Bankas žada geras naujienas – imantiems paskolas jos patiks

Paskolų rinkoje stebimas didžiausias pagyvėjimas nuo krizės laikų

Lietuvos bankas įsitikinęs, kad burbului pūstis nėra sąlygų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos bankas įsitikinęs, kad burbului pūstis nėra sąlygų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Rancaitė

Mar 8, 2016, 8:31 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 9:54 AM

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas teigia, jog skolinimo atsigavimą lemia stabili ekonominė aplinka, verslo ir gyventojų pasitikėjimas bei rekordiškai mažos palūkanos.

Bendra paskolų vertė praėjusių metų pabaigoje siekė 16,3 mlrd. eurų ir buvo beveik 4 proc. didesnė nei prieš metus.

Paskolų gyventojams paskolinta beveik 7 proc. daugiau, namų ūkiams paskolinta 7,5 mlrd. eurų. Jo teigimu, namų ūkiai – svarbiausias skolinimo segmentas, būsto paskolų kiekis didėjo daugiau kaip 5 proc. ir siekė 6 mlrd. eurų.

„Nors ir kaip žiūrėsime į nekilnojamojo turto (NT) rinką, jai potencialo augti yra, kadangi didžiausia dalis NT sandorių finansuojama nuosavomis lėšomis, paskolos sudaro apie 40 proc.“, – sakė V.Vasiliauskas.

Jis tikina, jog gerėja ir paskolų kokybė. Neveiksnių paskolų dydis svyruoja tarp 5-6 procentų. Krizės metais neveiksnių paskolų buvo penktadalis – 20 procentų.

„Tas sumažėjimas yra tikrai sveikintinas. Tai rodo, kad ekonomika yra tikrai tvari ir tai kartu teigiamai veikia bankų paskolų portfelius“, – teigė V.Vasiliauskas.

Geros žinios imantiems paskolas

Šiemet ketinama sustiprinti būsto paskolų vartotojų apsaugą.

Įgyvendinus Būsto paskolų direktyvos reikalavimus, būtų įteisinta skaidri forma, kuri padėtų klientui surinkti informaciją iš skirtingų bankų, ją palyginti ir priimti teisingą sprendimą.

„Taip pat norime skaidrios palūkanų sistemos. Šiuo metu, pagal dabartinę praktiką, ilgiausios fiksuotos palūkanos – 5 metai, mūsų įsivaizdavimu, fiksuotos tos, kurios nekinta visą laiką ir, jei tokių nėra, tai norime matyti kintančių palūkanų kainodarą“, – teigia V.Vasiliauskas.

Dar viena LB siūloma naujovė – kitų finansinių produktų atsiejimas nuo būsto paskolos. Tai reiškia, kad klientui pasiimant paskolą, bankai negalės privalomai siūlyti kitų paslaugų, tokių kaip sąskaitos turėjimo tame banke, algos pervedimo į tą banką, draudimo. Leistinas būtų tik privalomas įgyto turto draudimas.

Paskutinis pokytis, į kurį vertėtų atkreipti dėmesį, tai, kad NT kainų rizikos nebūtų perkeliamos vartotojui.

„Jei įvyktų pokyčių NT rinkoje, bankas negalėtų reikalauti iš vartotojo papildomų užtikrinimo priemonių, bankas turi turėti galimybę numatyti būsto kainų pokyčius ateityje ir tos rizikos nepermesti vartotojui“, – tikino V.Vasiliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.