Žurnalisto eksperimentas: ar pavyks aprengti vaiką už 10 eurų?

Paskutinis rugsėjo savaitgalis sostinėje subūrė vaikus auginančias mamas iš visos Lietuvos. Nuo ketvirtadienio Gariūnuose vyko jubiliejinė 10-oji „Mamų mugė“. Organizatoriai mamas ir tėvelius ragino įsigyti įvairių vaikiškų prekių mažesnėmis kainomis.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Derinukas už 10 eurų.<br>D.Umbraso nuotr.
Derinukas už 10 eurų.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Sep 26, 2016, 4:13 PM, atnaujinta May 12, 2017, 12:23 AM

Žurnalistinis smalsumas nugali – prieš vykdama į mugę panaršiau besilaukiančių bei jau esamų mamų diskusijų klubus ir paieškojau informacijos apie prieš tai buvusias tokias pat muges, kuri man galėtų būti naudinga, prieš vykstant į didįjį apsipirkimą.

Mamų atsiliepimai – dviprasmiški

Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, jog mugė teikia tik malonias ir teigiamas emocijas dėl mažesnių kainų ir didelio prekių asortimento, vis dėlto mamos nevengė išsakyti ir griežtesnės nuomonės.

Kai kurios tikino, kad mugėje parduodamų drabužėlių kainos neatitinka jų kokybės. Neva praėjusiais metais viena sostinės viešnia matė parduodamą visiškai sudėvėtą kūdikio smėlinuką už 4 eurus.

Jai antrino kita moteris, vilnietė. Praėjusiais metais mugėje ji tikėjosi nupirkti sūnui žieminį kombinezoną, tačiau kainos buvo tokios pačios kaip žinomų prekių ženklų parduotuvėse.

Vaikus auginančios šeimos žino, kad aprengti vaiką ir nupirkti reikalingiausius daiktus – nemenkas iššūkis. Juk reikia vežimėlio, drabužių, avalynės, žaislų.

Eksperimentas: nuo galvos iki kojų – už 10 eurų

Tad kiek grynųjų reikia su savimi turėti, kad galėtumei nupirkti reikiamų drabužių savo vaikui? Ir ar įmanoma už dešimt eurų nupirkti bent kelis viršutinius drabužėlius savo atžalai?

Kitaip tariant, ar tikrai ši mugė leidžia mamoms sutaupyti? O gal, atvirkščiai, tai puiki proga parduoti nudėvėtus ir nebereikalingus drabužius bei daiktus?

Atlikome žurnalistinį eksperimentą. Pasiėmėme dešimt eurų ir patikrinome, ar įmanoma aprengti vaiką nuo galvos iki kojų už tokią pinigų sumą. Rezultatas nustebino.

Klaidžiodami tarp gausybės drabužių pasirinkome tariamai aprengti metukų amžiaus mergaitę – batais, kelnėmis, džemperiu ir striuke. Pasidairę po prekystalius išrinkome rudeninius panašaus dydžio drabužius, tinkamus batelius.

Pirmoji prielaida, žvalgantis po geros kokybės drabužius, buvo kiek stulbinanti – atrodė, jog už dešimt eurų nepavyks nupirkti net kelnių, tačiau vėliau ėmėme ieškoti ir prastesnės kokybės rūbų. Mūsų svarbiausia užduotis buvo ta, kad už visą komplektą sumokėtume ne daugiau nei 10 eurų.

Taigi, kiek padėvėtais ir vietomis neišplaunamomis dėmėmis paženklintais drabužiais už tokią sumą tikrai galima aprengti vaiką.

Detalizuojant: rudeniniai aulinukai – 4.50, striukė – 2, džinsai – 1.50, džemperis – 1.50.

Tiesa, reikėtų pripažinti, kad mergaitė tikrai neatrodys lyg nužengusi nuo podiumo. 

Kiek kitokius rezultatus gavome tada, kai nebežiūrėjome į kainas, tačiau rinkome stilingus arba vardinius drabužius. Neskaičiuodami kainų peržvelgėme striukes, rudeninius bei žieminius kombinezonus, viršutinius drabužius – yra daugybė kone naujų, net nedėvėtų. Jų kainos prasideda 20 eurų ir gali siekti net 30 ar 35 eurus.

Suklusti vertėtų naujagimių ir kūdikių mamoms – pačias mažiausias atžalas galima aprengti be vargo ir daug neišlaidaujant. Drabužėliai iki 80-86 dydžio beveik visi parduodami praktiškai nauji, nesudėvėti, avalynė nesuavėta.

