Už Baltijos pajūryje pakeltą gintarą – žvėriškos baudos

Ministerijos teigimu, iš esmės visas pramoniniu būdu išgaunamas pasaulio gintaras glūdi Kaliningrado srityje.

Po audrų gintaro rinkėjai sukrunta iš mūsų pajūryje, ir Kaliningrado srityje. Tik ten ši veikla -- beveik nelegali.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Po audrų gintaro rinkėjai sukrunta iš mūsų pajūryje, ir Kaliningrado srityje. Tik ten ši veikla -- beveik nelegali.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Po audrų gintaro rinkėjai sukrunta iš mūsų pajūryje, ir Kaliningrado srityje. Tik ten ši veikla -- beveik nelegali.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Po audrų gintaro rinkėjai sukrunta iš mūsų pajūryje, ir Kaliningrado srityje. Tik ten ši veikla -- beveik nelegali.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Oct 26, 2016, 12:16 PM, atnaujinta May 10, 2017, 4:21 AM

Rusijos gamtos išteklių ir ekologijos ministerija pasiūlė padidinti baudas už gintaro gavybą be licencijos.

Jos turėtų šoktelėti ne tris ar keturis, o net iki šimto kartų.

Ministerijos teigimu, iš esmės visas pramoniniu būdu išgaunamas pasaulio gintaras glūdi Kaliningrado srityje.

Čionykštis gintaro kombinatas turi teisę naudoti net 95 procentus šių išteklių, todėl yra visiškas monopolininkas.

Tačiau dalį, nors ir labai nedidelę, gintaro susirenka vietos gyventojai bei turistai. Būtent jiems ir skirtos naujos baudos.

Leidimų niekas neišduoda

Daugeliui prie Baltijos jūros esančio Rusijos anklavo gyventojų gintaras yra tiesioginis pajamų šaltinis.

Ne veltui vietos gintaro rinkėjų klubas turi net 12 tūkst. narių.

Saulės akmenis jie renka dviem būdais. Pirmasis – tiesiog žvejoti specialiais samčiais jūroje po audros.

Antrasis – plauti gintarą iš grunto, užpylus 5-6 metrų gylio duobę vandeniu.

Pirmasis būdas kol kas oficialiai nėra draudžiamas, užtat antrajam reikalinga licencija. Mat taip galima išgauti kur kas stambesnių akmenų nei žvejojant jūroje.

Tačiau toks leidimas fiziniams asmenims nesuteikiamas. O be jo – vieni nemalonumai.

Tikrina žmonių kišenes

„Praūžus audrai prie jūros budi policininkai, tikrinantys žmonių kišenes“, – laikraščiui „Izvestija“ pasakojo Kaliningrado gintaro klasterio projekto vadovas Sergejus Petrovas.

Pasak jo, gintaro kainą lemia jo dydis. Kilogramas (maždaug pusės litro stiklainis) smulkių grūdelių kainuoja juokingai – apie 60 rublių (90 euro centų). Jei žaliava stambesnė, kaina pakyla iki 3 tūkst. rublių (per 44 eurus).

Tačiau jei pas rinkėją bus aptikta daugiau nei 30 tūkst. rublių (442 eurų) vertės gintaro, jis iškart konfiskuojamas, kaip ir gavybos įrankiai, bei skiriama bauda.

Ar sustabdys nelegalus?

Sankcijos kol kas nėra žvėriškos, tačiau nuo kitų metų greičiausiai taps tokios, kad maža niekam nepasirodys.

Pagal Rusijos gamtos išteklių ir ekologijos ministerijos parengtą planą, už gintaro gavybą be licencijos baudos fiziniams asmenims turėtų išaugti šimtą kartų – iki 300-500 tūkst. rublių (4417-7361 euro).

Juridiniams asmenims jos padidėtų 60 kartų iki 48-60 mln. rublių (707-882 tūkst. eurų).

Mat Maskvoje sėdintys valdininkai nusprendė, kad Kaliningrado srityje nelegaliai gintaro išgaunama net po 70 tonų per metus. O per pastaruosius trejetą metų konfiskuotos žaliavos vertė neva siekė net 3,8 mlrd. rublių (beveik 56 mln. eurų).

S.Petrovas neslėpė, kad niekas iš smulkiųjų gintaro rinkėjų Kaliningrado srityje licencijų neturi. Juk čia net nėra kam legaliai parduoti surinktą žaliavą.

„Pas mus gintarą renka apie 30 procentų pajūrio gyventojų, nes tiesiog nėra kitokio darbo. Vargu ar padidinus baudas net ir šimtą kartų tai juos sulaikys.

Gaus žmogus 300 tūkst. rublių baudą, eis toliau ieškoti gintaro, kad parduotų ir atsiskaitytų su valstybe“, – ateities perspektyvas piešė S.Petrovas.

* * *

Pakėlė mokestį

Lietuvos valdžia nuo šių metų padidino mokesčius už gintaro gavybą – nuo 20,22 iki net 280-900 eurų už kilogramą (nelygu apimtis).

Tai padaryta Aplinkos ministerijai nusprendus leisti pramoniniu būdu išgauti gintarą Kuršių mariose. Manoma, kad prie Juodkrantės jo ištekliai gali siekti 112 tonų.

Tačiau paskelbus konkursą gavyba tokiomis sąlygomis nesudomino verslininkų, nors anksčiau kai kurios įmonės svarstė jos imtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.