Atsisveikinimas su gyvuliais: už išskerstas kiaules – kompensacijos

Kiaulių laikytojams, patekusiems į afrikinio kiaulių maro (AKM) teritorijas, kuriose taikomi sugriežtinti reikalavimai tiek kiaulių laikymui, tiek jų realizavimui, papildomai skirta apie 1,6 mln. Eur parama.

Žmonės turėjo išskersti kiaules, jei tik jų ūkis pateko į maro apsaugos zoną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žmonės turėjo išskersti kiaules, jei tik jų ūkis pateko į maro apsaugos zoną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-10-10 15:15, atnaujinta 2017-05-11 04:22

Pusė šios paramos lėšų, t. y. apie 800 tūkst. Eur, yra Europos Komisijos skirtos lėšos, dar apie 800 tūkst. Eur buvo pridėta iš nacionalinio biudžeto. Iš šių 1,6 mln. Eur beveik 330 tūkst. Eur numatyta skirti vienkartinėms išmokoms smulkiesiems ūkininkams už operatyviai išskerstas kiaules per laikotarpį nuo š. m. liepos 1 d. ir lapkričio 1 d.

Likusi pinigų dalis bus skirta kompensuoti nuostoliams tų AKM III zonos kiaulių laikytojams, kuriems už parduotas skersti kiaules buvo mokama mažesnė kaina, lyginant su šalies vidutine, taip pat centrams bei veislynams, patyrusiems prekybinių apribojimų sperma ir veislinėmis kiaulėmis (minėtųjų lėšų administravimo tvarka dar rengiama).

Šiuo metu Žemės ūkio ministerija jau yra parengusi Vienkartinių išmokų mokėjimo kiaulių laikytojams dėl skatinimo vykdyti afrikinio kiaulių maro likvidavimo veterinarinės sanitarijos priemones taisykles, kuriomis nustatyta vienkartinių išmokų kiaulių laikytojams, nuo 2016 m. liepos 1 d. iki lapkričio 1 d. AKM zonose paskerdusiems kiaules ir pagreitinusiems AKM imlių gyvūnų likvidavimą užkertant kelią šiai ligai plisti, administravimo ir mokėjimo tvarka.

Pagal minėtąsias taisykles kiaulių laikytojai savivaldybėms turi pateikti paraišką gauti vienkartinę išmoką už paskerstą kiaulę ir asmens tapatybės patvirtinimo dokumentą.

Skaičiuojant paramą bus vertinamas kiekvieno individualaus AKM zonose ūkį turinčio kiaulių laikytojo paskerstų kiaulių skaičius, už paskerstą kiaulę mokant vienkartinę 100 Eur išmoką. Išmokos bus skirtos kiaulių laikytojams, kurie iki kiaulių išskerdimo ūkyje laikė ne daugiau kaip 100 kiaulių.

Išmokų sumas apskaičiuos savivaldybėse sudarytos komisijos, o pačias išmokas išmokės Nacionalinė mokėjimo agentūra. Planuojama, kad vienkartinės išmokos gavėjų sąskaitas pasieks iki metų pabaigos.

Išmokų gavėjų sąrašai ir lėšos, kurios buvo išmokėtos kiekvienam kiaulių laikytojui, bus skelbiamos interneto svetainėje www.nma.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Seimo opozicijos komentarai apie Vyriausybę ir gynybos finansavimą