Žaislai ir judėjimo priemonės – forumų kainomis

Vis dažniau mamos savo vaikams dviračius, triratukus arba paspirtukus perka internetu iš kitų mamų. Jų negąsdina tai, kad viena ar kita priemone anksčiau važinėjosi kiti vaikai.

„Mamų mugėje“ taip pat yra nemažai vaikiškų judėjimo priemonių, o jų kainos itin panašios į matytas internetinėje erdvėje – paspirtukų svyruoja nuo 10 iki 30 eurų, dviračių – nuo 20 ir daugiau.

Didelę dalį užima ir žaislai – dėlionės, lėlės, lavinamieji bei pliušiniai žaislai. Jų kainos gerokai mažesnės nei žaislų parduotuvėse, tačiau ir kokybė kiek prastesnė.

Vien pažvelgus į dėlionių pakuotes matyti, kad jos apsitrynusios, o užrašai – išblukę. Nemažai žaislų, kuriuose nėra vienos ar kitos detalės.

Kai kuriose lavinamosiose knygelėse nėra visų puslapių, o pasakų knygos – aplankstytais kampais, išblukusiais piešiniais.

Mamos: kainos didesnės nei anksčiau

Mugėje apsilankiusios kalbintos vilnietės įvardijo skirtingus tikslus, dėl ko užsuko į mugę. Ilgametė mugės lankytoja Irena negailėjo kritikos šių metų mugei.

„Lankausi mugėje ilgus metus. Tikrai galiu patvirtinti, kad čia yra pigiau nei vaikų prekių parduotuvėse, tačiau jeigu reikėtų palyginti šių metų mugę su praėjusiomis, kai kainos buvo litais, skirtumas akivaizdus. Šiemet prekės gerokai brangesnės.

Man labai patinka, kad čia galiu rasti viską vienoje vietoje. Neturiu tiek laiko, kad galėčiau sau leisti vaikščioti po skirtingas žaislų, drabužių ar avalynės parduotuves, todėl džiaugiuosi galėdama viską rasti vienoje vietoje“, – paaiškino moteris, kurios krepšyje gulėjo daugiau nei dešimt vienetų drabužių.

Du vaikus auginanti vilnietė prisipažino ketinanti išleisti apie 100 eurų – tiek atsieis kelios batų poros dviem skirtingo amžiaus vaikams, žieminės striukės ir keli viršutiniai drabužiai.

Mugėje kalbinta Jolanta prieš keliaudama į mugę žadėjo išleisti ne daugiau nei 20 eurų. Dar būdama namuose ji planavo dukrytei nupirkti tik kelnes ir striukę, tačiau, pamačiusi gausybę prekių, persigalvojo.

„Vaikščiodama prisiminiau, kad mažoji neturi dailios suknelės, todėl pagalvojau, kad čia bus gera proga įsigyti. Jau turiu išsirinkusi keturis drabužius, ir tai dar ne pabaiga. Manau, kad išleisiu daugiau nei 20 eurų“, – juokėsi vilnietė.

Bando kantrybę eilėse

Jei yra poreikis sutaupyti, užsukus į „Mamų mugę“ tai tikrai padarysite, tačiau lygiai tą patį galite padaryti ir pirkdami drabužius ar kitas reikalingas prekes iš mamų, kurios užsiima prekyba internete.

Tikėtina, kad pirkdami internetu tai padarysite gerokai greičiau, nes norint apžvelgti visą pateikiamų prekių asortimentą mugėje, užtruksite visą dieną. Taip pat teks susitaikyti su nuolat verkiančiais ir nerimstančiais vaikais, kuriuos kitos mamos nedvejodamos atsiveda.

Mugėje prie kasų eilės taip pat didelės. Nors yra nemažai veikiančių kasų, vis dėlto jose visada būna daugybė mamų su didžiuliais krepšiais prekių. Tikėtina, kad luktelėti eilėje gali prireikti daugiau nei 15-20 minučių.

BOX

Apie „Mamų mugę“

Tai didžiausia Baltijos šalyse sezoninė keturių dienų vaikiškų (iki 14 m.) ir nėščiųjų prekių komiso ir labdaros mugė, kurioje už simbolinę kainą galite parduoti išaugtus ir nebenaudojamus vaikiškus rūbus bei daiktus ir įsigyti Jūsų vaikams tinkamų. 

 Nuo 2012 m. rudens mugė vyksta 2 kartus per metus: pavasarį (pavasario–vasaros sezonui) ir rudenį (rudens–žiemos sezonui).

Mamų mugė – socialinis projektas, apjungiantis ~20.000 šeimų ir teikiantis labdarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.