Bankai atrėmė mažų palūkanų spaudimą – vėl skaičiuoja pelną

Pernai kiaurus metus mažėjusios bankų grynosios pajamos už palūkanas šių metų pirmaisiais mėnesiais vėl ėmė didėti. Tad šiemet gerėjo ir Lietuvos bankų sistemos bendras finansinis rezultatas. 2016 m. pirmąjį ketvirtį ši sistema didesnių turto pokyčių nepatyrė ir toliau veikė pelningai.

Bankų palūkanų pajamos 2016 m. pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, sumažėjo apie 2 proc.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Bankų palūkanų pajamos 2016 m. pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, sumažėjo apie 2 proc.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2016, 9:08 AM, atnaujinta May 21, 2017, 8:23 PM

„Itin mažų palūkanų normų aplinka šiemet pirmaisiais mėnesiais bankų sektoriui tapo palankesnė, ir jis gavo daugiau nei dešimtadaliu didesnes grynųjų palūkanų pajamas nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

Dėl anksčiau sumažėjusių paskolų palūkanų bankai kelis buvusius ketvirčius patyrė didesnį nuostolį, nei turėjo naudos iš klientų indėlių, atpigusių dėl žemų palūkanų.

Tačiau nuo 2015 m. vidurio sparčiau didėjantis bankų paskolų portfelis paskatino juos „įdarbinti“ daugiau laisvų lėšų, tai leido sumažinti palūkanų pajamų smukimą“, – sakė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis.

2016 m. pirmąjį ketvirtį bankų grynosios palūkanų pajamos siekė 97,2 mln. Eur (2015 m. pirmąjį ketvirtį – 9,1 mln. Eur) ir sudarė 61,4 proc. bankų visų veiklos pajamų (analogišku 2015-ųjų laiku – 58,8 proc.).

Grynųjų palūkanų suma gerokai padidėjo, nors palūkanų pajamos 2016 m. pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, sumažėjo apie 2 proc. ir siekė 119,5 mln. eurų, bet palūkanų išlaidos sumažėjo daugiau nei trečdaliu ir sudarė apie 22 mln. eurų.

Visas Lietuvoje veikiančių bankų ir užsienio bankų filialų turtas balandžio 1 d. sudarė 23,5 mlrd. eurų ir per šių metų pirmąjį ketvirtį išaugo 0,2 proc.

Klientams suteiktų paskolų portfelio grynoji vertė per 2016 m. pirmus tris mėnesius išaugo 3,7 proc. – iki 17 mlrd. eurų.

Po 2015 m. pabaigoje bankų sistemoje fiksuoto 861 mln. eurų klientų indėlių šuolio 2016 m. pirmąjį ketvirtį jų sumažėjo 2,3 proc. – iki 16,7 mlrd. eurų.

Analitikų nuomone, praėjusių metų pabaigoje dalis atsiradusių pinigų, kurie gali būti siejami su tuo, kad kai kurie darbdaviai su darbuotojais atsiskaitė prieš metų pabaigą ir su metų pabaigoje gautomis darbuotojų premijomis, 2016 m. pradžioje buvo skirti vartojimui ar dėl kitų priežasčių buvo atsiimti iš bankų.

Visi Lietuvoje veikiantys bankai vykdė tiek minimalų bendrojo kapitalo pakankamumo reikalavimą, tiek kapitalo apsaugos rezervo reikalavimą.

„Nors bankų sistemos kapitalo būklė yra gera, tačiau kai kuriems bankams kapitalo stiprinimas yra aktualus. Lietuviškos kilmės kapitalo bankams būdingi mažesni kapitalo pakankamumo rodikliai, o patronuojančiuosius bankus Šiaurės šalyse turintys bankai turi didesnes kapitalo atsargas nei nustatyti minimalūs reikalavimai.

Taigi, susiklosčius nepalankioms aplinkybėms, pirmiesiems bankams būtų sunkiau greitai ir nebrangiai gauti papildomo kapitalo finansų rinkoje. Todėl daug dėmesio skiriame bankų prisiimamai rizikai vertinti, be to, vyksta dialogas su bankais, siekiant užtikrinti adekvačią bankų sistemos kapitalizaciją“, – sakė Vytautas Valvonis.

Bankų ir užsienio bankų filialų pelnas 2016 m. pirmąjį ketvirtį sudarė 61,0 mln. eurų – tai 4,3 mln. eurų (7,5 proc.) daugiau nei 2015 m. pirmąjį ketvirtį. Pelningai veikė 11 bankų ir užsienio bankų filialų, nuostolį patyrė 2 rinkos dalyviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.