Pirmoji bedarbio alga: po anstolių šluotos sąskaitoje – 2 eurai

„Mano sąskaitą ištuštino septyni antstoliai. Joje liko 2 eurai, o alga – dar po pusės mėnesio“, – Bronius Eigėlis tiesia virpančia ranka lapelį – sąrašą antstolių pavardžių. Ties jomis surašyti ir skaičiai, liudijantys apie jo skolas, kurių ieško antstoliai: 28 eurai, 41 euras, 230 eurų ir taip toliau.

B.Eigėlis guodėsi, kad pirmąją jo algą antstoliai išlesiojo visą, nepalikę nė kiek pinigų pragyventi.<br>A.Srėbalienės nuotr.
B.Eigėlis guodėsi, kad pirmąją jo algą antstoliai išlesiojo visą, nepalikę nė kiek pinigų pragyventi.<br>A.Srėbalienės nuotr.
B.Eigėlis guodėsi, kad pirmąją jo algą antstoliai išlesiojo visą, nepalikę nė kiek pinigų pragyventi.<br>A.Srėbalienės nuotr.
B.Eigėlis guodėsi, kad pirmąją jo algą antstoliai išlesiojo visą, nepalikę nė kiek pinigų pragyventi.<br>A.Srėbalienės nuotr.
B.Eigėlis guodėsi, kad pirmąją jo algą antstoliai išlesiojo visą, nepalikę nė kiek pinigų pragyventi.<br>A.Srėbalienės nuotr.
B.Eigėlis guodėsi, kad pirmąją jo algą antstoliai išlesiojo visą, nepalikę nė kiek pinigų pragyventi.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Audrė Srėbalienė

May 26, 2016, 9:54 AM, atnaujinta May 24, 2017, 5:33 AM

Šio žmogaus likimo istorija – paini, kaip ir jo skolos. Kam jis skolingas ir už ką? B.Eigėlis suka akis – nėra jam paprasta atsakyti į šį klausimą. Todėl, užuot paaiškinęs, kam prasiskolino, tiesiog teisinasi, kad jau gavo darbą. Ir kad antstoliai persistengė – iš sąskaitos, vos tik į ją įkrito alga, akimirksniu išrankiojo visus pinigus. Nors turėjo pusę jos palikti pragyvenimui.

„Vienas iš antstolių turi sugrąžinti 90 eurų, bet vis dar to nepadaro. Sako, kad paskambinčiau kitą ar dar kitą dieną. Nėra paprasta tai padaryti. Neturiu telefono. Be to, gėda tą antstolį trukdyti. Gėda ir kitų žmonių prašyti, kad leistų iš jų telefono surinkti numerį“, – prisipažino B.Eigėlis.

Dirba naujausiuose „Senukuose“

Šis 55 metų vyras – vienas tų žmonių, kuriuos likimo vingiai vedžioja tarp įmonių ir darbo biržos. Laimei, jis vis dėlto kabinasi į gyvenimą.

„Man pasisekė. Jau antras mėnuo, kaip dirbu įmonėje „Valumina“ plovimo mašinų operatoriumi. Darbo birža pasiūlė, o įmonė – įdarbino. Man tas darbas labai patinka“, – leidžiasi kamantinėjamas vyras. Kol pagaliau prakalba paprasčiau: „Tiesiog naujame „Senukų“ prekybos centre, esančiame prie „Ikea“, valau grindis. Prekybos centras samdo mūsų įmonę.“ 

Bėda tik, kad prieš gerą savaitę, nukulniavęs į „Halės“ turgų, lipdamas laiptais jis slystelėjo. Ir, risdamasis žemyn, susilaužė šonkaulius.

„Tad kol kas esu nedarbingas. Kai tik sveikata leis, vėl plausiu „Senukų“ patalpas“, – pažadėjo. Mat anksčiau graibstė bet kokius darbus – tokius, kokių žmonės pasiūlydavo.

Pasak B.Eigėlio, jis gauna minimalią – 350 eurų algą. „Negaliu skųstis. Tačiau kol kas, turėdamas sąskaitoje vos 2 eurus, negaliu nė vaistų nuo skausmo nusipirkti. Tikiuosi, kad antstoliai grąžins tai, ką pasiėmė.

