Draudikai: įmonės be reikalo pamiršta skaudžią patirtį

Trečdalis Lietuvos smulkaus ir vidutinio (SVV) verslo įmonių nerimauja dėl išorinių rizikų keliamos grėsmės, tačiau nuo jų apsisaugojusios labai menkai. Tiek įmonių, susidūrusios su vagyste, gaisru, audra ar kitomis rizikomis, sunkiai susidorotų su nuostoliais.

A.Barzdžiaus nuotr.
A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Rancaitė

May 23, 2016, 11:33 AM, atnaujinta May 24, 2017, 2:14 PM

„Lietuvos draudimas“ nustatė atsparumo išorinėms rizikoms indeksą. Bendras šalies SVV įmonių atsparumo indeksas siekia 69 punktus iš 100 ir yra vertinamas kaip vidutinis.

„Lietuvos draudimo“ Verslo klientų departamento direktorius Tadas Dovbyšassako, kad kai kurios įmonės, nesusidorojusios su rizikomis ir nuostoliais, netgi patirtų bankrotą.

„Įmonėms svarbu gebėti valdyti rizikas, mažinti jų tikimybę, o prireikus kompensuoti nuostolius“, – sakė jis.

SVV įmonės suskirstytos į tris grupes: silpno, vidutinio ir gero imuniteto. Kiekvienai grupei priklauso maždaug po trečdalį Lietuvos smulkių ir vidutinių bendrovių. Šių metų pradžioje jų buvo beveik 80 tūkstančių.

Nesidraudžia kas trečia įmonė

Devynios iš dešimties SVV įmonių Lietuvoje yra susidūrusios bent su viena išorės rizika, o kas antra bendrovė, susidūrusi bent su viena išorės rizika, dėl to patyrė vidutinių arba didelių nuostolių.

Pasak T.Dovbyško, vertindamos įvairių rizikų tikimybę, įmonės pamiršta ankstesnę skaudžią patirtį ir viliasi, kad nieko blogo nenutiks.

„Įmonės žino grėsmes, bet nejaučia susirūpinimo. Bijoma nuostolių, kurie atsitinka retai, bet yra didesni“, – tikino T.Dovbyšas.

Tyrimo duomenimis, trečdalis šalies SVV įmonių šiandien savo verslo nedraudžia. Tokių įmonių daugiausiai tarp mažų, iki 9 darbuotojų turinčių bendrovių.

Žalų atlyginta už 17 milijonų

2015 metais vien SVV įmonėms atlyginta žalų beveik už 17 mln. eurų. Iš viso šiuo laikotarpiu SVV bendrovėse užfiksuota daugiau kaip 16 tūkst. draudžiamųjų įvykių.

„Tokiose įmonėse kasdien nutinka bent po du nelaimingus atsitikimus. O kiek įvykių lieka neužfiksuotų, kiek jų pasekmių tenka įmonėms pačioms spręsti“, – sakė T.Dovbyšas.

Vidutinė gaisro padaroma žala smulkiose ir vidutinėse bendrovėse pernai buvo daugiau kaip 18 tūkst. eurų, įrangos gedimų – 7 tūkst. eurų, audros – 2 tūkst. eurų, vandens – 1,5 tūkst. eurų, vagystės – 700 eurų.

Pernai „Lietuvos draudimo“ didžiausia išmokėta žala buvo 1 mln. eurų – tokius nuostolius verslas patyrė dėl autoavarijos, kurios metu nukentėjo žmonės.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.