Kainos ir atlyginimai Estijoje: belieka tik pavydėti?

Estijoje algos – didžiausios iš visų trijų Baltijos šalių , o vidutinis atlyginimas už lietuvišką didesnis daugiau nei penktadaliu. Tačiau apsilankius Talino maisto prekių parduotuvėse paaiškėja, kad už maistą estai moka ne brangiau, o kai kurie produktai netgi pigesni.

Kai kurios prekės Taline pigesnės negu Lietuvoje, tačiau jų algos didesnės penktadaliu.<br>V.Balkūno nuotr.
Kai kurios prekės Taline pigesnės negu Lietuvoje, tačiau jų algos didesnės penktadaliu.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Rancaitė

Jun 13, 2016, 11:57 AM, atnaujinta May 21, 2017, 10:52 PM

Litras pieno Taline kainuoja nuo 0,42 euro, 180 gramų sviesto – 0,89 euro, 500 gramų grietinės – 0,55 euro, sūreliai – nuo 0,26 euro, o 200 gramų fermentinio sūrio – 1,29 euro.

Kilogramas bulvių Estijoje kainuoja 0,89 euro, kiaušiniai – 0,85 euro, o 500 gramų skrudinomui skirtos duonos – 0,89 euro. Beje, už tokį patį kiekį batono tektų sumokėti 0,65 euro.

Primename, kad pernai vidutinis mėnesio darbo atlygis Lietuvoje buvo 735 eurai, o Estijoje – 1045 eurai.

Beje, Estijoje vidutinis darbo užmokestis ne tik yra didesnis, jis ir auga sparčiausiai – pernai vidutinis realusis darbo užmokestis Lietuvoje padidėjo 6 proc., Estijoje – 6,9 procento.

Estai gyvenimu nesiskundžia

Pakalbinti Talino gyventojai teigia, kad kainos jiems nėra per didelės, o ir ypatingo jų augimo jie neįžvelgia.

„Kažkokio staigaus kainų augimo nepastebėjau. Ir žiniasklaidoje apie kainas nediskutuojama. Tikrai jokio kainų skandalo nėra“, – teigė vidutinio amžiaus Talino gyventojas Gertas.

Netgi pensininkė Marija teigė, kad viską gali įpirkti ir skurdo nejaučia.

Estijoje euras buvo įvestas prieš penketą metų – 2011-aisiais, tad ir euro įtakos kainoms niekas nepastebėjo arba jau seniai pamiršo.

„Jau praėjo daug laiko, net neatsimenu kokios kainos buvo tada, kai dar mokėjome kronomis. Manau, kad gyventojai visada nori mažesnių kainų – tai normalu, o rinkoje viskas susidėlioja“, – sakė neseniai studijas baigęs Aleksanderis.

Lietuviška produkcija – pigesnė?

Estijoje galima pamatyti nemažai lietuviškų produktų, ypatingai daug „Vičiūnų“ įmonių grupės produkcijos bei pieno produktų.

Įdomu tai, kad 100 gramų 18 mėnesių brandinto trupinto sūrio „Džiugas“ Estijoje kainuoja 1,95 euro, o maisto internetinėje parduotuvėje „Barbora“ už jį teks sumokėti 2,04 euro.

150 gramų krabų lazdelių „Viči“ Estijoje kainuoja 0,99 euro, o „Barboroje“ 1,06 euro.

Visgi nepaistant kelių išimčių, dažniausiai lietuviška produkcija Estijos parduotuvėse šiek tiek brangesnė nei Lietuvoje.

Tarp tokių produktų papuola ir „Vichy“ vanduo, Estijoje mažas buteliukas kainuoja 0,45 euro, ir „Viči“ silkė, ir plėšomos sūrio lazdelės „Pik-Nik Kids“, kurios Estijoje kainuoja 1,49 euro, o Lietuvoje – 1,35 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.