Smūgis ilgalaikiams bedarbiams: jokių pašalpų

Iš pašalpų gyvenantys ilgalaikiai bedarbiai iš valstybės nuo šiol gaus ne grynųjų pinigų, o tik būtinų daiktų. Tai Seimas įteisino pataisęs piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą. Tačiau pagal projektą, dedantiems nors kokių nors pastangų dirbti, socialinės pašalpos turėtų didėti. Pašalpų mažinimas nebegrės ir tiems ilgalaikiams bedarbiams, kurie darbo nepasiūlė darbo birža.

Pagal įstatymus jau po metų bedarbystės socialinė pašalpa laipsniškai pradedama mažinti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pagal įstatymus jau po metų bedarbystės socialinė pašalpa laipsniškai pradedama mažinti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Jackūnaitė, Marija Gabrienė, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Sep 20, 2016, 8:27 PM, atnaujinta May 12, 2017, 11:37 AM

Pagal dabar galiojančius įstatymus, asmenims gavusiems socialinę pašalpą ilgiau kaip 60 mėnesių, t.y. penkerius metus, paramos skyrimas turėtų būti nutrauktas.

Tačiau Seimas pakeitė įstatymus, kad 60 mėnesių vien iš socialinės pašalpos gyvenusiems ir nieko nedirbusiems asmenims valstybės parama būtų skiriama nebe grynais pinigais, o būtinais daiktais – maistu, higienos priemonėmis ir panašiai.

„Nedirbo, nedalyvavo visuomenei naudinguose darbuose ir panašiai, tai yra piktybiški žmonės, kurie nenori nei kiek prisidėti dirbant, o gyventi tik iš pašalpų. Dažnai, ne paslaptis, tai yra asmenys, kurie piktnaudžiauja alkoholiu, laukia tik tos pašalpos“, – teigia Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Kristina Miškinienė.

Socialinė pašalpa daiktais, o ne grynaisiais negresia tiems ilgalaikiams bedarbiams kurie dalyvauja savivaldybės organizuojamoje veikloje – tvarko aplinką, lanko senukus, dirba visuomeninėse organizacijose, kultūriniuose renginiuose. Tokia veikla pasiteisins ir visiems kitiems pašalpų gavėjams.

Pagal įstatymus jau po metų bedarbystės socialinė pašalpa laipsniškai pradedama mažinti. Tačiau pakeitus įstatymus, tai nebebus taikoma tiems žmonėms, kurie dalyvaus savivaldybės organizuojamoje visuomenei naudingoje veikloje.

Pašalpų mažinimas nebebus taikomas ir tiems ilgalaikiams bedarbiams, kuriems pašalpų ėmimo laikotarpiu jokio darbo nepasiūlė darbo birža.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.