Pučiasi dar vienas kainų burbulas?

„Neseniai visi kraupo nuo auksinių kalafiorų, bet tai, ką neseniai pamačiau mėsos parduotuvėje, nemaloniai nustebino. Visuomet mėsos produktus perku toje pačioje parduotuvėje, bet neseniai ten apsilankiusi negalėjau patikėti savo akimis – visų prekių kainos po vasaros lietaus buvo kaip reikiant ūgtelėjusios. Taip, pabrango visi produktai – kai kas vos keliais euro centais, bet kai kurie vos ne visu euru“, – piktinosi laišką redakcijai atsiuntusi vilnietė Ieva.

Į klausimą, kas labiausiai lėmė kainų kilimą, pašnekovas turėjo gana lakonišką atsakymą: „Demografija, juk visi bėga iš Lietuvos... Įtakos kainų kilimui daugiausia turėjo pasikeitę mokesčiai verslui.“<br>P.Mantauto nuotr.
Į klausimą, kas labiausiai lėmė kainų kilimą, pašnekovas turėjo gana lakonišką atsakymą: „Demografija, juk visi bėga iš Lietuvos... Įtakos kainų kilimui daugiausia turėjo pasikeitę mokesčiai verslui.“<br>P.Mantauto nuotr.
Šiuo metu UAB „Mersina“ dirba vienuolika darbuotojų ir, kaip patikino įmonės komercijos vadovas, kainos kyla ne tik jo įmonėje, bet ir kitose šio sektoriaus nedidelėse įmonėse.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiuo metu UAB „Mersina“ dirba vienuolika darbuotojų ir, kaip patikino įmonės komercijos vadovas, kainos kyla ne tik jo įmonėje, bet ir kitose šio sektoriaus nedidelėse įmonėse.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Indrė Vainalavičiūtė, Gintarė Valentinaitienė

Jul 14, 2016, 3:29 PM, atnaujinta May 18, 2017, 9:49 PM

Anot jos, šalia namų esanti nedidelė mėsos parduotuvė visuomet pilna žmonių, tad kažin ar verslininkai gali skųstis maža apyvarta. „Tai, kad kilo kainos, man patvirtino ir pardavėja. Ši tik šyptelėjo, kad gal kilo skerdienos kainos“, – apsipirkimo įspūdžiais dalijosi Ieva.

Kainas pakėlė 5–10 proc.

Bendrovės „Mersina“ komercijos direktorius Almantas Petrauskas tvirtino, kad kainos parduotuvėse iš tiesų keitėsi: „Kainų pokytis susijęs su minimalaus atlyginimo didėjimu. Produkcijos kainas klientams didinome 5–10 proc.“

Į klausimą, kas labiausiai lėmė kainų kilimą, pašnekovas turėjo gana lakonišką atsakymą: „Demografija, juk visi bėga iš Lietuvos... Įtakos kainų kilimui daugiausia turėjo pasikeitę mokesčiai verslui“, – sakė A.Petrauskas ir pridūrė, kad produkcijos kainų kilimas, deja, neleis kelti ir atlyginimų darbuotojams.

„Kainos kyla, nes reikia padengti verslo sąnaudas, bet neturėsime iš ko didinti atlyginimus“, – sakė pašnekovas.

Kainas kelia visi?

Šiuo metu  bendrovėje „Mersina“ dirba vienuolika darbuotojų ir, kaip patikino komercijos vadovas, kainos kyla ne tik jo įmonėje, bet ir kitose šio sektoriaus nedidelėse įmonėse.

„Didieji prekybos tinklai daugiau konkuruoja tarpusavyje. Kai į rinką atėjo „Lidl“, mes pajautėme, kad mėsos sektoriuje jie bandė nuleisti kainas, kaip galima jas dempinguoti ir sudaryti maksimalią konkurenciją naujam rinkos dalyviui. Šioje situacijoje mes gauname į kaulus: mums supirkimo kainos kyla, o parduotuvėse didieji žaidėjai kainas numuša“, – kalbėjo A.Petrauskas ir pridūrė, kad prekybos centrai prekiauja daugybe skirtingų prekių, o specializuotos mėsos parduotuvės turi nertis iš kailio bandydamos privilioti pirkėjus būtent savo produkcija.

Į klausimą, ar jautriai vartotojai reaguos į kainų šuolį, pašnekovas sakė: „Iš pradžių gal ir taip, bet nuolatiniai klientai grįžta. Net jai kainos ir nekyla, manoma, kad buvo pakeltos, dažnai burbama dėl paties burbėjimo. Jei mums tiekėjai kainų nekelia, ir mes jų nekeičiame, bet pastaruoju metu tiekėjai kelia kainas mums, tad ir mes esame priversti jas kelti.“

Kitur nebrangsta

Nors A.Petrauskas teigė, kad mėsos kainas priverstos kelti ir kitos įmonės, bent kol kas bendras mėsos kainų kilimas Lietuvoje nepastebimas.

„Parduotuvėse kainos nekyla, galite pati nueiti ir pasižiūrėti“, – apie mėsos kainas kalbėjo kitos mėsa prekiaujančios įmonės „Cesta“ direktoriaus pavaduotoja Eugenija Aidukaitė.

Ji teigė, kad mėsos kainos priklauso nuo žaliavų, tai yra galvijų kainų, o jos šiuo metu kyla, tačiau įmonė dėl to produkcijos kainų nekelia.

„Žiūrime ir į savo, ir į pirkėjų galimybes, ir į konkurenciją kitose parduotuvėse, dėl to dabar kainų nekeliame“, – sakė E.Aidukaitė.

Priežasties kainoms kilti nėra

Paklaustas apie mėsos kainas, Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto analitikas Albertas Gapšys taip pat sakė, kad jos nesikeičia: „Mėsos kainos daugmaž nusistovėjusios, jei yra svyravimų, tai labai nedideli, kadangi supirkimo kainos iš principo nesikeičia.“

Apie skerdienos brangimą, apie kurį užsiminė mėsos pardavėja, A.Gapšys, nuolat stebintis kainas, taip pat nieko nebuvo girdėjęs. Jis patikrino ir mėsos supirkimo kainas, apie kurias kalbėjo „Mersinos“ komercijos direktorius, užmetė akį ir į galvijų kainas – jos taip pat nesikeičia.

„Galbūt kas nors ir ruošiasi didinti mėsos kainas, bet kol kas jokio pagrindo jas kelti nėra“, – sakė analitikas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.