Užsienyje besislapstančių skolininkų laukia neramios dienos

Teisingumo ministerija parengė įstatymo pataisas, kuriomis įgyvendinamas 2014 m. gegužės 15 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas dėl europinio sąskaitos blokavimo įsakymo.

Bus blokuojamos europinės sąskaitos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Bus blokuojamos europinės sąskaitos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-02-25 08:07, atnaujinta 2017-06-06 16:03

„Šiuo metu kreditoriams tenka taikyti nacionalines procedūras, siekiant blokuoti skolininko sąskaitą, atidarytą kitos Europos Sąjungos šalies banke. Visose Europos Sąjungos narėse įsigaliojus šiam reglamentui, kreditoriui bus paprasčiau apginti savo teises“, – pažymi teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Įstatymo projekte numatyta, kad prašymus dėl europinio sąskaitos blokavimo įsakymo išdavimo Lietuvoje reikėtų teikti pirmosios instancijos teismui, kuriam teisminga byla dėl ginčo esmės.

Vartotojų bylose, kuomet byla dėl ginčo esmės nėra teisminga Lietuvos teismams, prašymas dėl europinio sąskaitos blokavimo įsakymo išdavimo bus paduodamas skolininko, kuris yra vartotojas, gyvenamosios vietos Lietuvoje apylinkės teismui.

„Jei Lietuvos teisme asmuo bylinėsis dėl skolos atgavimo ir norės blokuoti skolininko sąskaitą Vokietijoje, jis galėtų kreiptis su atitinkamu prašymu į bylą nagrinėjantį pirmosios instancijos teismą. Be to, jei kreditorius nežinos, kuriuose Vokietijos bankuose skolininkas turi sąskaitas, Lietuvos teismas reglamente nustatytais atvejais galės kreiptis į Vokietijoje paskirtą informavimo instituciją, kuri pateiks visą informaciją apie skolininko sąskaitas“, – sako J. Bernatonis.

Įstatymo projekte numatoma, kad europinį sąskaitos blokavimo įsakymą Lietuvoje vykdys antstoliai. Parengtame projekte taip pat reglamentuojama, kokia tvarka skolininkas ir kreditorius galės apginti savo pažeistas teises.

Priėmus šį įstatymą fiziniams ir judriniams asmenims bus paprasčiau siekti tarpvalstybinio skolų išieškojimo, kadangi būsimą reikalavimų patenkinimą bus galima užtikrinti laikinai blokuojant lėšas užsienio valstybėse esančiose skolininkų sąskaitose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.