Mėlynių kainos iki mėlynumo piktina jų rinkėjus

Mėlynių derlius šiemet geras – uogos smulkios, bet jų daug. Dėl neblogo derliaus mėlynės turguose pigios ir noriai perkamos, tačiau uogų rinkėjai nesidžiaugia – įmonės jas supirkinėja daug pigiau nei pernai.

M.Masevičiaus teigimu, gegužės mėnesį šalnos mėlynių krūmu nepakirto, o dabar reikia tikėtis, kad sausra nenudžiovins jau sukrautų uogų.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
M.Masevičiaus teigimu, gegužės mėnesį šalnos mėlynių krūmu nepakirto, o dabar reikia tikėtis, kad sausra nenudžiovins jau sukrautų uogų.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Valentinaitienė

Jul 12, 2016, 6:49 AM, atnaujinta May 19, 2017, 4:27 AM

Mėlynių sezonas dar tik prasidėjo, bet jis prognozuojamas geras. „Krūmai nenušalo, sužydėjo gerai, tiesa, dėl sausros uogos gana smulkios“, – sakė Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius.

Kainos džiugina, tik reikia paieškoti

Jei pirmieji grybai brangūs, tai mėlynių kainos pirkėjus turėtų džiuginti. Tik reikia nepatingėti ir paieškoti.

Vilniuje, prie prekybos tinklo „Maxima“ trys mėlynių pardavėjai. Visi jie už litrą uogų prašo 4 eurų.

„Tokios kainos pas visus prekeivius, skiriasi tik kokybė“, – sakė viena jų. Tiesa, melavo. Nes visai netoliese, „Halės“ turguje, toks pat mėlynių litras kainuoja perpus pigiau.

Kainos čia svyruoja nuo 2 iki 2,20 euro. „Moteris, iš kurios pirkau aš, jau norėjo bėgti į mišką uogauti, tai pardavė už 1,5 euro“, – pasakojo viena pirkėja.

Karoliniškių turguje kainos panašios – nuo 2 iki 2,5 eurų. Antakalnio ūkininkų turgelyje savaitgalį litras uogų kainavo 3 eurus.

V.Varanavičiaus teigimu, uogos turėtų būti dar pigesnės. „Girdėjau, kad turguje litras kainuoja apie 2 eurus, bet nemanau, kad tokia kaina išsilaikys. 2 eurai – šiek tiek daugoka. Derlius geras, todėl kainos turėtų nukristi, nebent prekybininkai kokį kartelinį susitarimą padarė“, – teigė jis.

Uogautojai nesidžiaugia

Po 2 eurus mėlynes Vilniaus „Halės“ turguje pardavinėjanti moteris pasakojo, kad apie kainas nelabai galvoja: „Perka žmonės už tiek, tai ir laikome.“

Ir nors turguose norinčių įsigyti uogų netrūksta, jų rinkėjai neturi dėl ko labai džiūgauti, nes mėlynių supirkimo kaina – itin žema.

V.Varanavičius teigė, kad šiuo metu mėlynių supirkimo kainos Lietuvoje svyruoja nuo 1,20 iki 1,30 euro už kilogramą.

Uogas supirkinėjančios įmonės „Girios“ direktorius Modestas Masevičius minėjo panašias kainas: „Iš žmonių supirkinėja dabar po 1,20 euro. Supirkimo kainos šiemet tikrai žemos.“

Pernai liepos mėnesį už mėlynių kilogramą uogautojams buvo mokama 1,5-1,8 euro.

Reikia konkuruoti

Pasak pašnekovų, mažas supirkimo kainas lėmė puikus derlius aplinkinėse valstybėse. „Šiemet labai geras derlius Baltarusijoje, Ukrainoje ir Lenkijoje, Rusijoje irgi tikimasi daug uogų. Ten supirkimo kainos dar žemesnės nei pas mus,“ – kalbėjo V.Varanavičius.

Jo teigimu, didžiąją dalį produkcijos mūsų verslininkai eksportuoja, taigi turi taikytis prie konkurentų.

„Kaip jums atrodo, kiek lietuviai gali suvartoti mėlynių? 10-20 tonų per metus, ne daugiau. Todėl ir eksportuojame“, – pasakojo uogas superkančios įmonės „Vėtrija“ atstovas.

„Girios“ vadovas M.Masevičius taip pat teigė, kad žemas supirkimo kainas lėmė geras derlius kitose šalyse:

„Užšaldome ir eksportuojame praktiškai visas savo mėlynes, Lietuvos įmonės konkuruoja su kitais augintojais Europos rinkoje, taigi supirkimo kainos kitose šalyse atsiliepia ir pas mus.“

M.Masevičiaus teigimu, gegužės mėnesį šalnos mėlynių krūmu nepakirto, o dabar reikia tikėtis, kad sausra nenudžiovins jau sukrautų uogų.

„Gal labai didelio derliaus šiemet nebus, bet jei nekankins sausra, jis tikrai bus neblogas“, – kalbėjo verslininkas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.