R.Budbergytė prieš A.Butkevičių: valdžios konfliktas dėl brangesnio šildymo

Socialdemokratams siūlant pratęsti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą šildymui, jų deleguota finansų ministrė Rasa Budbergytė teigia nuomonės nekeičianti ir mananti, kad tokia lengvata neturėtų būti taikoma.

R.Budbergytė prieš A.Butkevičių: valdžios konfliktas dėl brangesnio šildymo.<br>Montažas
R.Budbergytė prieš A.Butkevičių: valdžios konfliktas dėl brangesnio šildymo.<br>Montažas
Išeinanti valdžia ruošia „dovanėlę“ – brangina šildymą.<br>D.Umbraso nuotr.
Išeinanti valdžia ruošia „dovanėlę“ – brangina šildymą.<br>D.Umbraso nuotr.
Išeinanti valdžia ruošia „dovanėlę“ – brangina šildymą.<br>P.Mantauto nuotr.
Išeinanti valdžia ruošia „dovanėlę“ – brangina šildymą.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 13, 2016, 8:43 AM, atnaujinta May 10, 2017, 11:54 PM

Šiuo metu lengvatinis PVM šildymui siekia 9 proc., o standartinis tarifas – 21 procentą.

Paklausus, kodėl nuspręsta branginti šildymą, finansų ministrė Rasa Budbergytė, kad buvo galvojama apie visą biudžeto formavimą. Biudžeto formavimo procesą įtakojo du pagrindiniai siekiai – socialinio ir karinio saugumo stiprinimas.

„Mes galvojome, kaip mūsų biudžetas atrodo apskritai. Kiek turime įvairių lengvatų, ko galime atsisakyti? Šildymo lengvatos nustoja galioti nuo gruodžio 31 dienos.

Šildymo lengvata yra reikalinga, kai tu supranti, kad centralizuotas šildymas kaip Vilniuje, Prienuose yra iki galo nesutvarkytas ir žmonės moka tikrai labai daug. Bet dabar lengvata yra taikoma visiems.

Šiuo atveju, tikiu, kad žmonės, kurie tikrai turi mažas pajamas – tai jiems reikia didinti pajamas, kad galėtų per tam tikras kompensacijas susimokėti“, – Žinių radijuje ketvirtadienio rytą kalbėjo R.Budbergytė.

Dalis politikų buvo kategoriškai nusiteikę prieš šildymo lengvatos naikinimą. Šeštą kadenciją Seime dirbsiantis konservatorius Jurgis Razma pasisako prieš skubotą lengvatos naikinimą. Jis sako, kad ši lengvata ne atsitiktinai buvo palikta galioti, nors buvo panaikintos ir kai kurios jautrios lengvatos.

„Jam dar tikrai nepasibaigė rinkimai. Galvoju, kad spalio 17 dieną reikia pateikti biudžetą, kaip gyvensime 2017 metais“, – akcentavo ministrė.

Pasak ministrės, iki šiol nesame pasiekę prieškrizinio lygio, todėl reikia žiūrėti plačiau.

Pasak R.Budbergytės, šildymo lengvata biudžetui kainuoja apie 47 mln. eurų.

Socialdemokratai siūlo pratęsti PVM lengvatą

Valdančioji socialdemokratų partija atsisako ketinimų nuo kitų metų pradžios atsisakyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos šildymui – ją ketinama pratęsti dar vienam šildymo sezonui.

Tai BNS patvirtino Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

„Tai yra bendras sprendimas – ir mano, ir Vyriausybės (...) Lengvatą siūlome pratęsti šiam šildymo sezonui, iki 2017 metų birželio 1 dienos“, – BNS sakė I.Šiaulienė.

Pasak jos, dėl PVM lengvatos pratęsimo biudžeto negautų pajamų, kurios siekia maždaug 47 mln. eurų, kompensavimo šaltinius turės numatyti Finansų ministerija, kai 2017 metų biudžeto projektas bus grąžintas peržiūrėti Vyriausybei.

Kiek vėliau Socialdemokratų partijos išplatintame pranešime teigiama, kad PVM lengvatos pratęsimą numatanti įstatymo pataisa ketvirtadienį buvo įregistruota Seime.

