Prognozė: dujų ir elektros vartotojai sutaupys per 5 mln. eurų

Perdavimo sistemos operatorius valdanti „EPSO-G“ įmonių grupė prognozuoja, kad kitąmet dujų ir elektros vartotojai vien dėl palankesnių energijos perdavimo tarifų sutaupys daugiau nei 5 mln. eurų. Viena priežasčių, dėl kurios mažėja tarifai, – didesnis elektros ir dujų vartojimas.

Viena priežasčių, dėl kurios mažėja tarifai, – didesnis elektros ir dujų vartojimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viena priežasčių, dėl kurios mažėja tarifai, – didesnis elektros ir dujų vartojimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2016, 10:36 AM, atnaujinta May 10, 2017, 3:17 PM

„Kuo efektyviau išnaudojama infrastruktūra, tuo pigiau vartotojams kainuoja energijos perdavimas. Kitąmet prognozuojame didesnę tiek elektros, tiek dujų paklausą. Tai mažins energijos perdavimo tarifus. Be to, vartotojai papildomai sutaupys ir dėl mažesnės elektros rinkos kainos – tam įtaką padarė elektros perdavimo sistemos operatoriaus nutiestos elektros jungtys su Švedija ir Lenkija“, – prognozuoja bendrovės „EPSO-G“ generalinis direktorius Rolandas Zukas.

„EPSO-G“ priklauso dujų perdavimo sistemos operatorius „Amber Grid“ ir elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“.

R. Zukas atkreipia dėmesį į pokyčius būtent dujų rinkoje. Iki šių metų vyravo tendencija, kad dujų paklausa mažėja. Tuo tarpu kitąmet „Amber Grid“ planuoja transportuoti klientams 2 proc. daugiau dujų.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) rugsėjį jau patvirtino „Litgrid“ elektros energijos perdavimo paslaugos kainos viršutinę ribą 2017 m. Ji mažės 2,75 proc., iki 0,672 ct už kilovatvalandę (kWh).

„Amber Grid“ dujų perdavimo paslaugų kaina bus tvirtinama artimiausiu metu. Preliminariais skaičiavimais vidutinė perdavimo kaina turėtų mažėti, dėl to dujų vartotojai 2017 metais sutaupys daugiau nei 3 mln. eurų. Dar apie 1,8 mln. eurų dėl mažesnės elektros perdavimo kainos turėtų sutaupyti elektros vartotojai.

Spalio pradžioje VKEKK taip pat nustatė elektros energijos rinkos kainą 2017 metams. Ji sieks 3,83 ct/kWh. Tai 5,2 proc. mažiau, nei antrąjį šių metų pusmetį. Pagrindinė mažėjimo priežastis – dėl „NordBalt“ elektros jungties su Švedija sumažėjusi elektros kaina biržoje.

„Kitų metų prognozės – geros. Investicijos į perdavimo infrastruktūrą padėjo sumažinti energijos kainą, o išlaikyti pačią infrastruktūrą kitąmet vartotojams kainuos mažiau“, – teigia „EPSO-G“ vadovas R. Zukas.

Kainų komisija praėjusią savaitę taip pat patvirtino didesnes sisteminių paslaugų kainas. Kainos keitėsi dėl didesnio įtampos valdymo poreikio, atsiradusio pradėjus veikti tarpsisteminėms jungtims – „LitPol Link“ su Lenkija ir „NordBalt“ su Švedija. Jungčių stabiliam veikimui užtikrinti reikalingi didesni rezervai. Apie 94 proc. sisteminių paslaugų kainos sudaro antrinio ir tretinio aktyviosios galios rezervo paslaugų sąnaudos. Antrinio rezervo paslaugas užtikrina Kruonio HAE, o tretinio rezervo – „Lietuvos energijos gamybos“, 7-asis ir 8-asis blokai. Tad „Litgrid“ sisteminių paslaugų kainos beveik nepriklauso nuo elektros perdavimo operatoriaus pagrindinės veiklos.

„Bet kokiu atveju bendri sutaupymai dėl mažesnės elektros kainos yra gerokai didesni nei išlaidos sisteminėms paslaugoms“, – teigė R. Zukas.

VKEKK patvirtinta elektros rinkos kaina dėl „NordBalt“ ir „LitPol Link“ jungčių įtakos kitąmet mažės 0,21 cento už kWh. Tuo tarpu sisteminių paslaugų kaina pakils tik 0,12 cento už kWh.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.