Amerikiečiai ES bankus skalpuoja vieną po kito

JAV valdžia lupa milijardus eurų iš stambiausių Europos bankų už investuotojų klaidinimą prieš 2008 metų krizę. Tad ES bankai dabar pinga tiesiog akyse.

„Deutsche Bank“ akcijos pinga dėl gresiančios milžiniškos baudos JAV.<br>AP nuotr.
„Deutsche Bank“ akcijos pinga dėl gresiančios milžiniškos baudos JAV.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

(„Lietuvos rytas“)

Sep 29, 2016, 7:30 AM, atnaujinta May 11, 2017, 7:33 PM

Tikrą paniką sukėlė JAV reguliavimo institucijų sprendimas nubausti „Deutsche Bank“ net 14 milijardų dolerių (12,5 mlrd. eurų) už jo veiksmus, kurie prisidėjo prie 2008 metų krizės antrinių būsto paskolų hipotekos rinkoje.

Vakar net pasklido žinia, kad gelbėti šį finansų milžiną teks Vokietijos vyriausybei.

Tiesa, tai paneigė tiek Berlynas, tiek „Deutsche Bank“, tačiau investuotojams nuo to ramiau netapo.

Ketina pasiderėti

Nuo sausio mėnesio „Deutsche Bank“ akcijos Frankfurto biržoje atpigo daugiau kaip perpus.

Šiuo metu bankas jau yra atidėjęs 5,5 mlrd. JAV dolerių galimoms teisinėms išlaidoms, tačiau būgštaujama, kad jų gali nepakakti.

Tiesa, „Deutsche Bank“ iš karto nesutiko su JAV reguliuotojų apskaičiuota 14 milijardų dolerių bauda.

„Iš pat pradžių buvo aišku, kad šios sumos mes nemokėsime, – pareiškė banko vadovas Johnas Cryanas. – Tikimės, jog Teisingumo departamentas su mumis elgsis taip pat sąžiningai, kaip ir su JAV bankais.“

Pastariesiems irgi buvo pareikštos milžiniškos pretenzijos, tačiau po derybų jie sumokėjo gerokai mažesnes sumas.

Jau pradėjo išpardavimą

Kai kurių analitikų nuomone, „Deutsche Bank“ gali tekti didinti kapitalą, nors pats J.Cryanas teigė, kad šis klausimas dabar nėra svarstomas.

Tačiau antrinių įmonių išpardavimas jau prasidėjo: vokiečių bankas sutiko parduoti savo Didžiosios Britanijos draudimo įmonę „Abbey Life“ gyvybės draudikei „Phoenix Group“ už 1,1 mlrd. eurų.

Kiek daugiau nei metus „Deutsche Bank“ vadovaujantis J.Cryanas yra pradėjęs esminę banko pertvarką, kurią įgyvendinant iki 2020 metų numatoma Vokietijoje uždaryti 200 skyrių ir visame pasaulyje atleisti beveik 9 tūkstančių darbuotojų.

Sunku visam sektoriui

„Vienas žodis – „Deutsche“, – paprašytas paaiškinti dabartinį Europos bankų akcijų kursų nuosmukį sakė Deividas Mosas, padedantis prižiūrėti daugiau nei 238 mlrd. JAV dolerių turtą investicijų valdymo paslaugas teikiančioje bendrovėje „BMO Global Asset Management“ Londone.

Tačiau pinga ne tik šio banko akcijos. Italijos „UniCredit SpA“ per rugsėjį nuvertėjo 12 proc., o Škotijos „Royal Bank of Scotland“ – 13 proc.

Pastarajam bankui irgi grėsė milžiniška bauda JAV, tačiau po derybų buvo susitarta dėl abi puses tenkinančios sumos – škotai turės sumokėti 1,1 milijardo dolerių. (BNS, ELTA, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.