Vaikas susižalojo mokykloje. Tėvai remia pedagogus atlyginti žalą

Tėvai, išleisdami vaikus į mokyklą ar darželį, tikisi, kad mažieji bus ugdomi saugioje aplinkoje. Vis dėlto nėra garantijų, kad vaikui minėtose ugdymo įstaigose nieko bloga nenutiks. Dažnokai pasitaiko atvejų, kai mažamečiai susižaloja mokyklos ar darželio teritorijoje. Susiklosto kuo įvairiausių situacijų, o tai reiškia, kad mokyklos administracijai tenka didžiulė atsakomybė. Nelaimės atveju tėvai gali pagrįstai reikalauti, kad ji atlygintų patirtą turtinę ir neturtinę žalą.

Kilus gaisrui mokykloje buvo apie 800 mokinių, už kurių saugumą atsako mokykla. Esant tokiai ekstremaliai situacijai vienintelė klaida vykdant mokinių evakuaciją galėjo sukelti didelių nemalonumų.<br>D.Umbraso nuotr.
Kilus gaisrui mokykloje buvo apie 800 mokinių, už kurių saugumą atsako mokykla. Esant tokiai ekstremaliai situacijai vienintelė klaida vykdant mokinių evakuaciją galėjo sukelti didelių nemalonumų.<br>D.Umbraso nuotr.
Pasak A.Puodžiuvienės, tokiais atvejais, kai vaikai yra į būrį susitelkę vienoje vietoje, didesnė yra rizika, kad jie susižalos ar patirs traumų. .<br>Organizatorių nuotr.
Pasak A.Puodžiuvienės, tokiais atvejais, kai vaikai yra į būrį susitelkę vienoje vietoje, didesnė yra rizika, kad jie susižalos ar patirs traumų. .<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 23, 2016, 12:35 PM, atnaujinta May 15, 2017, 3:16 AM

Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje Civilinės atsakomybės draudimo skyriaus vadovė Aušra Puodžiūnienė sakė, kad ugdymo įstaigoms, kaip ir visiems fiziniams bei juridiniams asmenims, taikoma civilinė atsakomybė. Tokiais atvejais, kai jos neužtikrina moksleivių ar darželinukų saugumo, gresia tėvų ieškiniai ir teismo procesai dėl žalos atlyginimo.

Pasak draudikų atstovės, tokiais atvejais, kai vaikai yra į būrį susitelkę vienoje vietoje, didesnė yra rizika, kad jie susižalos ar patirs traumų. Net ir skyrus didelį dėmesį vaikų saugumui ne visada pavyksta juos apsaugoti.

Nepaisant didelės rizikos, savo civilinę atsakomybę Lietuvoje draudžia nedaug mokyklų. Užsienyje tokia praktika yra gana populiari.

„Suaugusieji paprastai iš akių paleisti bijo net ir vieną ar du vaikus, o mokyklose bei darželiuose kalbame apie keliolika vienam pedagogui tenkančių mažamečių.

Natūralu, kad vaikai yra aktyvūs, nenustygstantys vietoje, o juk nelaimei įvykti daug nereikia. Bet kurioje patalpoje pilna aštrių kampų, kietų paviršių, pasitaiko slidžios dangos ar laiptų.

Taigi potencialiai kiekvienai, net ir labiausiai vaikų saugumu besirūpinančiai ugdymo įstaigai, gresia nemalonūs incidentai ir daugiatūkstantiniai tėvų ieškiniai“, – sakė A.Puodžiūnienė.

Draudikų atstovė pasakojo apie neseną nutikimą mokykloje. Per pertrauką susimušė du moksleiviai, ir vienam jų buvo išmušti dantys.

Vaiko tėvai tuokart kreipėsi į teismą dėl žalos atlyginimo. Teismas nustatė, kad atsakomybę dėl patirtos žalos per pusę turi pasidalinti moksleivį sužalojusio vaiko tėvai ir mokykla, kadangi viskas vyko jos teritorijoje pertraukos metu, o ši taip pat priskiriama pamokų laikui.

„Pavojų vaikams mokyklose pilna. Prisiminkime kad ir gaisro atvejį vienoje sostinės mokyklų pernai. Laimei, tuomet vaikai buvo saugiai evakuoti iš dūmų prisipildžiusių patalpų.

Kilus gaisrui mokykloje buvo apie 800 mokinių, už kurių saugumą atsako mokykla. Esant tokiai ekstremaliai situacijai vienintelė klaida vykdant mokinių evakuaciją galėjo sukelti didelių nemalonumų“, – pasakojo A.Puodžiūnienė.

Dar viena rizika, pasak draudimo ekspertės, mokyklose ir darželiuose yra susijusi su šiose įstaigose teikiamomis maitinimo paslaugomis.

Netrūksta informacijos apie vienoje ar kitoje vaikų ugdymo įstaigoje maistu apsinuodijusius mažamečius, salmoneliozės ar kitų ligų protrūkius.

Tokiais atvejais mokyklos administracijai tenka įveikti nemalonias situacijas, nes tėvai reikalauja padengti gydymo išlaidas ar net ir patirtą neturtinę žalą.

Mokyklos administracija galėtų išvengti tokių nemalonių situacijų, jeigu turėtų civilinės atsakomybės draudimą. Visa įvykio sureguliavimo procedūra tokiu atveju būtų perduodama draudikui.

„Mokinių saugumą mokyklos privalo užtikrinti ne tik per pamokas, bet ir per pertraukas – jos teritorijoje, taip pat veždamos vaikus į ekskursijas.

Akivaizdu, kad žalos tikimybė ekskursijų metu dar labiau išauga, tačiau net ir tokiu atveju mokyklos ne visada pasirūpina civilinės atsakomybės draudimu“, – sakė A.Puodžiūnienė.

Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje atstovė pabrėžia, kad minėti pavyzdžiai, kuomet tėvai gali bandyti išsiieškoti iš mokyklų patirtą žalą yra pakankamai akivaizdūs, tačiau pasitaiko ir tokių situacijų, kai bandoma įrodyti net ir moksleivio mokykloje patiriamą psichologinę žalą, vaikui dėl mokyklos kaltės sukeliamą stresą.

Mokyklai tokiais atvejais gali nelikti nieko kito kaip tik bandyti gintis teismuose, tačiau tai atima nemažai laiko ir lėšų.

„Mokyklos ar darželio civilinės atsakomybės draudimas šiuo atveju patogus ir dėl to, kad bet kokias tėvų pretenzijas ugdymo įstaigų administracija gali paprasčiausiai perduoti draudikams, kurie jau aiškinasi situaciją. Toks draudimas metams gali kainuoti apie 130 eurų, tačiau pagrindinė problema, yra ne kaina, o tai, kad mokyklos ir darželiai apie tokį draudimą daugeliu atvejų paprasčiausiai nežino“, – sako A. Puodžiūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?