Naujovė Lietuvoje: už indėlį banke jau reikia primokėti

Tai, apie ką neseniai kalbėjote su šypsena ar nuostaba, šiandien tampa realybe. Lietuvoje jau reikalaujama primokėti už banke laikomą indėlį.

Latvijos „Meridian Trade Bank“ turi filialų ir Lietuvoje.
Latvijos „Meridian Trade Bank“ turi filialų ir Lietuvoje.
Latvijos „Meridian Trade Bank“ turi filialų ir Lietuvoje.
Latvijos „Meridian Trade Bank“ turi filialų ir Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 25, 2016, 2:41 PM, atnaujinta Jun 6, 2017, 2:28 PM

Latvijos banko „Meridian Trade Bank“ Lietuvos filialas informavo klientus, kad už sąskaitų likučius Šveicarijos frankais reikia primokėti 1,5 procento nuo laikomos pinigų sumos.

Nauja tvarka įsigalios balandžio 1 dieną.

„Informuojame, kad dėl padidėjusių korespondentinių sąskaitų likučių Šveicarijos frankais (CHF) išlaikymo sąnaudų, klientų sąskaitų likučiams, viršijantiems 50 000 CHF (Šveicarijos frankų) bus taikomos neigiamos palūkanos: „minus 1,5%“, – skelbia AS „Meridian Trade Bank“ Lietuvos filialas.

Iš to kyla išvada – priimti indėlius šveicariškais frankais bankui jau yra nuostolinga, nes Šveicarijos centrinio banko indėlių palūkanos tapo minusinėmis.

Lietuvos bankų asociacija stebisi „Meridian Trade Bank“ sprendimu reikalauti iš klientų susimokėti už indėlius. Nors logiškai tai galima paaiškinti, tačiau mūsų šalyje bankai iki šiol netaiko minusinių palūkanų – nei skolinant klientams, nei priimant indėlius.

„Žinoma, bankai gali nusistatyti savo sąlygas, tačiau sprendimas apmokestinti indėlius susijęs su tam tikru teisės interpretavimu“, – lrytas.lt sakė Bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas.

Civilinis kodeksas mūsų šalyje draudžia taikyti neigiamas palūkanas fiziniams asmenims. Ar tai reiškia, kad Lietuvoje veikiantis

Latvijos komercinis bankas nesivadovauja Civiliniu kodeksu?

„Situacija čia nepaprasta. Civilinis kodeksas tikrai nenumato galimybės, kad bankai galėtų imti pinigus už indėlius“, – pastebėjo S.Kropas.

Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai savotiškai sutarę, kad netaikys neigiamų palūkanų esant neigiamam EURIBOR, tačiau tuo pačiu nereikalaus iš klientų primokėti už indėlius, jei susiklostys tokia situacija.

Beje, juridinių asmenų indėliams tai negalioja, o kai kurie Europos bankai reikalauja primokėti už kitų bankų indėlius.

S.Kropas mano, kad „Meridian Trade Bank“ sprendimas lietuviams neturėtų būti labai reikšmingas. „Visai kita situacija Latvijoje, nes šiame banke savo pinigus mėgsta laikyti turtingi rusai, greičiausiai turintys daug Šveicarijos frankų“, – svarsto Lietuvos bankų asociacijos prezidentas.

„Meridian Trade Bank“ nepriklauso Lietuvos bankų asociacijai. Bankas turi filialus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai už indėlius eurais siūlo tik simbolines palūkanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.