Semti ES lėšų projektams savivaldybes skatins subsidijomis

Siekdama paskatinti savivaldybes investuoti į jų biudžetų išlaidas taupančius ir pajamas didinančius Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis finansuojamus projektus ir užtikrinti reikalingas bendrojo finansavimo lėšas, Finansų ministerija siūlo, esant pagrįstam poreikiui, teikti savivaldybėms subsidijas iš valstybės biudžeto jų nuosavam indėliui užtikrinti.

Siekiama paskatinti savivaldybes dalyvauti energetinio efektyvumo ir kitose programose, kurios įgyvendinamos, naudojant lengvatines paskolas ir garantijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Siekiama paskatinti savivaldybes dalyvauti energetinio efektyvumo ir kitose programose, kurios įgyvendinamos, naudojant lengvatines paskolas ir garantijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2016, 9:11 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 11:09 PM

Šia priemone taip pat siekiama paskatinti savivaldybes dalyvauti energetinio efektyvumo ir kitose programose, kurios įgyvendinamos, naudojant lengvatines paskolas ir garantijas.

Finansų ministras Rimantas Šadžius sako, kad platesnės savivaldybių galimybės prisidėti prie ES investicijomis vykdomų projektų duos teigiamą ekonominį efektą konkrečiai teritorijai ‒ pritrauks privačių investicijų, sukurs darbo vietų, atitinkamai pagerės ir žmonių gyvenimo kokybė.

„Ieškojome sprendimo, kaip, išlaikant fiskalinę drausmę, nedidinant savivaldybėms leistinų skolinimosi limitų, padėti joms padengti galimą nuosavų lėšų trūkumą, įgyvendinant ES finansuojamus projektus. Vienas iš būdų yra subsidijos, kurios bus teikiamos tik griežtai įvertinus jų poreikį“, ‒ sako finansų ministras.

Pasak R. Šadžiaus, jeigu kam atrodo, kad subsidijos bus lengvai prieinamos – klysta, nes, jas skiriant, bus įvertintos savivaldybių pastangos pačioms spręsti nuosavų lėšų trūkumo problemą, prieš kreipiantis pagalbos. „Be to, gaudama subsidiją, savivaldybė įsipareigos pasiekti tam tikrus ekonominius rodiklius, antraip bus pareikalauta grąžinti į valstybės biudžetą net ir visą gautą sumą“, ‒ pabrėžia finansų ministras R.Šadžius.

Svarstoma, kad subsidiją nuosavo indėlio finansavimui galėtų gauti savivaldybė, kuri dėl įstatymuose nustatytų limitų negali skirti projektų nuosavam indėliui būtinų lėšų ir neturi galimybės pasiskolinti, taip pat – neturi galimybės dalyvauti energetinio efektyvumo skatinimo ir kitose programose, įgyvendinamose naudojant finansines priemones.

Finansų ministerija primena, kad ES fondų lėšomis finansuojamuose projektuose savivaldybės turi užtikrinti vidutiniškai nuo 7,5 iki 15 proc. projektų nuosavų lėšų indėlį.

Bendras numatomas savivaldybių nuosavo indėlio dydis pagal 2014–2020 m. veiksmų programos prioritetus sudaro 119 mln. eurų (skiriamos ES fondų lėšos sudaro 885 mln. eurų). Prognozuojama, kad per 2016 m. projektų finansavimui savivaldybėms prireiks apie 14 mln. eurų. Vėlesniais metais lėšų poreikis priklausytų nuo atitinkamais metais savivaldybėms nustatytų skolos ir skolinimosi limitų, faktinių savivaldybių įsiskolinimų bei įgyvendinamų projektų apimčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo