Mokyklinės uniformos galvosūkis: už švarkelį – 58 eurai

Mokyklinės uniformos kone kasmet tampa vienu didžiausiu tėvų galvos skausmu. Socialinė lygybė, bendra tvarka ir geras mokyklos įvaizdis dažnai tampa svarbiau už tai, kad mažesnes pajamas gaunantys tėvai nebeišgali vaiko išleisti į mokyklą ar pasiūti jam naujos uniformos.

Kaip pasakojo dviejų atžalų mama vilnietė, vieno vaiko išleidimas į mokyklą jai kainuos apie 100 eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Kaip pasakojo dviejų atžalų mama vilnietė, vieno vaiko išleidimas į mokyklą jai kainuos apie 100 eurų.<br>T.Bauro nuotr.
Štai internete savo dukros uniformą bandanti parduoti Lina pasakojo, kad internetiniais skelbimais žmonės nesidomi.<br>T.Bauro nuotr.
Štai internete savo dukros uniformą bandanti parduoti Lina pasakojo, kad internetiniais skelbimais žmonės nesidomi.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 22, 2016, 10:15 AM, atnaujinta May 15, 2017, 5:49 AM

Šiuo metu už mokyklinės uniformos švarką gali tekti pakloti net iki 58 eurų, už sijoną – apie 27 eurus.

Išlaidų pakankamai

Antai vilnietė Solveiga, pati dirbanti mokytoja ir su vyru auginanti du vaikus – antrokę Godą ir dešimtoką Gvidą, sako, kad pirkinių sąrašas išleidžiant vaikus į mokyklą ir taip labai ilgas, tad ji šiuo metu tiesiog laukianti didesnių nuolaidų uniformoms.

„Gvidui megztinis kainuos apie 40 eurų. Abiem reikia sportinės aprangos, sportinių batelių, dar naujos avalynės, nes išaugo. Kanceliarinių prekių kainos kosminės. Normalus gero popieriaus sąsiuvinis vos ne po 1 eurą“, – piktinosi moteris.

„Dominykui reikia mažiau, bet Godai – įvairūs popieriai, pieštukai, flomasteriai, parkeris, modelinai, plastilinas ir t.t. Tiesa, šiemet nepirksiu kuprinių. Dėl kainos. Eis su senomis. Normali kuprinė – apie 50 eurų. Tai – per brangu“, – sakė Solveiga.

Moteris apskaičiavo, kad vieno vaiko išleidimas į mokyklą jai kainuos apie 100 eurų: „Ir tai tik startas. Prasidėjus mokslams reikės pratybų. Tai ypač nemaža suma. Žodžiu, šiemet taupysiu. Žiūrėsim, kas tiks iš praeitų metų. Deja, baigėsi laikai, kai vaikas pradėdavo mokslo metus naujas ir madingas.“

Internete neperka

Internete savo dukros uniformą bandanti parduoti Lina pasakojo, kad internetiniais skelbimais žmonės nesidomi.

„Dukrai uniformą siuvome prieš trejus metus, o šiuo metu parduodame, nes išaugo, tačiau beveik niekas nesidomi. Skelbimą įdėjome birželio mėnesį, bet per tą laiką sulaukėme tik vieno skambučio. Manau, kad išimsiu skelbimą, vis tiek niekas neskambina“, – nusivylusi kalbėjo Lina.

Neseniai savo penktokei dukrai uniformą siuvusi Lina pasakojo, kad siūtis siuvykloje jiems išties brangu.

„Šiuo metu tikrai labai brangu siūtis uniformą, žinoma, tada ji nauja, bet kaina labai didelė. Už švarką mokėjome 26 eurus, o sijono kainos tiksliai nepamenu, nes perpirkome iš kitų, tiesiog taip buvo pigiau“, – sakė moteris.

Vilnietis Maksimas, kurio dukra šiemet eis į antrą klasę, taip pat sakė, kad įkeltu skelbimu besidominčių nelabai yra.

„Mes uniformą pirkome prieš metus laiko, mokėjome perpus pigiau, nei ji kainuoja dabar, o šiuo metu parduodame, nes neatitinka mokyklos reikalaujamos spalvos. Pirkome, manėme, kad taip pavyks viską gauti pigiau, bet buvo liepta pasikeisti, nes šiek tiek skyrėsi atspalvis. Dabar vien už suknelę mokėsime 30 eurų, o kur dar švarkelis“, – guodėsi vyras.

Maksimo manymu, uniformą geriau pirkti jau pasiūtą, pasak jo, tai patogiau.

„Pirkti uniformą yra patogiau ir geriau. Juk visi dydžiai yra, matai, ar tiks, ar ne. Ką matai, tą perki“, – sakė vyras.

Siuvykloje – eilės

Tačiau uniformas siuvančios įmonės „Tometa“ vadybininkė Agutė Šimeliavičienė sakė, kad šiemet norinčių individualiai siūtis uniformas daugiau nei įprastai.

„Klientų šiuo metu turime tikrai nemažai, ką turėjome prisisiuvę ir laikėme sandėlyje per žiemą – viską baigiame išparduoti. Užsakymų šiuo metu išties daug, mes nebespėjame jau ir rugsėjo pirmajai jau nebesiuvame. Pažadame tik kad rugsėjo mėnesį bus“, – sakė Agutė Šimeliavičienė.

Pasak moters, šiemet įmonės darbymetis prasidėjo gegužės mėnesį ir baigsis tik spalį: „Anksčiau būdavo, kad darbas vykdavo tik iki rugsėjo pradžios, o dabar prasitęsė dėl nusikėlusių užsakymų. Būna, kad ateina žmonės ir žiemą, nes neskuba siūtis, panešioja senesnes uniformas, stengiasi išvengti didelių eilių.“

Uniformų kainos išties gana nemažos. „Švarkai kainuoja 55-58 eurus, sijonai – apie 27 eurus, žinoma, pradinukams kainos mažesnės: švarkas – 40 eurų, o sarafanai – 28 eurai“, – kainas vardino moteris.

Pasak A.Šimeliavičienės, tėvai į tokias kainas reaguoja labai įvairiai: „Vieniems patinka uniformos ir džiaugiasi jomis, o kiti būna ir pabamba, bet tai – mažoji dalis klientų. Matyt, reikia tai ir siuva.“

Moteris atskleidė, kad tėvai yra linkę pataupyti ir dažnai užsuka į siuvyklą paprašyti pataisyti uniformų.

„Žinoma, jei kam kokia tampa per maža, tai jie ateina. Mes kartais duodame audinių, tėvai patys pasitaiso ką reikia, prisiduria, duodame skiaučių“, – sakė moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.