Teismas beveik 2 mln. eurų sumažino „Vilniaus energijai“ skirtą baudą

Teismas beveik 2 mln. eurų iki

„Vilniaus energija“ 2012-2014 metais nepagrįstai gavo 24,3 mln. eurų viršpelnio, kuris turės būti grąžintas šilumos vartotojams.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Vilniaus energija“ 2012-2014 metais nepagrįstai gavo 24,3 mln. eurų viršpelnio, kuris turės būti grąžintas šilumos vartotojams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2016, 11:38 AM, atnaujinta May 10, 2017, 3:02 PM

Konkurencijos taryba pranešė, kad Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) antradienį patvirtino, kad „Vilniaus energija“ ir „First Opportunity“ sudarė beveik du su puse metų trukusį draudžiamą susitarimą biokuro tiekimo rinkoje.

Praėjusių metų gruodžio pradžioje Konkurencijos taryba nustatė, kad minėtos bendrovės susitarė, jog „Vilniaus energija“ penkerius metus šilumos gamyboje naudojamą biokurą pirkti tik iš „First Opportunity“ . Tokiu būdu, anot tarybos, „Vilniaus energija“ nepasinaudojo galimybe biokurą pirkti iš kitų tiekėjų galimai mažesnėmis kainomis, todėl šis susitarimas galėjo turėti neigiamą poveikį konkurencijai ir vartotojams.

„Draudžiamo susitarimo laikotarpiu „Vilniaus energija“ už biokurą mokėjo beveik 15 proc. brangiau nei kiti šilumos gamintojai Vilniaus regione, o patirtas biokuro pirkimo sąnaudas bendrovė įtraukė į galutinę vartotojams tiekiamos šilumos kainą“, – rašoma tarybos pranešime spaudai.

Už šį draudžiamą susitarimą „Vilniaus energijai“ pernai gruodį buvo skirta 19 mln. eurų, o „First Opportunity“ – 3,529 mln. eurų baudos.

Energetikos ministerija pernai kovą paskelbė, kad „Vilniaus energija“ iš tuometinės „Bionovus“ biokurą pirko iki 50 proc. brangiau nei rinkoje. Kainų komisijos vadovė Inga Žilienė anksčiau yra sakiusi, kad „Vilniaus energija“ už biokurą mokėdavo po 250 eurų už toną naftos ekvivalento, kai biržoje jis kainavo 168 eurus.

2012 metų rugsėjį prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą, įtarus „Vilniaus energijos“ vadovus leidus „Bionovus“ pelnytis iš biokuro pardavimų. Prokurorų teigimu, įtariama, kad „Vilniaus energija“, įsigydama kurą, paslaugas ir kitas prekes, sąnaudas įtraukė į šilumos kainą. Skaičiuojama, kad „Bionovus“ 2007–2011 metais vien iš pardavimų „Vilniaus energijai“ gavo daugiau nei 15,3 mln. eurų grynojo pelno.

Rugsėjo pabaigoje, atlikusi „Vilniaus energijos“ reguliuojamos veiklos auditą, Kainų komisija paskelbė, kad bendrovė 2012-2014 metais nepagrįstai gavo 24,3 mln. eurų viršpelnio, kuris turės būti grąžintas šilumos vartotojams.

VAAT sprendimas per vieną mėnesį gali būti apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.