Baltarusijoje – istorinis įvykis: ji pereina prie naujų pinigų

Nuo penktadienio, liepos 1 dienos, Baltarusijoje pradeda cirkuliuoti dvejopa nacionalinė valiuta – senieji 2000-ųjų metų pavyzdžio banknotai ir naujos kupiūros ir monetos (2009 metų pavyzdžio). Šalis vykdo nacionalinės valiutos – Baltarusijos rublio – denominaciją. Leidinio „Naviny.by“ korespondentas Aleksandras Jaroševičius pamėgino viską „sudėlioti į lentynas“. Informacija svarbi ir mūsų tautiečiams, esantiems ar besirengiantiems vykti pas kaimynus.

Pavyzdžiui, jeigu kokia nors prekė kainavo 17 500 rublių, tai nuo liepos 1-osios ji kainuos 1 rublį 75 kapeikas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pavyzdžiui, jeigu kokia nors prekė kainavo 17 500 rublių, tai nuo liepos 1-osios ji kainuos 1 rublį 75 kapeikas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pavyzdžiui, jeigu kokia nors prekė kainavo 17 500 rublių, tai nuo liepos 1-osios ji kainuos 1 rublį 75 kapeikas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pavyzdžiui, jeigu kokia nors prekė kainavo 17 500 rublių, tai nuo liepos 1-osios ji kainuos 1 rublį 75 kapeikas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 1, 2016, 8:10 AM, atnaujinta May 20, 2017, 4:48 AM

Вaltarusijoje atsiras naujos kupiūros ir pirmą kartą per nepriklausomybės metus – monetos. Jos pakeis dabartinius banknotus santykiu 10000 „senųjų“ rublių už vieną „naują“. Kitaip tariant, nebeliks keturių nulių.

1. Kokie bus Baltarusijoje pinigai?

Didžiausio nominalo banknotas – 500 rublių atitiks dabartinius 5 milijonus rublių. Smulkiausiu piniginiu vienetu taps viena kapeika, kuri atitiks dabartinius 100 rublių. Iš viso nuo šiandien į apyvartą išleidžiami septynių nominalų banknotai – 5, 10, 20, 50, 100, 200 ir 500 rublių, ir aštuonių nominalų monetos – 1, 2, 5, 10, 20 ir 50 kapeikų, o taip pat 1 ir 2 rublių.

2. Кą daryti su senaisiais pinigais?

Svarbiausia – nepanikuoti. Pusmetį (nuo 2016 07 01 iki 2016 12 31) bet kurioje parduotuvėje bus galima atsiskaityti ir senais, ir naujais banknotais. Tiesa, ir grąžą leista duoti tiek senaisias, tiek naujaisiais pinigais. Per trejus kitus metus (nuo 2017 iki 2019 ) senuosius banknotus bus galima pasikeisti bankuose, o 2020–2021 metais – Nacionaliniame banke.

3. O kaip su kainomis?

Jas perrašys. Tai yra, nereikalingi nuliai dings ne tik iš banknotų, bet ir iš kainininkų. Pavyzdžiui, jeigu kokia nors prekė kainavo 17 500 rublių, tai nuo liepos 1-osios ji kainuos 1 rublį 75 kapeikas. Kad būtų lengviau priprasti prie šių pasikeitimų iki 2016 metų pabaigos parduotuvėse bus nurodomos dvi kainos – senoji ir naujoji.

4. O prekės ar pabrangs?

Valdžia tikina, kad tam nėra pagrindo, kadangi mažiausio nominalo „senas“ banknotas atitinka mažiausio nominalo „naują“ monetą, ir apvalinant niekas neprarandama. Tačiau ekspertai mano, kad kai kurie pardavėjai neatsispirs pagundai kompensuoti denominacijos išlaidas (pavyzdžiui, susijusias su kasos aparatų ir kitų prekybinių įrenginių perprogramavimu) pakėlus prekių kainą.

5. Kaip dirbs bankomatai?

Masiškai bankomatai nebus keičiami. Juos paprasčiausiai perprogramuos. Iš pradžių didžioji bankomatų dalis išdavinės tiek senuosius, tiek naujuosius pinigus. Tik trečdalis bankomatų bus užkrauta naujaisiais pinigais. Bet nuo spalio 1 dienos visi jie turi išdavinėti tik naujuosius banknotus. Monetų bankomatai neišduos, bet pakeisti kupiūras į monetas bus galima bankų skyriuose.

6. O bankomatai dirbs be sutrikimų?

Pradžioje visko gali būti. Kai kurie bankai jau perspėjo apie tai. Gali kilti problemų ir su pirkinių apmokėjimu banko kortelėmis.

7. Kam apskritai reikalinga denominacija?

Pastaraisiais metais kainos Baltarusijoje augo taip greitai, kad daugelis prekių jau kainavo dešimtis milijonų rublių, o kiekvienas baltarusis nori nenori tapo milijonieriumi – tiesa, tik rubliniu. Turistams tai kelia ironiją ir tam tikrus nepatogumus atsiskaitant. Denominacija supaprastins atsiskaitymus ir, laikui bėgant, kainų suvokimą, teigia straipsnio autorius.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.