Kol kas dar nakvoju Vilniaus nakvynės namuose. Kai pasveiksiu ir vėl galėsiu dirbti, bandysiu susirasti pigų hostelį, o jei kada pavyks – išsinuomosiu kambarį“, – šviesią ateitį jau piešė pašnekovas.

Ir jam, turinčiam anuomet, sovietmečiu Vilniaus statybos technikume įgytą diplomą, niekas negali uždrausti pasvajoti. Kažkada padirbėjęs statybose – darbų vykdytoju Anykščiuose, o vėliau – Anykščių miškų urėdijoje, B.Eigėlis, tikėtina, neištvėrė Nepriklausomybės išbandymų.

Darbai išsprūdo iš rankų, šeima – taip pat. Prieš trejus metus jis Anykščius išmainė į Vilnių, o pavymui viena ant kitos pastaruoju metu ėmė krautis visokios baudos.

Antstoliai regi kiaurai

„Išties net septyni antstoliai buvo areštavę B.Eigėlio sąskaitą. Šis žmogus kreipėsi į vieną iš mūsų – antstolę Ireną Beliačic. Ji visiems mums ką tik išsiuntė žinią, kad vyras jau gauna darbo užmokestį.

Todėl sąskaitos areštas jam jau yra panaikintas. Ir antstoliai perves tuos pinigus, kurie jam priklauso. Mat negalima nuskaityti daugiau pinigų nei 50 proc. algos“, – paaiškino antstolė Dalia Kaniauskienė.

Pagal galiojančią tvarką, antstoliai, kuriems tenka atkapstyti buvusių bedarbių prikauptas skolas, patys atsikirpti iš žmonių sąskaitų nebegali.

Tai padaro darbdaviai: jei žmogus gauna minimalią algą, ne daugiau kaip pusė jos yra pervedama antstoliams.

„Skolininkai juk taip pat turi pareigų. Įsidarbinę jie turi pranešti antstoliams, į kokią sąskaitą bus pervedama alga. Tuomet tą sąskaitą ir „išlaisviname“ – nuimame areštą. Bet B.Eigėlis iš karto to nepadarė“, – sakė D.Kaniauskienė.

Už ką ir kam susikaupė skolos?

Ir vis dėlto šios daugelį metų dirbančios antstolės patirtis liudija, kad anaiptol ne kiekvienas žmogus sako tiesą, nors atrodo, kad kalba nuoširdžiai.

„Pati esu vilnietė, bet aptarnauju Širvintų, Ukmergės, Anykščių regionus. Deja, daugybė žmonių, kurių sąskaitas dėl skolų tenka areštuoti, nė neieško darbo. Nedarbas jų yra gyvenimo būdas. Tai – „pašalpiniai“. Ir valstybės pinigai taip pat krinta už tai, kad reikia rūpintis jų skolomis“, – sakė D.Kaniauskienė.

O B.Eigėlis? Už ką jis skolingas?

„Dauguma skolų – baudos. Pavyzdžiui, „Susisiekimo paslaugoms“ – 17 eurų bauda už važiavimą be bilieto skirta ne vieną kartą. Nuo 2014 metų tebesivelka skola bendrovei „Bitė Lietuva“ – 128 eurai.

Yra ir daugybė kitų nuo 2014-ųjų nesumokėtų baudų, kurias skyrė ir Anykščių policijos komisariatas, ir kitos teisėsaugos institucijos už smulkius teisės pažeidimus, o tų baidų dydžiai sukasi nuo 20 iki 65 eurų“, – antstolių įrašus sistemoje peržvelgė D.Kaniauskienė.

Įrašų tose skolų bylose yra ir gana keistokų.

„Būdamas neblaivus griuvinėjo viešoje vietoje, Panevėžyje. Elgsena – neadekvati. Savo veiksmais pilietis įžeidė žmogaus orumą“, – rašoma viename teismo sprendimų.

Kitame – kad Vilniuje, parduotuvėje „Iki“, būdamas neblaivus, keikėsi ir įžeidinėjo žmones.

„O ką su jais daryti? Tenka rankioti eurą po euro.

Nors baudų išieškojimą ir perėmė mokesčių inspekcija, tai juk daroma valstybės lėšomis. Ir tik tada, kai nepavyksta, perduodama antstoliams.

Tokių, kaip B.Eigėlis, – daugybė. Gerai tik, kad bent šis žmogus jau griebėsi darbo“, – kalbėjo antstolė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.