„Nors Lietuvoje sparčiai vyksta daugiabučių namų renovacija, tačiau ji dar nebaigta ir didelė dalis gyventojų išleidžia nemažą dalį savo pajamų būtiniausioms komunalinėms paslaugoms apmokėti. PVM lengvatos pratęsimas sumažintų šią naštą. Be to, daugumai Lietuvos gyventojų šilumos energija tiekiama centralizuotai, todėl daugiausiai nukentėtų daugiabučių namų gyventojai, gaunantys mažas arba vidutines pajamas“, – pranešime cituojama I.Šiaulienė.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Finansų ministerijos parengtam 2017 metų biudžeto projektui, kuriame nėra numatyta PVM lengvata centriniam šildymui. Šiuo metu lengvatinis PVM šildymui siekia 9 proc., o standartinis tarifas – 21 procentą.

R.Budbergytė: „Nekeisiu nuomonės“

Socialdemokratams siūlant pratęsti PVM lengvatą šildymui, jų deleguota finansų ministrė R. Budbergytė teigia nuomonės nekeičianti ir mananti, kad tokia lengvata neturėtų būti taikoma.

R.Budbergytė BNS teigė, tuo metu dar nežinojusi apie socialdemokratų planus pratęsti lengvatos galiojimą, tačiau tikino ir toliau nekeičianti savo pozicijos.

„Nekeisiu savo nuomonės ir toliau, kad žmones, kurie uždirba mažas pajamas, reikia remti ne tik didinant neapmokestinamųjų pajamų didinimą ir mažinant šilumos kainas, bet taip pat skiriant tikslinę dotaciją. Tai yra tiems, kuriems reikia padėti, reikia padėti. Aš tikrai esu prieš, kad iš valstybės biudžeto lėšų darome viešąsias išlaidas brangias, kurios yra pagalba, parama ir turtingai gyvenantiems“, – BNS sakė R.Budbergytė.

Ministrė sakė suprantanti, kad renovacijos procesas Lietuvoje vis dar nebaigtas, o kai kuriuose miestuose šildymas kainuoja brangiai. Tačiau ji vis vien teigė nesanti lengvatos šalininkė.

„Aš tikrai galvoju, kad jeigu mes iki galo nesame išsprendę visų problemų dėl renovacijos, dėl to, kad tikrai gal šilumos kainos gal yra neteisingos, gal reikia pratęsti tą lengvatą, bet aš tikrai nesu to šalininkė. Manau, kad yra kitų būdų“, – tikino R.Budbergytė.

Prezidentė: „Valdantieji stokoja socialinio jautrumo“ 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad trečiadienį pritarę kitų metų biudžeto projektui, kuriame numatyta atsisakyti PVM lengvatos šildymui, valdantieji stokoja socialinio jautrumo.

„Visada tokie siūlymai, kurie reiškia tiesiogiai, kad gyventojams reikės mokėti daugiau, turėtų eiti kartu su kažkokiu kompensaciniu mechanizmu, kurio nėra šiame biudžete. Tai reiškia, kad socialinio jautrumo vėl šitai Vyriausybei pritrūko. Turint galvoje, kad dar vyksta rinkimai, tikrai stebina tokie Vyriausybės sprendimai“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė D.Grybauskaitė

Vyriausybė trečiadienį pritarė Finansų ministerijos parengtam 2017 metų biudžeto projektui, kuriame nėra numatyta PVM lengvata centriniam šildymui. Tačiau valdantieji socialdemokratai ketvirtadienį įregistravo minėtą lengvatą pratęsiančias įstatymo pataisas.

Šiuo metu lengvatinis PVM šildymui siekia 9 proc., o standartinis tarifas – 21 procentą.

Premjeras: „Turi apsispręsti Seimas“ 

 Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius laikosi dar anksčiau išsakytos nuomonės, kad PVM lengvata šildymui galios iki jo vadovaujamos Vyriausybės kadencijos pabaigos.

„Kaip žinome, Vyriausybė artimiausiais mėnesiais baigs darbą, o lengvata galioja iki sausio 1 dienos. Tačiau Vyriausybė Seimui palieka spręsti, ar PVM lengvata šildymui turėtų būti pratęsta nuo kitų metų. Todėl šiandien socialdemokratų frakcija registravo įstatymo pataisą, dėl kurios Seimas artimiausiu metu ir turės apsispręsti“, – premjero žodžius perduoda atstovas spaudai Mindaugas Janulionis. 

„Kiekvienais metais Vyriausybė Seimui teikia biudžeto projektą be šios lengvatos, ir tada Seime registruojama pataisa pratęsti lengvatą. Tuomet Seimo nariai apsisprendžia, kaip daryti. Tai naujovių šiemet nebuvo“, – sako M. Janulionis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.