Lietuviai nuperka vis daugiau automobilių detalių

Nepaisant kalbų apie išsivaikštančią Lietuvą ir mažėjančią perkamąją galią atokesniuose šalies regionuose, šiemet Lietuvos miesteliuose lyg ant mielių dygsta nauji auto detalių prekybos centrai. Sektoriaus atstovai fiksuoja augančią automobilių detalių paklausą, o savo plėtros sprendimus grindžia mažesniais kaštais ir didesniu veiklos efektyvumu. Ekspertai prognozuoja, jog Lietuvos auto detalių rinkos augimo tempai turėtų ir toliau didėti.

Pirmadienį Kėdainiuose duris atvėrusiame prekybos centre „Viskas automobiliui“ bus galima rinktis iš daugiau nei 70 tūkst. vietoje sandėliuojamų skirtingų autodetalių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pirmadienį Kėdainiuose duris atvėrusiame prekybos centre „Viskas automobiliui“ bus galima rinktis iš daugiau nei 70 tūkst. vietoje sandėliuojamų skirtingų autodetalių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2016, 9:47 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 2:48 AM

Rinkos paradoksas

„Nors ekonomistai įspėja apie lėtėsiantį Lietuvos ūkio augimą, autodetalių rinkos perspektyvoms nei ES ekonomikos stagnavimas, nei Rusijos konvulsijos įtakos neturės“,- teigė automobilių detalių prekybos įmonės „Eoltas“ atstovas Darius Sakalauskas, kuris pakomentavo pirmadienį įvykusį naujos prekyvietės Kėdainių mieste atidarymą.

Anot specialisto, automobilių detalių sektorius pasižymi stipriu imunitetu bendrų ekonominių tendencijų įtakai: „Kai ekonomika auga, vairuotojai gali daugiau išleisti ir labiau rūpinasi savo automobilio būkle bei įvaizdžiu, o ekonomikai lėtėjant, išauga senesnių automobilių paklausa, kas vėlgi teigiamai atsiliepia atsarginių detalių pardavimams“. Nors 2015-aisiais Lietuvoje buvo įregistruota 18 proc. daugiau naujų automobilių nei užpernai, apie tris ketvirtadalius Lietuvos automobilių parko vis dar sudaro senesni nei 10 metų automobiliai.

Per pastaruosius devynis mėnesius kompanijos prekybos centrai „Viskas automobiliui“ buvo atidaryti keturiuose Lietuvos miestuose: Tauragėje, Telšiuose, Raseiniuose bei Kėdainiuose. Kas lemia didžiųjų Lietuvos prekybos įmonių plėtros sprendimus ir lokacijų pasirinkimą?

Nebereikės važiuoti į Kauną

Rinkos analitikai teigia, jog iki šiol provincijos centruose įsikūrę autoservisai atsargines detales dažniausiai užsakinėdavo iš didžiuosiuose šalies miestuose įsikūrusių prekybininkų. Galutiniam vartotojui toks bendradarbiavimo formatas reiškia aukštesnę serviso paslaugų kainą ir ilgesnį aptarnavimo procesą.

Nesvarbu, ar vairuotojas pats keliaudavo į didmiestį ar pirkdavo vietoje iš prekę atsivežusio tarpininko, logistikos kaštai vis tiek nuguldavo ant galutinio pirkėjo pečių. Tokius rinkos netobulumus galima išspręsti tik tuo atveju, jei masto ekonomijos pranašumais pasižymintis prekybininkas pats ima vystyti veiklą atokesnėse šalies zonose.

„Iš vairuotojų ir servisų jau senokai jaučiame spaudimą plėsti prekybos geografiją“,- teigė D. Sakalauskas: „Pavyzdžiui, raseiniškiai ir kėdainiškiai iki šiol detalių važiuodavo pirkti į Kauną ir dažnai tuo skųsdavosi, nes tokios kelionės kainuoja laiką ir pinigus, o nuo šiol tas pačias prekes pirkėjas galės įsigyti tiek Kėdainiuose, tiek Raseiniuose“.

Pirmadienį Kėdainiuose duris atvėrusiame prekybos centre „Viskas automobiliui“ bus galima rinktis iš daugiau nei 70 tūkst. vietoje sandėliuojamų skirtingų autodetalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.