Siūloma kitąmet neapmokestinamąjį pajamų dydį didinti pusantro karto

Finansų ministerija siūlo keisti GPM paskirstymo savivaldybėms tvarką

Siūloma, kad savivaldybės ateinančių metų pajamos iš GPM prognozuojamos pagal nuolatinę gyvenamąją vietą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Siūloma, kad savivaldybės ateinančių metų pajamos iš GPM prognozuojamos pagal nuolatinę gyvenamąją vietą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2016, 12:13 PM, atnaujinta May 11, 2017, 3:05 AM

Tai numatančias Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas Finansų ministerija pateikė kartu su 2017-ųjų biudžeto projektu. 

Asmenims, kuriems nustatytas 0-25 proc. nedarbingumo lygis, NPD didės nuo 270 eurų iki 380 eurų. 30-55 proc. nedarbingumo lygį turintiesiems NPD didėtų nuo 210 iki 320 eurų. 

Už kiekvieną vaiką NPD turėtų didėti nuo 120 eurų iki 200 eurų. 

Taip pat pusantro karto siūloma didinti koeficientą, pagal kurį apskaičiuojamas NPD didesnį atlyginimą nei MMA gaunantiems asmenims. Jis nuo kitų metų didėtų nuo 0,34 iki 0,5. 

Finansų ministerija jau anksčiau skaičiavo, kad nacionalinis biudžetas neteks 144 mln. eurų pajamų. Finansų ministrė Rasa Budbergytė anksčiau teigė, kad dėl NPD padidėjimo maksimaliai atlyginimas į rankas padidėtų 18 eurų, asmenims, kurie šeimoje augina 2 vaikus, – apie 28 eurus ir asmenims, vieniems auginantiems 2 vaikus, – apie 37 eurus per mėnesį. 

Finansų ministerija siūlo keisti GPM paskirstymo savivaldybėms tvarką

Finansų ministerija siūlo keisti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) paskirstymo ir pervedimo savivaldybėms tvarką. Tikimasi, kad nauja tvarka leis skaidriau ir efektyviau savivaldybėms paskirstyti surinktas GPM lėšas.

Ministerija parengė tai numatantį Savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodikos įstatymo pakeitimo įstatymo projektą, kuris trečiadienį bus svarstomas Vyriausybės pasitarime kartu su 2017 metų valstybės biudžeto projektu.

„Galiojanti GPM pasiskirstymo ir pervedimo savivaldybėms tvarka yra susieta su konkretaus gyventojo kiekviena sumokėta GPM įmoka. Tai sąlygoja didelius šios tvarkos įgyvendinimo kaštus, nesudaro galimybių savivaldybėms tiksliai planuoti iš šio mokesčio gaunamų pajamų srautų. Įplaukų srautas priklauso nuo konkrečių mokesčių mokėtojų mokumo stabilumo, nes dėl mokesčių mokėtojų (įmonių) sujungimo ir skaidymo GPM įplaukos savivaldybėms perskirstomos kelis kartus, todėl dalis savivaldybių tam tikrą laiką negauna dalies joms priklausančių šio mokesčio pajamų“, – rašoma ministerijos parengto įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Siūloma nustatyti principus, kaip kiekvienai konkrečiai savivaldybei apskaičiuojama GPM dalis (procentais), pagal kurią kiekvienai savivaldybei visus biudžetinius metus bus pervedamos įplaukos iš GPM.

Numatoma, kad į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sąskaitą bus pervedamas biudžetiniais metais gaunamas GPM. Šias gautas lėšas VMI ne rečiau kaip kartą per mėnesį pervedinės savivaldybėms pagal atitinkamų metų biudžeto įstatyme savivaldybės biudžetui patvirtintą GPM dalį.

Siūloma, kad savivaldybės ateinančių metų pajamos iš GPM prognozuojamos pagal nuolatinę gyvenamąją vietą. Įstatymo projekte siūloma atsisakyti, kad į prognozuojamas pajamas neįtraukiamos įmokos už ilgalaikio materialiojo ir nematerialiojo turto realizavimą.

Iš gyventojų pajamų mokesčio (GPM) 2017 metais planuojama gauti 1,556 mlrd. eurų (5,4 proc. daugiau pajamų nei numatoma gauti 2016 metais) arba 19,7 proc. visų konsoliduotos visumos biudžeto pajamų.

Kitąmet GPM dalis Vilniui keisis nežymiai

Kitais metais Vilniui tenkanti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalis keisis nežymiai. Tuo metu Kaunui tenkanti GPM dalis šiek tiek sumažės, o Klaipėdai – padidės. 

Finansų ministerijos parengtame 2017 metų valstybės biudžeto projekte nurodoma, kad Vilniui tenkanti GPM dalis, reikalinga prognozuojamoms pajamoms iš šio mokesčio apskaičiuoti, sudarys 45,93 proc. (2016 metais – 45,95 proc.). 

Priimant 2016 metų biudžetą, GPM dalis Vilniui buvo sumažinta 2,05 proc. punkto iki 45,95 proc., tačiau miestas gauna tikslines dotacijas, todėl bendri asignavimai jam padidėjo. 

Kaunui tenkanti GPM dalis kitąmet, palyginti su šiais metais, turėtų sumažėjo 1,74 proc. punkto iki 75,11 proc., Klaipėdai – padidėti 3,83 proc. punkto iki 91,15 procento. Visoms kitoms savivaldybėms GPM tenkanti dalis turėtų būti 100 procentų, o bendra visoms savivaldybės tenkanti dalis turėtų siekti 78,14 proc. – 2,65 procentinio punkto daugiau nei numatyta šiemet (75,49 proc.). 

Iš GPM 2017 metais planuojama gauti 1,556 mlrd. eurų (5,4 proc. daugiau pajamų nei numatoma gauti 2016 metais) arba 19,7 proc. visų konsoliduotos visumos biudžeto pajamų. 

Konstitucinis Teismas pernai birželį paskelbė, kad Vilniui tenkančios GPM dalies ribojimas be aiškaus pagrindimo prieštarauja Konstitucijai. Šių metų rugsėjį Vilniaus apygardos administracinis teismas patvirtino sostinės valdžios ir Finansų ministerijos taikos sutartį, pagal kurią Vyriausybė miestui per trejus metus perves 55,8 mln. eurų kompensaciją dėl negauto mokesčio, o savivaldybė atsisakė 2012 metais pareikštų reikalavimų grąžinti jai 271,893 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.