Lietuva ūžia: plinta mokėjimų kortelės, kurios sukels bankinę revoliuciją

Lietuvoje sparčiai plinta mokėjimų kortelės, kurios, kaip spėjama, supurtys visą bankinių mokėjimų sistemą. Nemokami pinigų pervedimai, nemokami pinigų išgryninimai ir nemokamas kortelės išdavimas, atrodo, po truputį tampa nauju perversmu.

Nemokami pinigų pervedimai, nemokami pinigų išgryninimai ir nemokamas kortelės išdavimas, atrodo, po truputį tampa nauju perversmu.<br>Įmonės nuotr.
Nemokami pinigų pervedimai, nemokami pinigų išgryninimai ir nemokamas kortelės išdavimas, atrodo, po truputį tampa nauju perversmu.<br>Įmonės nuotr.
Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas teigė, kad tokios kortelės atėjimas į Lietuvą paskatins didesnę konkurenciją.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas teigė, kad tokios kortelės atėjimas į Lietuvą paskatins didesnę konkurenciją.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Šiuo metu Lietuvos interneto forumai tiesiog ūžia dėl naujosios „Revolut“ kortelės.<br>Įmonės nuotr.
Šiuo metu Lietuvos interneto forumai tiesiog ūžia dėl naujosios „Revolut“ kortelės.<br>Įmonės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 24, 2016, 7:52 PM, atnaujinta May 10, 2017, 6:38 AM

Vos pernai liepą įsikūrusi ir vartotojams savo paslaugas siūlanti britų kompanija „Revolut“ šiandien jau gali pasigirti neįtikėtinu populiarumu ir skelbiasi įvykdžiusi daugiau kaip 500 mln. dol. vertės pervedimų.

Užsisakė dėl gerų sąlygų

Šiuo metu Lietuvos interneto forumai tiesiog ūžia dėl naujosios „Revolut“ kortelės.

Nemokamas pinigų išgryninimas Lietuvoje ir užsienyje, nemokamas mokėjimo kortelės išdavimas ir aukštas saugumo lygis. Būtent tokius privalumus vardija britų startuolio mokėjimo korteles pradėję naudoti lietuviai, iš kurių kai kurie užsienietišką kortelę jau naudoja kaip pagrindinę.

„Negaliu nepareklamuoti šito osom reikalo, kuris nieko nekainuoja, ypač turint omenyje mūsų visų mylimų bankų įžūlius įkainius“, – viename forume rašė Ernestu pasivadinęs kortelės turėtojas.

„Draugui vakar atkeliavo kortelė. Pinigus galima išsigryninti beveik visuose Lietuvos bankomatuose. Taip pat pavyko atsiskaityti „Maxima“ ir „Iki“ parduotuvėse. Atrodo, kad ši kortelė kol kas yra geresnė „Paysera“ alternatyva“, – rašė kitas forumo dalyvis.

„ „Revolut“ yra tiesiog nuostabus dalykas ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje, kai greitai prireikia grynųjų pinigų, o „tavo banko“ bankomatų nėra šalia. Su „Revolut“ visų bankų bankomatai yra tavo“, – forume rašė Marius.

Privalumai – akivaizdūs

„Revolut“ interneto svetainėje skelbiama, kad nemokamai per mėnesį šios kortelės turėtojai gali išgryninti iki 650 eurų bet kuria valiuta. Viršijus nustatytą ribą, kitiems grynųjų pinigų išėmimams iš bankomatų taikomas papildomas dviejų procentų mokestis.

„Jeigu išsiimate 550 svarų per mėnesį, papildomas išėmimas jums kainuos vieną svarą“, – rašoma įmonės interneto svetainėje.

„Revolut“ mokėjimo kortelė yra susieta ir valdoma per mobiliąją programėlę išmaniajame telefone arba kompiuteryje. Turintis „Revolut“ debetinę kortelę vartotojas gauna ir šios įmonės sąskaitą arba kortelę gali sujungti su kokia nors jau turima banko sąskaita.

Todėl, jei parduotuvėje išleisite dešimt eurų pirkdami maisto produktus, atitinkama suma bus nuskaičiuota ir nuo jūsų banko sąskaitos.

Padeda sutaupyti

Rinkodaros specialistas Regimantas Urbanas teigė, kad „Revolut“ kortele naudojasi jau nuo liepos mėnesio ir kol kas labai džiaugiasi savo pasirinkimu.

