priemokos“, – teigė jis.

„Grindos“ vadovas skundėsi, kad ir lapkritį, ir sausį įmonės rezultatai nedžiugino, o štai vasaris pajamų prasme jau bus kiek geresnis.

A.Vilūnas teigia, kad kelių priežiūras ir eksploatavimu užsiimančiai bendrovei vasarą reikalingas geras oras, o žiemą – tikra žiema.

„Ši žiema finansiškai mums buvo prasta ir nieko čia nepadarysi... Įmonės kolektyvinėje sutartyje yra viskas numatyta, todėl nežinau, kam tie žmonės skundus rašinėja“, – stebėjosi „Grindos“ vadovas.

Važinėja prabangiais visureigiais

Lrytas.lt primena, kad praėjusių metų pabaigoje kilo skandalas dėl pabangių 2015 ir 2013 metų visureigių „Toyota Land Cruiser“, kuriais ir nedarbo metu važinėjasi „Grindos“ vadovai A.Vilūnas ir Vladimiras Grosmanas 

Vien mėnesinės lizingo įmokos už šiuos automobilius siekė 900 ir 832 eurus.

Naujųjų „Toyota Land Cruiser“ kaina – 88 tūkst. eurų.

Tuomet savivaldybės įmonės vadovas A.Vilūnas aiškino, kad jokios savo nuodėmės nemato, kad visureigis jiems priklauso, nes „tokios aplinkybės“, „tradicijos“, o ir įpročiai.

A.Vilūnas neslėpė, kad džipą iš įmonės jis nuomojasi pigiai, nes per tris metus jis įmonei kainuos „tik“ apie 30 tūkst. eurų.

„Su džipu darbe važinėju pakankamai seniai“, – tuomet prieš televizijos kameras aiškino A.Vilūnas.

„Reikalas tas, kad mes nesame biudžetinė kontora, kuri važiuoja tik nuo durų iki durų, mes esame kelininkai ir mieste praktiškai darome visus darbus, išskyrus vandens ir šilumos tiekimą, keleivių vežiojimą bei gatvių apšvietimą.

Mūsų įmonės interesai apima visą Vilniaus miestą, ypatingai ten, kur yra blogos teritorijos, taip pat mes turime interesų Vilniaus rajone, – kalbėjo A. Vilūnas. – Praktiškai, mano automobilis – pats naujausias, per trejus metus jis įmonei kainuos 32 tūkst. eurų, 13 176 eurus mokėsiu iš savo kišenės už mašinos naudojimą, nes kiekvieną mėnesį už jos naudojimą, kadangi važinėju ir namo, moku 363 eurus. Tai nėra maža suma, teisingai?“

Jis aiškino, kad automobilio išlaikymas kainuoja įmonei mažiau negu vieno darbuotojo darbo vietos išlaikymas.

„O mieste aš daug judu, žinome gatvių būklę, ypatingai mes važinėjame ten, kur prastos situacijos, nauji objektai, tai galima būtų nupirkti 10 metų senumo automobilį, niekas jo nematytų ir negirdėtų, realiai jis lyg ir pigus, bet ir sąnaudos, kurios patektų į bendrąją masę, būtų baisios, nes kiekvieną mėnesį reikėtų važiuoti į servisą. Šita mašina atvažinės 3 metus pagal sutartį ir galbūt jai per tą laiką reikės pakeisti stabdžių kaladėles – daugiau jokių išlaidų įmonė neturės. Sudėjus visus skaičius gaunasi labai jau palanki įmonės naudai pusė“, – apie poreikį važinėti gera mašina aiškino „Grindos“ vadovas.

Į įmonės sprendimus nesikiša

„Kur žiūri Vilniaus miesto savivaldybė ir miesto taryba?“- klausė mažėjančiais atlyginimais ir įmonės vadovų visureigiais pasipiktinęs laiško autorius.

100 proc. „Grindos“ akcijų priklauso Vilniaus miesto savivaldybei.

Vilniaus mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas portalui lrytas. Lt teigė, kad savivaldybė negali komentuoti įmonės, kuri turi direktorių ir valdybą planų ir sprendimų.

„Įmonė pati sprendžia, kaip tvarkytis su finansais“, – sakė mero patarėjas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.