Tuščios kišenės netrukdo studentams taupyti dideliems pirkiniams

Tarp didžiausių studentų svajonių – užtikrinta ateitis, kelionės, automobiliai, pramogos ir investicija į būsto pirkimą. Maždaug kas antras jaunuolis per mėnesį šioms svajonėms siekia atsidėti po 100–150 Eur, o beveik penktadalis – net po 300 eurų ir daugiau. Tačiau, kas trečias studentas nurodo, kad kol kas dar nėra nieko sutaupęs, tokia pati dalis nė nemano taupyti.

Studentų paklausus, kiek jie siekia sutaupyti per mėnesį, maždaug pusė, nurodė apie 100–150 Eur sumą.<br>V.Balkūno nuotr.
Studentų paklausus, kiek jie siekia sutaupyti per mėnesį, maždaug pusė, nurodė apie 100–150 Eur sumą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2016, 11:16 AM, atnaujinta May 27, 2017, 5:51 PM

Tokius duomenis atskleidė įmonės „Provident Finansai“ iniciatyva atlikta studentų apklausa internetu.

Apklausos rezultatai atskleidė, kad studentai turi rimtų siekių. Beveik penktadalis respondentų taupo ateičiai, 15 proc. jų svajoja išvykti į kelionę ir net 12 proc. apklaustųjų nurodė, jog jie norėtų įsigyti nuosavą automobilį. Būstui ir naujausioms technologijoms, tokioms kaip telefonas, planšetės ar kompiuteris taupo tik po 6 proc. studentų. Keli jaunuoliai įvardijo, jog svajoja apie motociklą, dantų estetinį tvarkymą bei taisymą ar įsigyti metalo detektorių.

Apklausoje buvo teirautasi ir kaip studentai taupo – paaiškėjo, kad trečdalis jų kas mėnesį atsideda po lygią dalį pinigų, tik 8 proc. pasinaudoja galimybe pinigus laikyti taupomojoje sąskaitoje banke. 7 proc. respondentų teigia, kad naudojasi taupymo programėlėmis, panaši dalis pasideda pinigus pas tėvus. Kas dešimtas renkasi kitus būdus – pavyzdžiui, investuoja į vertybinius popierius, atsideda dovanotus ar vasarą uždirbtus pinigus. Tačiau net trečdalis studentų sako, jog nemato reikalo taupyti.

Kompanijos „Provident Finansai“ korporatyvinių reikalų departamento vadovės Lauros Ligutės teigimu – kiekvienas renkasi sau patogiausią taupymo būdą. „Visuomet geriausia turėti nuoseklią, apgalvotą sistemą, kaip ir kiek pinigų planuojama sukaupti. Studentų įvardinti taupymo metodai, žinoma, yra geri, tačiau dažniausiai vieno neužtenka. Efektyviausia derinti kelis būdus, pavyzdžiui, nusistatyti, kokią sumą pinigų kiekvieną mėnesį norite atsidėti ir naudojant įvairius įrankius stebėti, ar išleidžiama tiek, kiek ir buvo planuota.“

Studentų paklausus, kiek jie siekia sutaupyti per mėnesį, maždaug pusė, nurodė apie 100–150 Eur sumą. Dešimtadalis siekia mėnesio gale į taupyklę įsidėti iki 300 Eur ir tokia pati dalis jų tikisi sutaupyti apie 500 Eur ar net daugiau. Mažesnėmis sumomis – nuo 10 iki 50 Eur kas mėnesį tenkinasi kas penktas. Nors studentų atsakymai rodo jų dideles finansines ambicijas, tačiau net trečdalis nėra nieko sutaupęs, o kas penktam respondentui pavyko sukaupti tik 10 proc. reikiamos sumos.

L.Ligutė atskleidžia, kodėl jaunimui nepavyksta sutaupyti tiek, kiek norėtų: „Puiku, jog dauguma studentų siekia atsidėti ateičiai, nori pakeliauti ar investuoti į didesnius pirkinius. Vis tik, iš apklausos matyti, kad jaunimui – tai dar nelengva užduotis, ne tik dėl sąlyginai nedidelių pajamų, bet ir patirties kontroliuoti savo išlaidas ir planuojant biudžetą stokos. Rekomenduočiau jaunimui išbandyti taupymui ir biudžeto planavimui skirtus įrankius. Mes ir patys bendradarbiaudami su studentais sukūrėme finansų valdymo programėlę „Studento Biudžetas“.

Kompanijos „Provident Finansai“ iniciatyva atlikta studentų apklausa internetu vyko kovo 3–20 dienomis. Joje dalyvavo 304 18–25 metų amžiaus studentai, besimokantys Vilniaus, Kauno bei Klaipėdos miestuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.