„Pagrindinė priežastis, kodėl užsisakiau šią kortelę, tai mano noras žengti koja kojon su technologijomis ir tai, kad bankinės paslaugos gali tapti daug draugiškesnės pačiam vartotojui negu yra dabar. Man patiko, kad ši bankininkystė gali būti išmaniojoje programėlėje ir bankinės operacijos autorizuojamos  piršto atspaudu. Džiugu, kad nebereikia jokių kodų“, – sakė R. Urbanas.

Didelę įtaką sprendimui įsigyti šią kortelę padarė ir galimas nemokamas pinigų išgryninimas visame pasaulyje.

„Kiek teko naudotis kitų bankų siūlomomis paslaugomis, pinigų paėmimas jau kainuoja eurą ar du, ir tai jau yra pakankama priežastis turėti tokią kortelę“, – sakė R. Urbanas.

Kortele besinaudojantis vyras pasakojo šiuo metu nepaleidžiantis jos iš rankų.

„Visi mano mokėjimai ir atsiskaitymai eina per „Revolut“ kortelę. Aš ją naudoju skaičiuodamas savo asmenines išlaidas. Tarkime, mėnesio pradžioje pervedu pinigų sumą, kurią galiu išleisti, pavyzdžiui, 500 eurų. Tada bėgant mėnesiui programėlėje matai, kiek pinigų tau dar liko, o tai padaryti yra daug lengviau, nei prisijungiant prie bankų paskyrų. Tai padeda sutaupyti“, – teigė „Revolut“ kortele besinaudojantis R. Urbanas.

Tikslas – jokių mokesčių

„“Revolut“ yra pasaulinė ir globali išmanioji pinigų siuntimo ir gavimo programėlė, kuri jūsų bankines išlaidas nukarpys iki nulio.

Ši kortelė kiekvienam leidžia pinigus keisti tik geriausiomis valiutų sąlygomis, siųsti pinigus per socialinius tinklus ir naudotis kortele visur, kur priimama „MasterCard“. Mūsų tikslas – panaikinti visus bankų mokesčius“, – būtent taip teigiama įmonės „Revolut“ internetinėje svetainėje.

Įmonė taip pat įvardija ir dalykus, kurie, kaip sakoma jų internetiniame puslapyje, tiesiog sugriaus žmonių požiūrį į bankinius pervedimus.

„Ši kortelė akimirksniu leis kiekvienam apsipirkti bet kurioje internetinėje parduotuvėje mokant bet kokia valiuta. Taip pat naudojantis išmaniąja programėle bus galima bet kada savo kortelę užblokuoti arba siųsti ir gauti pinigus vos per kelias sekundes, – internetinėje svetainėje vardijami būtent šie privalumai. – Esame grupė jaunų žmonių,  pasiryžusių sugriauti senąją bankų industriją, kuri, mūsų nuomone, yra žemos vertės, taiko per didelius mokesčius ir pasenusias technologijas.“

Uždirbs iš duomenų disponavimo?

Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas teigė, kad tokios kortelės atėjimas į Lietuvą pasės didelę konkurenciją.

„Konkurencija didėja, ir tai vartotojams yra gerai. Rinkos naujokai ne tik kelia iššūkius rinkos dalyviams, bet ir verčia ieškoti naujų galimybių. Tačiau reikia turėti omenyje, kad žaidimo taisyklės visiems turėtų būti vienodos. Kai kurios reguliavimo nuostatos jiems nėra taikomos.

Pavyzdžiui, klientų identifikavimo procedūra turėtų būti panaši į taikomą bankuose ir mokėjimo bendrovėse, tuo metu „Revolut“ mažesnėms transakcijoms taiko supaprastintas schemas, kurios bankams Lietuvoje šiuo metu iš esmės yra negalimos“, – apie „Revolut“ sakė S. Kropas.

Pasak S. Kropo, „Revolut“ šiuo metu gali sau leisti daugumą paslaugų teikti nemokamai, tačiau laikui bėgant viskas gali kisti.

„Mūsų žiniomis, „Revolut“ šias paslaugas dabar padengia pati. Daug reikalavimų, kurie taikomi bankams, jiems netaikomi – nei indėlių draudimas, nei kliento pažinimo, nei vadovų reputacijos.

Tolimesni vadovų veiksmai priklausys tik nuo jų pačių rezultatų, galimybių ir įmonės veiklos modelio. Galbūt ši paslauga toliau liks nemokama ir bus siekiama pajamas dengti iš kitų teikiamų paslaugų, pavyzdžiui, duomenų analizės ar vartotojų duomenų bazių disponavimo“, – kalbėjo S. Kropas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.