Greitųjų kreditų rinkoje – akivaizdžios permainos

Vadinamųjų greitųjų kreditų rinka traukiasi – sugriežtintos kreditų teikimo sąlygos lėmė tai, kad jų šiemet suteikta net dviem trečdaliais mažiau nei per tą patį laiką pernai. Tendencijai gerėjant, matomi ir teigiami įsiskolinimo pokyčiai. Panašu, kad pirmą kartą istorijoje mažiau žmonių vėluoja grąžinti įmokas.

Sutvirtėjusi greitųjų kreditų rinka lėmė ir tai, kad mažėja ir pradelstų kreditų grąžinimo skaičius. 2015 metais kreditus vėlavo grąžinti 36,4 proc. klientų, o 2016 metais – 32,4 proc. pasiskolinusių.<br>P.Mantauto nuotr.
Sutvirtėjusi greitųjų kreditų rinka lėmė ir tai, kad mažėja ir pradelstų kreditų grąžinimo skaičius. 2015 metais kreditus vėlavo grąžinti 36,4 proc. klientų, o 2016 metais – 32,4 proc. pasiskolinusių.<br>P.Mantauto nuotr.
Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 6, 2016, 9:32 AM, atnaujinta May 13, 2017, 11:27 PM

Šiemet naujų greitųjų vartojimo kreditų buvo paskolinta net 53,1 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu. Tam įtakos turėjo tai, kad kredito davėjai atsakingiau vertino klientų mokumą.

Tendencijos gerėja

„Greitųjų kreditų mažėja. Mažėja tiek vienetais, tiek naujai sudaromų paskolų, mažėja ir sumos. Sutarčių sumažėjo net 70 proc. lyginant su pernai tuo pačiu pusmečiu“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Pasak V. Vasiliausko noras pasiskolinti greituosius kreditus pas žmones neblėsta ir tai šiek tiek liūdina: „Noras pasiskolinti greituosius kreditus pas žmones neblėsta, jie nori brangiai pasiskolinti ir tai nėra gerai. Čia finansų švietimui dar yra kur pasireikšti, tačiau akivaizdžiai matome, kad kreditų bendrovės elgiasi sąžiningai ir tikrina vartotojų mokumą, o patenkinamų paraiškų mažėja.“

Bendras suteiktų naujų grietųjų kreditų skaičius šių metų pusmetį, palyginti su ankstesniu  pusmečiu, sumažėjo 68,7 proc. – iki 130 tūkst. vnt., o per tą patį laikotarpį suteikta  greitųjų kreditų suma smuko perpus – iki 65 mln. eurų ir yra mažiausia nuo 2013 metų.

Vėluoja mažiau skolininkų

Sutvirtėjusi greitųjų kreditų rinka lėmė ir tai, kad mažėja ir pradelstų kreditų grąžinimo skaičius. 2015 metais kreditus vėlavo grąžinti 36,4 proc. klientų, o 2016 metais -  32,4 proc. pasiskolinusių.

„Gera tendencija ir ta, kad jaunimo įsiskolinimas sumažėjo.  Labai dėl to džiaugiuosi. Tai susiję su tuo, kad kreditų bendrovės pradėjo atsakingiau vertinti besikreipiančius jaunus žmones.

Skaičiai,  lyginant su praėjusiais metais sumažėjo net ketvirtadaliu. Taip pat liovėsi moksleivių tėvų skundai dėl mokinių prisiimtų kreditų. O jauniems žmonėms taip brangiai skolintis tikrai nepatarčiau“, – sakė V. Vasiliauskas.

Reguliavimas – į naudą

Pasak V. Vasiliausko didesnė reguliavimo įtaka buvo smulkiesiems kreditams, tačiau esminius pasikeitimus lėmė net keletas priežasčių.

 “Teisinis reglamentavimas padarė didžiulę įtaką. Taip pat aktyvi Lietuvos banko veikla, kuri beje, ir inicijavo įstatymų pataisas. Tai pareiga privalomai tikrinti asmenį, jo mokumą, kuris nori pasiimti kreditą. Ne paslaptis, kad kai kurios kreditų bendrovės neatlaikė šių patikrinimų, tačiau mums šiuo metu svarbiausia rezultatas. Didelę įtaką padarė ir sumažinta metinė  palūkanų norma taip pat apribota reklama“, – teigė V. Vasiliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?