VMI susidomėjo K. Daukšio ir Š. Biručio turtu Bulgarijoje

Valstybinė mokesčių inspekcija

Analizuojant viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją bendradarbiaujama su Bulgarijos mokesčių inspektoriais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Analizuojant viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją bendradarbiaujama su Bulgarijos mokesčių inspektoriais.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2016, 12:38 PM, atnaujinta May 22, 2017, 11:07 AM

„Pradėjome analizuoti abu atvejus ir analizuosime visus, kurie tik pasirodys viešojoje ar neviešojoje erdvėje. Mokestinis patikrinimas būtų pati griežčiausia kontrolės procedūra po mokestinio tyrimo ir taip toliau – dabar vykdoma analizė, kuri atliekama prieš kiekvieną mokestinį tyrimą ar patikrinimą, žiūrima, ar sueina visi galai. Jeigu analizės metu išaiškėja, kad yra viena ar kita rizika, susijusi su mokesčių nesumokėjimu, tuomet yra pradedamos kontrolės procedūros“, – BNS trečiadienį sakė VMI atstovas Darius Buta.

Anot jo, analizuojant viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją bendradarbiaujama su Bulgarijos mokesčių inspektoriais.

„Be abejo, mes bendradarbiausime su Bulgarijos mokesčių inspekcija (...). Dar vertėtų priminti, kad iki praėjusių metų vasaros Europos Sąjungos valstybės turėjo viena kitai pateikti informaciją apie nekilnojamą turtą, kurį valdo užsieniečiai, tačiau Bulgarija yra viena iš nedaugelio valstybių, kuri yra pareiškusi, kad jinai negali pateikti tokios informacijos, kadangi jų registras yra nesutvarkytas ir jie automatiškai nemato, koks nekilnojamasis turtas priklauso užsieniečiams“, – BNS aiškino D.Buta.

Jo teigimu, šių metų pavasarį iš Bulgarijos kolegų visgi buvo gauta tam tikra informacija apie užsieniečių valdomą turtą, tačiau ji nėra susisteminta.

„Tame faile yra iš tikrųjų įdomi informacija tuo, kad viena dalis surašyta lotyniškais rašmenimis, kita dalis – kirilica. Mokesčių inspekcijos specialistai dabar bando išnagrinėti, iššifruoti tą failą ir, be abejo, tą informaciją naudos savo veikloje“, – tikino VMI atstovas.

Žiniakslaida šią savaitę paskelbė, kad Š.Birutis yra vienas iš trijų asmenų, valdančių Bulgarijoje registruotą įmonę „Agrolitas“. Politiko su partneriais valdoma įmonė 2009 metų vasarį už 200 tūkst. eurų sumą nusipirko 18,5 hektaro žemės netoli Kalčevo gyvenvietės Rytų Bulgarijoje.

Taip paskelbta, kad Seimo nario K.Daukšio žmona Bulgarijoje turėjo nekilnojamojo turto, kurio niekur nedeklaravo. Oficialūs Bulgarijos registro dokumentai rodo, jog Eirida Daukšienė tiesiogiai susijusi su šioje šalyje registruota įmone „Sigita 777“, kurią valdo E.Daukšienė ir Sigutė Makuškienė. 2006 metais, K.Daukšiui einant ūkio ministro pareigas, ši bendrovė įsigijo du sklypus Bialos kurorte, prie pat jūros. Už pirkinį, oficialiais duomenimis, „Sigita 777“ sumokėjo 301 tūkst. Bulgarijos levų arba maždaug 154 tūkst. eurų. Politikas teigė apie žmonos verslą žinantis, tačiau sakė, kad žmonos akcijos 2014 metais buvo parduotos už tiek pat lėšų, už kiek ir įsigytos – daugiau nei tūkstantį eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.