Naujovė paskolų rinkoje – verslui skolina paprasti žmonės

„Jeigu pradedi naują verslą ir neturi susijusių įmonių, kuriose anksčiau buvo vykdoma patikima veikla ar generuojama nemenka pinigų apyvarta, didžiuosiuose šalies bankuose gauti paskolą beveik neįmanoma. Kai kur netgi yra būtina sąlyga, kad įmonė būtų įsteigta ar veiktų vienerius metus“, – sako jaunasis verslininkas Algirdas Pukis iš Kauno.

Imant paskolą nekilnojamojo turto projektų vystymui, galima rinktis arba 2 metus mokėti tik palūkanas, o po dviejų metų grąžinti visą sumą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Imant paskolą nekilnojamojo turto projektų vystymui, galima rinktis arba 2 metus mokėti tik palūkanas, o po dviejų metų grąžinti visą sumą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2016, 3:57 AM, atnaujinta May 27, 2017, 1:30 AM

Jau kelis kartus iš bankų ir kreditų unijų paskolą ėmęs entuziastingas verslininkas šį kartą pasuko kitu keliu – pasirinko tarpusavio skolinimosi platformą ir pasinaudojo nauja galimybe – paskola fiziniams asmenims, norintiems pradėti verslą.

Pasak Agnės Volosenkinaitės, tarpusavio skolinimosi platformos „SAVY“ nekilnojamojo turto projektų vadovės, kol Lietuvoje nėra patvirtintas Sutelktinio finansavimo įstatymas, per platformą fiziniams asmenims smulkiajam verslui vystyti galima pasiskolinti iki 100 tūkst. Eur.

„Tai naujovė Lietuvos paskolų rinkoje, orientuota į asmenis, kurie nori pradėti verslą, o bankai jiems kelia didžiulius reikalavimus“, – sako A. Volosenkinaitė. Imant paskolą nekilnojamojo turto projektų vystymui, galima rinktis arba 2 metus mokėti tik palūkanas, o po dviejų metų grąžinti visą sumą. Arba pasirinkti anuiteto mokėjimo būdą ir mokėti kiekvieną mėnesį palūkanas bei grąžinti paskolos dalį.

A.Volosenkinaitės teigimu, kai įsigalios Sutelktinio finansavimo įstatymas, įmonėms iš fizinių asmenų bus galimybė pasiskolinti iki 500 tūkst. Eur. Šiuo metu įstatymo projektas yra svarstomas, tačiau tikėtina, jeigu nebus daug pataisų, jis bus priimtas dar pavasario Seimo sesijos metu.

Pasinaudojęs nauja skolinimosi verslui galimybe, A. Pukis siekia gauti didesnę nei 30 tūkst. Eur paskolą nekilnojamojo turto remontui. Verslininkas planuoja Kaune atidaryti taip vadinamas bendradarbiavimo (co-working‘o) erdves.

Naują verslą vystantis A.Pukis prie daugiau nei 30 tūkst. Eur paskolos planuoja pridėti tiek pat nuosavų lėšų ir sutvarkyti daugiau nei 500 kvadratinių metrų užimančias nuomojamas patalpas.

„Planuojame pertvarkyti patalpas, su architektais jau aptarėme interjero dizaino sprendinius. Įrengsime apie 50 darbo vietų bendroje erdvėje ir apie 50 nedideliuose kabinetuose. Taip pat projektuojamos susitikimams ir laisvalaikiui skirtos erdvės, virtuvė ir net dušai. Orientuojamės į laisvai samdomus profesionalus bei mikro įmones, kuriems rinkoje pasiūla yra labai ribota, o nuomos sąlygos nelanksčios ar ekonomiškai nenaudingos“, – pasakoja A. Pukis.

Pasak verslininko, norėjosi pasiskolinti tiesiogiai iš paprastų žmonių, ne iš banko. „Be to, jeigu banke sugaištume mažiausiai mėnesį, per skolinimosi platformą surinkti dokumentus, gauti įvertinimą ir paskolą įmanoma per dvi savaites“, – sako A. Pukis. Jis pasirinko grąžinti paskolą anuiteto mokėjimo būdu. Tikisi, jog paskola bus amortizuota per 3 metus.

„Matome nemenkas perspektyvas. Prognozuojama, kad po penkerių metų pasaulyje pusė dirbančiųjų rinksis nuotolinį darbą. Vis dėlto ne kiekvienas gali efektyviai dirbti namuose, o ir dalykiniai susitikimai kavinėse nėra pats tinkamiausias sprendimas. Ieškantiems nebrangios, pilnai įrengtos ir be ilgalaikių įsipareigojimų darbo vietos, siūlomos co-working‘o erdvės. Vakarų pasaulyje tai vienas iš sparčiausiai augančių verslų“, – sako A. Pukis.

Lygiagrečiai kaip ir Kaune, bendradarbiavimo patalpos planuojama įrengti ir JAV valstijos Alabama mieste Huntsvilyje. Ten paskolos galimybėmis domisi Algirdo brolis. Verslininkai kaip ir Kaune, taip ir panašaus dydžio mieste Huntsvilyje įžvelgia nemenkų perspektyvų .

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.