350 milijonų: tiek kainavo Lietuvos įmonių savininko jachta

„Serene“ ilgą laiką buvo didžiausia jachta pasaulyje, kurią už 3,75 mln. eurų galima išsinuomoti savaitei.<br>Forbes.ru nuotr.
„Serene“ ilgą laiką buvo didžiausia jachta pasaulyje, kurią už 3,75 mln. eurų galima išsinuomoti savaitei.<br>Forbes.ru nuotr.
Pagrindinis alkoholio bendrovės „SPI Group“ akcininkas J.Šefleris.<br>Forbes.ru nuotr.
Pagrindinis alkoholio bendrovės „SPI Group“ akcininkas J.Šefleris.<br>Forbes.ru nuotr.
Pastaruoju metu jachta buvo prišvartuota Maltoje.<br>I.Vainalavičiūtės nuotr.
Pastaruoju metu jachta buvo prišvartuota Maltoje.<br>I.Vainalavičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 12, 2016, 4:14 PM, atnaujinta May 29, 2017, 4:48 AM

Alkoholio pramonėje besisukantys žmonės puikiai žino Jurijaus Šeflerio pavardę. Prieš dešimtmetį tarptautinio alkoholio gamybos ir prekybos koncerno „SPI Group“ įkūrėjas iš Beno Gudelio nupirko Lietuvos alkoholio ir tabako importo bendrovę „Bennet Distributors“.

Dar anksčiau jis buvo tarp pagrindinių pretendentų, ketinusių įsigyti alkoholio gamybos įmonę „Stumbras“, tačiau ji atiteko koncernui „MG Baltic“.

Už jachtą – trečdalis milijardo dolerių

Forbes.ru praneša, kad J.Šefleris neseniai pardavė savo įspūdingą jachtą. Pirkėjas iš Saudo Arabijos už jachtą, užimančią 14-ą vietą reitinge „Super Yachts“, galėjo sumokėti 350 mln. dolerių.

Pagrindinis alkoholio bendrovės „SPI Group“ akcininkas J.Šefleris praėjusių metų viduryje pardavė savo jachtą „Serene“, kuri ilgą laiką buvo viena iš trijų didžiausių Rusijos milijardieriams priklausančių jachtų, rašo „Forbes“.

„Serene“ ilgis – 133,9 metro. Ją J.Šefleris įsigijo už 330 mln. dolerių. „Forbes“ šaltinių teigimu, parduodamas milijardierius kainą dar ir padidino, pardavė už 350 milijonų dolerių. Pirkėjo vardas nėra žinomas, šaltiniai teigia, kad tai padarė milijardierius iš Artimųjų Rytų. „Serene“ jau pasirodė Džidos, antro pagal dydį Saudo Arabijos miesto, uoste.

Pastaruoju metu jachta buvo prišvartuota Maltoje. J.Šeflerio atstovas pranešė, kad milijardierius kainą ir pirkėją skelbti atsisako.

Kontroliuojančiosios bendrovės „Burevestnik Group“ atstovas Andrejus Boiko aiškina, kad nustatant tokių jachtų kainas, nėra standartinių taisyklių ir mechanizmų, o kainą lemia rinka bei pirkėjo ir pardavėjo susitarimas.

Tokio pobūdžio laivai nėra viešai parduodami, tuo užsiima išrinkti brokeriai, kurių specializacija – jachtos, ilgesnės negu 100 metrų. Tokios bendrovės, kaip „Edmiston“ ar „Fraser Yachts Worldwide“, paskleidžia informaciją tarp savo klientų, masinės rinkos čia nėra. Kaina priklauso nuo konkretaus pirkėjo noro įsigyti jachtą iš karto, nelaukiant penkerių metų, kol ji bus statoma. Tad pirkėjas gali sumokėti brangiau už savikainą.

Buvo didžiausia pasaulyje

„Serene“ statybos buvo pradėtos itališkoje laivų statybos bendrovėje „Fincantieri“ 2007 metais. Po trejų metų jachta buvo baigta. Eksterjero dizainą atliko žinoma dizainerių įmonė „Espen Oeino“, o interjerą sukūrė „Raymond Langston Design“ studija. 

„SPI“ grupės savininkas jachtoje įrengė baseiną su jūros vandeniu, SPA centrą, aprūpino dviem „Eurocopter“ sraigtasparniais, povandeniniu laivu.

Bendras vidaus plotas – 4500 kvadratinių metrų, jachtoje gali pramogauti 24 svečiai, ją aptarnauja 52 įgulos nariai.

„Serene“ ilgą laiką buvo didžiausia jachta pasaulyje, kurią už 3,75 mln. eurų galima išsinuomoti savaitei. Vienas žymiausių nuomininkų – „Microsoft“ įkūrėjas Billas Geitsas, jis su visa šeima nuomojosi jachtą kelionei po Viduržemio jūrą.

Vienas didžiausių „vodkos“ gamintojų

Lrytas.lt primena, kad „SPI Group“ buvo įkurta 1997 metais. Šiuo metu „SPI Group“ yra didžiausias žymių degtinių eksportuotojas ir kitų alkoholio gamyklų Rusijoje ir užsienyje savininkas.

Kompanija yra žinomų prekės ženklų „Stolichnaya“, „Moskovskaya“, „Kaznacheiskaya“ ir „Kremlyovskaya“ savininkas. Šiais gėrimais prekiaujama daugiau kaip 150 pasaulio šalių.

Baltijos šalyse veikiančias įmones „SPI Group“ valdo per „Amber Beverage Group“ holdingą.

„Amber Beverage Group Ltd.“ apims tokias bendroves, kaip alkoholinių gėrimų gamintoją „Latvijas Balzams“, gėrimų platintojus „SPI Distribution Latvia“, „SPI Distribution Estonia“ ir „Bennet Distributors“ Lietuvoje, specializuotą gėrimų parduotuvių tinklą „Latvijas Balzams“ Latvijoje bei „Bravo Alco“ Lietuvoje.

„Amber Beverage Group“ gamina, išpilsto, reklamuoja, platina, eksportuoja ir vykdo mažmeninę prekybą stipriaisiais alkoholiniais gėrimais ir vynais, kurių asortimentas apima beveik 500 prekių ženklų.

Parengė Kristina Rancaitė, Eugenija Grižibauskienė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.