Stulbinantys skaičiai: paaiškėjo, kas daugiausia pasisemia iš ES aruodų

Lenkija kaip didžiausia šalis, priimta į Europos Sąjungą XXI amžiuje, gauna daugiausia milijardų eurų iš ES biudžeto. Tačiau jei tuos skaičius padalysime iš gyventojų skaičiaus, pasirodys, kad Lenkijos pirmajame dešimtuke nėra, o daugiausia pinigų gauna turtingas Liuksemburgas. Taip yra dėl to, kad šioje šalyje sutelkta daug ES institucijų, rašo Rafałas Hirschas portale gazeta.pl.

Liuksemburgas laikomas mokesčių rojumi.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Liuksemburgas laikomas mokesčių rojumi.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
„Stratfor“ duomenys.<br>Šaltinis: „Twitter“
„Stratfor“ duomenys.<br>Šaltinis: „Twitter“
Šaltinis: TVF, „Wikipedia“
Šaltinis: TVF, „Wikipedia“
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 18, 2016, 11:36 AM, atnaujinta May 10, 2017, 4:46 PM

Paprastus skaičiavimus dalydamas visus ES pinigus, kurie plaukia į šią valstybę, iš šios šalies gyventojų skaičiaus, atliko JAV kompanija „Stratfor“ („Strategic Forecasting Inc.“ – JAV privati žvalgybos ir analizavimo bendrovė, prisistatanti kaip geopolitinės žvalgybos ir konsultacinė firma. – Red.). Rezultatas stebina.

Pasirodo, kad daugiausia pinigų iš ES biudžeto, skaičiuojant vienam gyventojui, atitenka Liuksemburgui.

Skaičiuojant gaunamos paramos dydį milijonais eurų Liuksemburgas yra tik dešimtojoje vietoje, bet būdama maža šalis turi labai mažai gyventojų ir todėl skaičiuojant pinigus, tenkančius vienam gyventojui, yra absoliuti lyderė. Vienam šalies gyventojui atitenka keturis kartus daugiau pinigų nei vienam antrojoje vietoje esančios Slovakijos gyventojui, pažymi straipsnio autorius.

„Visiškas absurdas. Liuksemburgas yra didžiausias ES lėšų grynasis gavėjas, skaičiuojant vienam gyventojui tenkančius grynuosius įnašus į ES biudžetą („Stratfor“ duomenys)“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ rašo Vokietijos dienraščio „Die Welt“ Ekonomikos ir finansų skyriaus vyresnysis redaktorius Holgeris Zschaepitzas (žr. infografiką).

Lenkija pagal šį rodiklį yra tik dešimtojoje vietoje, nes lenkų yra arti 38 milijonų – kur kas daugiau nei gyventojų Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje ar Graikijoje, kurios lenkia Lenkiją, atkreipia dėmesį R.Hirschas.

Lietuva pagal gaunamos paramos dydį užima 14-ąją vietą (pirmojoje – Lenkija), o pagal vienam šalies gyventojui tenkančius pinigus – 12-ojoje vietoje (pirmoje – Liuksemburgas).

Ši žinia stulbina, nes pagal BVP vienam gyventojui Liuksemburgas yra antra pagal turtingumą pasaulio šalis (žr. infografiką), o Europoje – neabejotinas lyderis, rašo R.Hirschas ir čia pat paaiškina.

Tai, kas iš pirmo žvilgsnio labai stebina, yra paaiškinama. Kalbant konkrečiai apie Liuksemburgą, didžioji pinigų dalis iš ES biudžeto keliauja ES institucijoms išlaikyti ir jų funkcionavimui užtikrinti, o jų šioje šalyje gana daug. Tad šios lėšos skirtos administravimo reikmėms, o ne šalies plėtrai. 

Jeigu įvertinsime gyventojų skaičių, pamatysime, kad kitaip sąraše išsidėsčiusios ir šalys, kurių indėlis į ES biudžetą yra didžiausias. Pagal bendrą įnašo dalį pirmojoje vietoje, aišku, yra Vokietija, kurios ekonomika Europos Sąjungoje stipriausia. Tačiau pagal indėlio dalį, tenkančią vienam gyventojui, vokiečius lenkia olandai, švedai ir britai, pažymi straipsnio autorius.

Infografiko, kurį į savo paskyrą socialiniame tinkle „Twitter“ įkėlė H.Zschaepitzas, šaltiniai: Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmai ir Europos Komisija. Čia rašoma:

„Apie 75 proc. Europos Sąjungos biudžeto sudaro valstybių narių įnašai, kurie nustatomi pagal jų bendrąsias nacionalines pajamas. Kadangi iš šio biudžeto finansuojama dauguma ES programų, kai kurios valstybės yra grynosios mokėtojos (donorės, kurios moka grynus įnašus į Bendrijos biudžetą. – Red.), tuo metu kitos yra ES lėšų grynosios gavėjos.“

Infografike žydra spalva pažymėtos šalys donorės, oranžine – šalys gavėjos. Pastaboje pažymima, kad skaičiai pateikti neįvertinus nuolaidų, bet įtraukus administracines išlaidas, kurioms ir skiriama didžioji dalis Belgijai ir Liuksemburgui atitenkančių lėšų iš ES biudžeto (abiejose šalyse, kaip žinome, įsikūrusios ES institucijos. – Red.)

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.