Nuspręsta: 500 eurų banknotų nebeliks

Trečiadienį Europos Centrinio Banko (ECB) valdančioji taryba nusprendė sustabdyti 500 eurų banknotų gamybą. Tačiau 500 eurų banknotai liks teisėta mokėjimo priemonė ir toliau bus naudojami atsiskaitymams.

Harvardo universiteto neseniai atliktas tyrimas parodė, kad tokie banknotai yra labiausiai pamėgtas neteisėta veikla besiverčiančių asmenų mokėjimo mechanizmas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Harvardo universiteto neseniai atliktas tyrimas parodė, kad tokie banknotai yra labiausiai pamėgtas neteisėta veikla besiverčiančių asmenų mokėjimo mechanizmas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2016, 11:50 AM, atnaujinta May 26, 2017, 4:11 PM

„500 eurų banknotai ir toliau bus atsiskaitymo priemonė, tad jų turintiems gyventojams nerimauti tikrai nėra dėl ko. Be abejo, kasdieniams atsiskaitymams 500 eurų banknotas nėra dažnai naudojamas. Mūsų duomenimis, šių banknotų netgi daugiau grįžta į Lietuvos banką, nei yra išleidžiama. Tai reiškia, kad Lietuvoje cirkuliuoja kitose euro zonos šalyse išleisti šio nominalo banknotai“, – sako Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Europos Centrinis Bankas ir euro zonos nacionaliniai centriniai bankai užtikrins pakankamą kitų nominalų eurų banknotų atsargą. 500 eurų banknotų išleidimas į apyvartą bus sustabdytas maždaug 2018 m.

Tarp Lietuvos banko į apyvartą išleistų banknotų populiariausi yra 20 ir 50 eurų banknotai (atitinkamai 22 % ir 52 % visų išleistų banknotų pagal kiekį). 500 eurų banknotų emisija yra neigiama, t. y. į Lietuvos banką jų sugrįžta daugiau, nei yra išleidžiama.

Per visą laikotarpį nuo euro įvedimo Lietuvos bankas išleido 559 tūkst. vnt. 500 eurų banknotų (279,5 mln. eurų), o atgal sugrįžo 848 tūkst. vnt. (424 mln. eurų).

Sieja su pinigų plovimu

Būtent 500 eurų banknotą daugelis žmonių sieja su pinigų plovimu, „juodąja“ rinka ir teroristų finansavimu.

Yra plačiai paplitusi nuomonė, kad šiuos banknotus ypač mėgsta nusikaltėliai, visų pirma reikia pervežti dideles pinigų sumas nepatraukiant valdžios dėmesio.

Harvardo universiteto neseniai atliktas tyrimas parodė, kad „tokie banknotai yra labiausiai pamėgtas neteisėta veikla besiverčiančių asmenų mokėjimo mechanizmas, nes jis užtikrina anonimiškumą. Be to, tokie mokėjimai niekur neregistruojami. Taip pat šio nominalo banknotus yra gana paprasta pernešti ir pervežti.“

Tyrimo ataskaitoje taip pat pažymima, kad 500 eurų nominalo banknotas juodojoje finansinėje rinkoje yra tiek vertinamas, kad net gali būti parduodamas brangiau už savo nominalą.

Šio nominalo banknotai „labiau naudojami daiktams slėpti, o ne pirkti“, kovo mėnesį pareiškė Prancūzijos finansų ministras Michelis Sapinas.

Jo teigimu, „jie dažniau naudojami sandoriuose, kurie nėra sąžiningi, o ne tam, kad jūs ar aš galėtume nusipirkti maisto“.

„Organizuoti nusikaltėliai nėra idiotai“

Atkakliau kovoti su teroristų finansavimu ypač ragino Prancūzija, kurios sostinę pernai sukrėtė ne vienas kruvinas išpuolis.

Europos Komisija vasarį pareiškė, jog „išnagrinės būtinybę nustatyti atitinkamus apribojimus tam tikras ribas viršijantiems mokėjimams grynaisiais ir kartu su Europos Centriniu Banku apsvarstys tinkamas priemones dėl didelio nominalo banknotų, visų pirma 500 eurų banknoto“.

ECB statistiniais duomenimis, 500 eurų nominalo banknotai sudaro vos 3 proc. viso apyvartoje esančių banknotų skaičiaus, bet 28 proc. visos jų vertės.

Šio nominalo banknoto atsisakymas sulaukia ir pasipriešinimo, visų pirma Vokietijoje, kurioje dauguma žmonių ir šiandien yra labiau linkę atsiskaityti grynaisiais.

Kai euras buvo sukurtas, įvesti 500 eurų banknotą reikalavo būtent Vokietija, nes šis nominalas buvo panašus į jos 1 tūkst. markių banknoto nominalą.

Šio banknoto panaikinimo priešininkai teigia, kad tai gali būti tik pirmas žingsnis siekiant iš viso atsisakyti grynųjų pinigų ir pakeisti juos elektroninėmis mokėjimo sistemomis, kurias valdžia galėtų visas stebėti.

Tuo tarpu dalis ekspertų sako, kad 500 eurų banknoto atsisakymas nebus itin veiksmingas kaip kovos su nusikalstamumu priemonė.

„Organizuoti nusikaltėliai nėra idiotai. Didžioji dalis pinigų plaunama per fiktyvias įmones nenaudojant jokių grynųjų pinigų,“ – interviu kelioms Vokietijos žiniasklaidos priemonėms neseniai pareiškė Linco universiteto šešėlinės ekonomikos ekspertas Friedrichas Schneideris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.