Dovanėlė rusams: nedirbi, veltėdi, – susimokėk

Nedirbi oficialiai ar išvis tinginiauji, tai susimokėk į biudžetą už tokį malonumą. Apie tokią „dovanėlę“ savo piliečiams jau svarsto Rusijos valdžia.

Rusijos valdžia sakė siekianti, kad dirbtų visi darbingo amžiaus žmonės.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Rusijos valdžia sakė siekianti, kad dirbtų visi darbingo amžiaus žmonės.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

May 15, 2016, 11:51 AM, atnaujinta May 25, 2017, 1:16 PM

Rusijos darbo ministerijos sekretorius Andrejus Pudovas paskelbė žinią, apie kurią iki šiol buvo kalbama tik pašnibždomis.

Anot jo, svarstoma galimybė įvesti „veltėdžių mokestį“.

Valdininkas pripažino, kad rusams atėjo laikas pasimokyti iš anksčiau tokį mokestį įvedusios Baltarusijos.

„Kaimynai jau apmokestino tuos, kurie yra darbingi, tačiau nemoka socialinio draudimo mokesčių. Jie ėmėsi rimtų veiksmų, o mes kol kas tik kalbame“, – rėžė A.Pudovas.

Iš tiesų Rusijoje apie tai kalbama jau senokai.

Dar prieš trejus metus vicepremjerė Olga Golodec skundėsi, kad darbingo amžiaus žmonių šalyje yra 86 mln., bet tik 48 mln. dirba tuose sektoriuose, kurie valdžiai aiškūs ir skaidrūs.

„Mes nesuprantame, kaip verčiasi likę 38 mln. gyventojų, – ar jie dirba, ar ne“, – svarstė vicepremjerė. Toks susirūpinimas suprantamas, nes biudžetas dėl šešėlinio darbo ir atlyginimų „vokeliuose“ netenka milžiniškų pajamų.

Prieš metus jau buvo parengtas įstatymo projektas, pagal kurį Rusijos piliečiai, per pusmetį nesutikę imtis jiems tinkamo pasiūlyto darbo, būtų siunčiami į pataisos kolonijas.

Veltėdžiais siūlyta nelaikyti tik nedirbančių jaunesnių nei 18 metų gyventojų, neįgaliųjų, moterų su vaikais iki 14 metų ir dvasininkų. Tačiau tokios pataisos buvo atmestos kaip prieštaraujančios konstitucijai ir tarptautinei teisei.

Tačiau dabar vėl imamasi panašių veiksmų.

Rusijos darbo ministras Maksimas Topilinas žadėjo akylai išnagrinėti, kaip sekasi su veltėdžiais kovoti baltarusiams.

Pastarosios valstybės vadovas Aliaksandras Lukašenka, nuo praėjusių metų pradžios įvedęs mokestį veltėdžiams, aiškino, kad ūkiui naudos neduoda apie pusę milijono piliečių.

Ar iš tiesų baltarusiai moka šį mokestį, Minskas neskelbia. Pagal oficialius reikalavimus, per metus baltarusis veltėdis turi atseikėti valstybei 4,2 mln. vietos rublių (per 190 eurų).

Jeigu Rusijoje iš tiesų bent 20 mln. žmonių nedirba arba daro tai nelegaliai ar pusiau legaliai, jiems nustačius tokio pat dydžio mokestį per metus Maskva surinktų tikrai nemenką sumą – 3,8 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste