Atleistas iš darbo kaunietis: „Tokio atlygio nesitikėjau“

„Nuo birželio pabaigos iki rugpjūčio vidurio suremontavau septynis kambarius, o gavau tik 200 eurų. Tai – išnaudojimas“, – piktinosi dirbti į Nakvynės namus Darbo biržos nusiųstas kaunietis. Tačiau ar šis pasakojimas teisingas?

„Įdarbintas Nakvynės namuose gavau itin mažą atlygį – pinigų nepakako net maistui ir kelionei į darbą“, – tvirtino A.Gargasas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Įdarbintas Nakvynės namuose gavau itin mažą atlygį – pinigų nepakako net maistui ir kelionei į darbą“, – tvirtino A.Gargasas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2016, 1:51 PM, atnaujinta May 13, 2017, 8:32 AM

Birželio pabaigoje savivaldybei priklausančiuose Nakvynės namuose įdarbintas 57 metų kaunietis Algirdas Gargasas tikino iš šios įstaigos išėjęs it musę kandęs. Vyras skundėsi gavęs itin menką atlygį ir parodė mokėjimo išrašą, kad už liepos mėnesį jam pervesti 192 eurai. Iš viso teigė gavęs vos 200 eurų atlyginimo. 8 eurai už likusias darbo dienas?

Nakvynės namų administracija ir Darbo biržos atstovai nupiešė kitokį konflikto paveikslą. Sprendžiant iš jų atsakymo, A.Gargasas – toli gražu ne pavyzdingiausias Darbo biržos klientas.

Glaistė, dažė ir tinkavo

A.Gargaso tvirtinimu, įsidarbindamas Nakvynės namuose jis vylėsi gauti bent jau minimalų atlyginimą – 380 eurų per mėnesį. Šioje įstaigoje jis pradėjo dirbti birželio 22 dieną. Su vyru buvo sudaryta terminuota dviejų mėnesių darbo sutartis.

Remonto ir statybos darbus išmanantis kaunietis su porininku Gintautu atnaujino Nakvynės namų antrame ir trečiame aukštuose esančius kambarius – glaistė, tinkavo, dažė sienas ir lubas, suklojo grindų dangą.

„Dirbome daug, o gavome katino ašaras. Naujoje darbovietėje niekas man nesakė, koks bus atlygis. Užmokesčio nepakako maistui ir kelionei į darbą“, – skundėsi A.Gargasas.

Tikėjosi grąžinti skolą

Laipiodamas kopėčiomis su statybinėmis medžiagomis vyras esą į metalines konstrukcijas nusitrynė kojas, ant jų atsivėrė žaizdos.

A.Gargasas stebėjosi, kodėl jis, formaliai būdamas pagalbiniu darbininku, turėjo atlikti neva prie aukštesnės kategorijos priskiriamus vidaus apdailos darbus. „Visas remontas gulė ant mano ir Gintauto pečių. Kiti tik padavinėjo medžiagas ir palaikė įrankius“, – tvirtino vyras.

Nakvynės namams priekaištus žarstantis kaunietis buvo atleistas anksčiau darbo termino pabaigos – rugpjūčio viduryje.

Prieš pradėdamas dirbti įstaigoje jis esą tikėjosi šiek tiek susitaupyti ir grąžinti skolą už elektrą, kuri šiuo metu siekia 700 eurų.

„Galbūt jau ne vienas darbininkas nudegė Nakvynės namuose kaip aš, tačiau kiti nedrįso skųstis.

Įdomu, kiek įstaigai tektų pakloti, jei remontą būtų atlikusi firma arba privatus meistras?“ – nenurimo kaunietis.

Atleido dėl pažeidimų

Savivaldybė pranešė, kad pagal viešųjų darbų programą Nakvynės namuose įdarbintam A.Gargasui buvo mokama remiantis Vyriausybės patvirtintais įkainiais – po 2,32 euro už valandą.

„Nepaisant mažų įkainių, darbininkas gavo ne 200, o 474 eurus“, – „Laikinajai sostinei“ tvirtino Nakvynės namų vyriausioji socialinė darbuotoja Virginija Vasiliauskienė, šiuo metu atliekanti direktorės funkcijas.

Už darbą birželio pabaigoje A.Gargasui pervestas 91 euras, už liepą ir rugpjūtį – atitinkamai 192 ir 191 euras, įskaitant ir nepanaudotas atostogas. Iš viso – 474 eurai.

Nuo liepos 5 iki 14 dienos vyras sirgo, o liepos 4, rupjūčio 12 ir 16 dienomis neatvyko į darbą be pateisinamos priežasties. A.Gargasui nepasirodžius trečią kartą, administracijos atstovų kantrybė trūko ir jis buvo atleistas.

Nakvynės namų administracija tokį jo elgesį įvertino kaip šiurkštų darbo taisyklių pažeidimą ir nutraukė sutartį be įspėjimo.

Šiuo metu Nakvynės namuose dirba dar vienas vyras, siųstas iš Darbo biržos. Priekaištų dėl atlyginimo dydžio jis neturi.

Dėl mažo uždarbio skundų nesulaukia

Milda Jankauskienė

Lietuvos darbo biržos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė

„A.Gargasas Kauno teritorinėje darbo biržoje registruotas nuo 2014 metų. Iš pastarosios darbovietės jis atleistas už neatvykimą į darbą.

Kauno teritorinės darbo biržos darbuotoja, aptarusi su klientu jo darbo paieškos rezultatus, pasiūlė jam dalyvauti viešųjų darbų programoje. Šioje priemonėje dalyvaujantiems asmenims mokamas minimalus valandinis darbo užmokestis.

Klientas pagal šią programą nuo birželio 22 dienos buvo įdarbintas Nakvynės namuose pagalbiniu darbininku.

A.Gargasas birželio mėnesį įstaigoje dirbo 6 dienas, liepos mėnesį – 12 dienų, vieną dieną neatvyko į darbą be pateisinamos priežasties, 7 dienas nedirbo dėl ligos.

Rugpjūčio mėnesį A.Gargasas į darbą neatvyko be pateisinamos priežasties ir dėl to buvo atleistas. Su šiomis aplinkybėmis darbuotojas supažindintas pasirašytinai.

A.Gargasui viešųjų darbų priemonė buvo numatyta individualiame užimtumo veiklos plane, kuris suderinamas su klientu ir patvirtinamas jo parašu. Aptardama su klientu laisvas darbo vietas, darbo birža nurodo, kokį atlyginimą laisvos darbo vietos aprašyme pateikė šią laisvą darbo vietą registravęs darbdavys.

Skundų dėl mažo atlyginimo Lietuvos darbo biržoje nebuvo gauta. Kauno teritorinėje darbo biržoje nė vienas darbdavys nėra registravęs laisvos darbo vietos, kur siūlo mažesnį nei minimalus darbo užmokestį, jei dirbama visu etatu.“

Kviesti remontininkus iš gatvės – netikslinga

Vigimantas Abramavičius

Kauno savivaldybės Statybos valdymo skyriaus vedėjas

„Pagalbiniai darbininkai galėtų nušienauti žolę ar atlikti panašias nesudėtingas užduotis. Statybos ir remonto darbais, apdaila negali užsiimti kiekvienas savamokslis. Čia reikalinga kvalifikacija, tam tikros žinios ir įgūdžiai. Įstaigų vadovams neverta dėl remonto kviesti Darbo biržos klientų, ypač tų, kurie neturi jokio kvalifikaciją liudijančio pažymėjimo. Ar jie atsakys, jei vėliau išlįs brokas? Ar duos garantiją darbams? Žinoma, kad ne. Argi kas norėtų, kad tokie žmonės remontuotų jų namus?

Gali atsitikti kaip patarlėje: šykštus moka du kartus. Jei vėliau iškils trūkumų, teks samdyti profesionalus, kurie dar paims pinigus už broko ištaisymą. Jau nekalbu apie laiko sąnaudas, kurias tektų patirti dėl perdėto taupumo.

Samdyti reikėtų tik legaliai dirbančius specialistus, kurie jau turi didelę patirtį ir yra teigiamai vertinami. Tai rekomenduočiau daryti visoms savivaldybės įstaigoms.

Privačiose statybos ir remonto įmonėse dirbantys žmonės gauna apie 10 eurų per valandą. Tačiau už kokybę geriau sumokėti daugiau, nei paskui graužtis dėl pigaus ir prasto darbo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.