Ataskaitų nepateikusias įmones baus savitai – nereitinguos

Metinių finansinių ataskaitų laiku nepateikusios įmonės rizikuoja ne tik užsitraukti baudą ar būti paviešintos. Įmonėms, iki birželio vidurio nepateikusioms finansinių ataskaitų, nebus skaičiuojamas kredito reitingas – jos bus priskirtos prie nepatikimų.

Įmonėms, iki birželio 15 d. nepateikusioms ataskaitos rinkinių, kreditų biuras „Creditinfo“ nebeskaičiuos kredito reitingo.<br>V.Balkūno nuotr.
Įmonėms, iki birželio 15 d. nepateikusioms ataskaitos rinkinių, kreditų biuras „Creditinfo“ nebeskaičiuos kredito reitingo.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-07 13:52, atnaujinta 2017-05-22 17:25

Registrų centro duomenimis, iki birželio 1 d. metinių finansinių ataskaitų rinkinius už 2015 metus pateikė daugiau kaip 50 tūkst. įmonių. Tokiu pat metu pernai buvo pateikta beveik 48 tūkst. ataskaitų rinkinių.

Nemažai metinių finansinių ataskaitų rinkinių pateikiama paskutinėmis tam skirto termino dienomis. Vien gegužės 30–31 d. finansines ataskaitas Registrų centrui pateikė beveik 12 tūkst. įmonių – tai yra beveik ketvirtadalis visų iki tol pateiktų ataskaitų rinkinių. Iki šios dienos 2014 m. finansinę atskaitomybę yra pateikusios beveik 69 tūkst. įmonių.

Šiais metais bus mažiau toleruojamos įmonės, vėluojančims teikti savo finansines ataskaitas.

Įmonėms, iki birželio 15 d. nepateikusioms ataskaitos rinkinių, kreditų biuras „Creditinfo“ nebeskaičiuos kredito reitingo. Vietoj reitingo tokios įmonės kreditoriams ir verslo partneriams kredito ataskaitoje bus rodomas perspėjimas: „Įmonė nesilaiko LR AB įstatymo dėl finansinės atskaitomybės pateikimo“. Tai gali nulemti mažiau palankias sutarčių sąlygas, be to, tokioms įmonėms gali būti sudėtingiau gauti kreditą finansų įstaigoje ar mokėjimo atidėjimą iš verslo partnerio.

Registrų centras ne pirmus metus bendradarbiauja su kreditų biuru „Creditinfo“ siekdamas kurti palankesnę verslui aplinką ir atskleisti galimas rizikas, tokias kaip vėlavimas atsiskaityti. Kreditų biuro skaičiavimais, praėjusiais metais finansinių rezultatų nepateikimas neigiamos įtakos turėjo daugiau kaip 5,5 tūkst. įmonių kredito reitingams.

Praktika rodo, kad rizika prarasti aukštą kredito reitingą labiau skatina įmones laiku teikti finansines ataskaitas, negu už vėlavimą tai daryti gresiančios piniginės baudos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.