Pirmieji du dideli Lietuvos projektai gavo EFSI finansavimą

Europos investicijų banko (EIB) direktorių valdyba vakar patvirtino pirmuosius du Lietuvos projektus, kurie bus finansuojami iš Europos strateginių investicijų fondo (EFSI).

Šio projekto vykdytoja – „Lietuvos energija“.<br>D.Umbraso nuotr.
Šio projekto vykdytoja – „Lietuvos energija“.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2016, 11:08 AM, atnaujinta May 21, 2017, 12:43 PM

Paskolos skirtos saugumo didinimo ir jo pritaikymo numatomiems keleivių srautams aptarnauti Vilniaus oro uoste bei biokuru ir atliekomis kūrenamos kogeneracinės jėgainės Vilniuje statybos projektams.

Vilniaus oro uostui 15 metų skirta EIB paskola su EFSI garantija – iki 30 mln. eurų, ji sudaro maždaug 44 proc. projekto vertės, kuri siekia beveik 69 mln. eurų. Projektą vykdo valstybės įmonė „Lietuvos oro uostai“.

Vilniaus kogeneracinės jėgainės projektui 17 metų skirta iki 190 mln. eurų EIB paskola su EFSI garantija. Ši suma sudaro beveik 50 proc. bendros projekto vertės, kuri yra 381 mln. eurų. Šio projekto vykdytoja – bendrovė „Lietuvos energija“.

Lietuvoje jau veikia EFSI dalis, skirta smulkiajam ir vidutiniam verslui (SVV) finansuoti. SVV skolinimosi galimybės palengvėjo šiemet kovo pabaigoje Europos investicijų fondui (EIF) ir bankui „OP BANK“ (buvęs bankas „Pohjola“) pasirašius garantijų susitarimą. Jį remia EFSI, o lėšos skiriamos inovatyvioms mažoms ir vidutinėms įmonėms bei mažoms vidutinės kapitalizacijos įmonėms Suomijoje, Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Joms per artimiausius dvejus metus bus suteikta 150 mln. eurų vertės paskolų.

Baltijos šalių įmonėms planuojama suteikti ne mažiau kaip 20 mln. eurų paskolų su EIF garantija (InnovFin SME garantija). Lietuvoje pagal šį susitarimą bus finansuojami didesni projektai ir teikiamos paskolos nuo 1 mln. eurų.

Be to, birželį Europos investicijų fondas (EIF) ir „Swedbank“ pasirašė pirmąjį daugiašalį susitarimą dėl bendradarbiavimo teikiant EFSI finansavimą, pasitelkiant COSME programą. Tokiu būdu „Swedbank“ per 3 metus pasiūlys 165 mln. eurų finansavimą maždaug 3 tūkstančiams smulkaus ir vidutinio verslo bendrovių Baltijos šalyse.

EIF pagal COSME programą suteiks Europos Komisijos užtikrintas garantijas „Swedbank“, todėl bankas skolindamas įmonėms galės suteikti finansavimą ir tais atvejais, kai įmonės neturės pakankamo užstato. Smulkaus ir vidutinio verslo įmonėms tai reiškia palankesnes finansavimo sąlygas ir didesnį kapitalo prieinamumą.

Finansų ministerija primena, kad pagal taisykles didelius projektus vykdantieji patys turi kreiptis tiesiogiai į EIB ar EIF finansinius tarpininkus, o šie spręs, ar projektas tinkamas finansuoti, o jei tinkamas – kokiu būdu. Gali būti pasiūlytos paskolos, garantijos, priešpriešinės garantijos bei kitos priemonės, kurios projektui suteiktų pagreitį.

Pernai teiktiems Lietuvos projektams buvo suteiktos EIB paskolos – iš viso daugiau kaip 470 milijonų eurų. Pagal šį rodiklį Lietuva buvo septintoji tarp visų ES valstybių. Konkrečių EFSI priemonių neprireikė, nes jos taikomos, esant didesnei projekto rizikai.

EFSI finansavimas yra teikiamas projektams visoje Europos Sąjungoje, priklausomai nuo finansavimo paklausos, įskaitant ir tarpvalstybinius, regioninius projektus. Nėra nustatyta jokių geografinių šalių ar sektorių kvotų, todėl kiekvienas projektas yra vertinamas atsižvelgiant į jo individualius požymius.

EFSI yra 16 mlrd. eurų Europos Sąjungos biudžeto garantija, papildyta 5 mlrd. eurų EIB nuosavo kapitalo asignavimu. Planuojama, kad per tris metus 21 mlrd. eurų EFSI lėšos, pritrauks privačių lėšų ir bendros investicijos Europoje sudarys 315 mlrd. eurų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.