Kompiuteriniai nusikaltėliai įžūliai apšvarino banką

Pasinaudodami bankinių pervedimų sistema SWIFT programišiai pavogė pinigus iš Bangladešo centrinio banko sąskaitos Jungtinėse Valstijose, praneša agentūra „Reuters“ su nuoroda į JAV centrinio banko – Federalinės rezervų sistemos – Niujorko federalinių rezervų banką, kuris leido atlikti bankinę operaciją.

Tarptautinių tarpbankinių finansinių atsiskaitymų organizacija SWIFT jungia daugiau kaip 10 tūkstančių bankų ir finansų įstaigų 210 pasaulio šalių ir užtikrina maždaug 1,8 mlrd. pranešimų perdavimą per metus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tarptautinių tarpbankinių finansinių atsiskaitymų organizacija SWIFT jungia daugiau kaip 10 tūkstančių bankų ir finansų įstaigų 210 pasaulio šalių ir užtikrina maždaug 1,8 mlrd. pranešimų perdavimą per metus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2016, 5:06 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 5:31 AM

Išvakarėse Bangladešas pareiškė, kad pinigai buvo nurašyti kompiuterinių nusikaltėlių nurodymu.

Pavogtų pinigų suma neskelbiama.

Vagystės faktą patvirtino Niujorko federalinių rezervų bankas ir SWIFT. Abi institucijos šia tema nesiplėtė, pabrėždamos, kad tyrimas tęsiamas, ir kol kas nėra pagrindo teigti, jog į mokėjimų sistemą buvo įsilaužta.

Pasak JAV banko, kuris aptarnauja 250 centrinių bankų, vyriausybių ir kitų viso pasaulio organizacijų sąskaitas, „mokėjimo nurodymų, apie kuriuos čia kalbama, autentiškumą SWIFT pranešimų sistema visiškai patvirtino, kaip to reikalauja standartiniai autentiškumo patvirtinimo protokolai“.

SWIFT, kurios būstinė yra Belgijoje, pranešime spaudai sako, kad pradėjo tirti incidentą. Ir pabrėžė, kad organizacija laikosi nuostatos nekomentuoti atskirų subjektų veiksmų ar jų pranešimų.

SWIFT taip pat pabrėžia, kad mokėjimo nurodymai tikrinami dviejose įstaigose – siuntėjo ir gavėjo – ir nėra pagrindo manyti, kad tarpbankiniame tinkle atsirado pažeidžiama vieta.

Tarptautinių tarpbankinių finansinių atsiskaitymų organizacija SWIFT (angl. „Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication“) jungia daugiau kaip 10 tūkstančių bankų ir finansų įstaigų 210 pasaulio šalių ir užtikrina maždaug 1,8 mlrd. pranešimų perdavimą per metus.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.