Statybų ir remontų sezonas įsibėgėjo, o meistrų – nė kvapo

Buities ir statybinių prekių parduotuvėse – apgultis. Žmonės perka dažus, statybines, apdailos prekes ir patys remontuoja būstą. Nes mokėti statybininkams brangu.

Lietuviai daug remonto darbų linkę atlikti patys.<br>123rf nuotr.
Lietuviai daug remonto darbų linkę atlikti patys.<br>123rf nuotr.
Ypač nuo klientų gausos prekybininkai dūsta apniukusiomis dienomis – žmonės skuba pirkti remonto reikmenų.<br>T.Bauro nuotr.
Ypač nuo klientų gausos prekybininkai dūsta apniukusiomis dienomis – žmonės skuba pirkti remonto reikmenų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

2016-08-03 16:26, atnaujinta 2017-05-16 23:52

„Mūsų sandėlyje – sausakimša. Žmonės grūdasi prie jo durų. Vos spėjame atrinkti ir sukrauti jiems prekes“, – pratarė vienos statybų ir remonto prekių parduotuvės Utenoje vadybininkas Gediminas.

31 euras. Tiek kainavo šešios 3 metrų ilgio lentos, kurias jis suguldė tiesiog į prekių vežimėlį ties kasa, kad nereikėtų brautis į sandėlį.

Brangsta darbo jėga

Šiltinimo medžiagos, cementas, dažai, grindų danga. Tai tik dalis prekių, kurias ne statybininkai profesionalai, bet paprasti žmonės ties šia parduotuve krauna į savo automobilius. Ypač nuo klientų užsakymų prekybininkai dūsta apniukusiomis dienomis, nes žmonės tuo metu skuba prisipirkti reikmenų, kurių dar reikia būsto ar sodybos remontui.

„102 eurus kainavo dažai 46 kv. ploto medinėms sienoms perdažyti. Dar 10 eurų prireikė švitriniams diskams, kuriuos teko naudoti skutant nuo sienų senus dažus. Dirbome patys. Jei būtų reikėję samdyti darbininkus, būtų tekę kita tiek pinigų atseikėti už darbą“, – sakė sodo namelį atnaujinęs uteniškis.

„Per pastaruosius trejus metus statybinių medžiagų kainos jei ir pakilo, tai vos vienu kitu procentu. Tačiau darbo jėga statybose smarkiai brangsta“, – sakė bendrovės „Bikuvos prekyba“ generalinis direktorius Gintaras Sadaunikas.

Pavyzdžiui, sąmatose, kurios buvo padarytos prieš porą metų ir kurios – šiemet, medžiagų kainos yra beveik tokios pat, tačiau skaičiai atlygio už darbą skiltyse daug didesni.

„Prekybininkų konkurencija daro didžiulę įtaką – būtent ji neleidžia kilti statybos prekių kainoms. Bet statybininkų juk trūksta“, – patikino G.Sadaunikas.

Be to, statybinių medžiagų tiekėjų yra daugybė. Tad buities bei statybinių prekių parduotuves valdančios bendrovės stengiasi bendradarbiauti su kitais tiekėjais nei jų konkurentai.

Statistikos departamento duomenimis, per metus – 2016 m. pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laiku 2015-aisiais, statybinių medžiagų kainos vidutiniškai susitraukė 0,6 proc. – vienos jos atpigo, pavyzdžiui, izoliacinės medžiagos ar betono mišiniai, kitos pabrango. Tačiau kone 6 proc. padidėjo darbo užmokestis. Tačiau tai tik statistinis vidurkis.

Puola gražinti būsto

Pasak bendrovės „Kesko Senukai Lithuania“ prekių grupės komercijos direktoriaus Manto Kazlausko, vasarą apdailos prekių pardavimas padidėja kone 4 kartus, ypač – fasadinių dažų bei impregnantų. Palyginti su šaltuoju metų laiku, dukart daugiau parduodama apdailos plytelių, užuolaidų ir tapetų. Pusantro karto daugiau vasarą nuperkama grindų dangos.

„Apdailos prekių pardavimui daugiausia įtakos daro orų sąlygos. Vasarą juk palankus laikas remontui.

Be to, jau ne pirmus metus kas vasarą apdailos ir remonto prekių apyvarta paauga kone dešimtadaliu.

Įtaką tam daro ne tik didėjantis parduodamų prekių kiekis, bet ir tai, kad žmonės vis dažniau renkasi aukštesnės kokybės, modernias, tad ir brangesnes prekes“, – sakė M.Kazlauskas.

Daugiau stato namų

Prekybininkai jaučia privačių namų statybų pulsą.

„Dirbame ne tik Aukštaitijoje, bet ir Vilniuje. Sostinėje, be abejo, nekilnojamojo turto projektų gana daug. Kai kuriose Žemaitijos vietose taip pat gana didelis aktyvumas, Aukštaitijoje – menkesnis.

Tačiau jaučiame, kad šiemet, kaip niekada anksčiau, daugiau statoma individualių namų – daugiau užsakymų pateikia ne tiek didelės statybos įmonės, bet privataus būsto statytojai“, – užsiminė „Bikuvos prekybos“ vadovas G.Sadaunikas.

Skuba ir į Lenkiją

Statybos ir remonto reikmenų lietuviai skuba pirkti ir į Suvalkus.

Šį Lenkijos miestą lietuviai jau seniai pamėgę – džiaugiasi ten įsigydami pigesnio maisto. Dažnai prie šių produktų jie įsideda ir dažų, tapetų ritinių ar apdailos plytelių.

Tačiau patyrę pirkėjai sako, kad vien remonto prekių į Lenkiją vykti neapsimoka, mat galutinė nedidelių permainų bute kaina vargiai būtų mažesnė nei Lietuvoje, ypač įskaičiavus transporto išlaidas.

Tiesa, dažnai lietuviai džiaugiasi sutaupę ten įsigydami baldus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.