Reiklūs pirkėjai turgaus prekybininkus verčia verstis per galvą

Istorines sostinės turgavietes – Halės bei Kalvarijų – administruojančių įmonių atstovai teigia, kad šiandieninė konkurencija dėl pirkėjo turgaviečių administratorius bei prekybininkus verčia „verstis per galvą“.

Reiklūs pirkėjai verčia pasistiebti turgaus prekybininkus<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Reiklūs pirkėjai verčia pasistiebti turgaus prekybininkus<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Reiklūs pirkėjai verčia pasistiebti turgaus prekybininkus<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Reiklūs pirkėjai verčia pasistiebti turgaus prekybininkus<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 28, 2016, 11:33 AM, atnaujinta May 10, 2017, 1:32 AM

„Per dieną Kalvarijų turgavietėje apsiperka nuo aštuonių iki penkiolikos tūkstančių lankytojų. Prieš dešimt metų turguje apsipirkdavo žymiai daugiau žmonių. Tad nieko nuostabaus, jog prekybininkai jaučia padidėjusią konkurenciją dėl pirkėjo.

Tai skatina turgavietes atsinaujinti, o prekybininkus – jausti didesnę atsakomybę dėl savo produkcijos“, – sako Ingrida Talžūnienė, Kalvarijų turgų administruojančios UAB „KTVG“ direktoriaus pavaduotoja.

Patikrinimai nebestebina

Besikeičiančią situaciją puikiai iliustruoja ne tik sostinės turgaviečių renovacija, bet ir mažėjantis įvairių pažeidimų skaičius jose. Patikrinimų turguje būna daug, vien į Kalvarijų turgų įvairių valstybinių institucijų pareigūnai atvyksta kone kas mėnesį.

„Tiek mes, turgavietės administratoriai, tiek įvairios tarnybos stengiamės užtikrinti, kad turgavietėse vartotojams būtų parduodami tik saugūs maisto produktai. Todėl patikrinimai mums yra kasdienybė. Štai spalį visą savaitę prekybininkus tikrino Valstybinės mokesčių inspekcijos pareigūnai bei policininkai.

Jie tyrė, ar visi prekybininkai turi verslo liudijimus, sveikatos knygeles. Lietuvos metrologijos inspekcijos specialistai tikrino, ar teisingi yra svarstyklių bei termometrų parodymai. Fitosanitarijos tarnyba tikrino augalus, daržoves, sėklas“, – teigia I. Talžūnienė.

Kaip sako Kalvarijų turgaus atstovė, patikrinimai prekybininkus užklumpa netikėtai, tačiau pastarieji prie to yra įpratę ir pareigūnų vizitų netgi laukia. Mat tikrintojai atlieka ir švietėjišką darbą – informuoja apie įstatymų, normatyvų pasikeitimus. Prekybininkai, žinodami apie nuolatines dokumentų patikras, laiku pratęsia jų galiojimą.

Panaši situacija yra ir sostinės Halės turguje. Pastarąją turgavietę administruojančios įmonės UAB „Tugva“ direktoriaus pavaduotojas Leonas Jucys teigia, kad po Halės turgaus rekonstrukcijos visi pardavėjai, ūkininkai bei smulkūs prekeiviai tapo žymiai atsakingesni ir atidesni pirkėjui. „Išaugo konkurencija, sumažėjo pirkėjų srautai, todėl yra branginamas kiekvienas pirkėjas ir stengiamasi, kad pažeidimų nebūtų“, – sako L. Jucys.

Kokybė griežtai kontroliuojama

Anot L. Jucio, Halės turgavietėje yra įdiegta Maisto saugos ir kokybės sistema, kurios kontrolę vykdo turgavietės vyriausias kontrolierius – veterinarijos gydytojas. Tokia pareigybė yra ir Kalvarijų turgavietėje. „Tik perėjusios per veterinarijos gydytojo „filtrą“, prekės atsiduria ant prekystalio. Visos prekės, kuriomis prekiaujama turguje, yra kokybiškos, nes nekokybiškomis tiesiog negalima prekiauti“, – sutartinai tvirtina Halės ir Kalvarijų turgaviečių atstovai.

Jei atsitinka taip, kad į turgų pristatomi maisto produktai neatitinka saugos ir kokybės reikalavimų, jos grąžinamos tiekėjui arba nukreipiamos utilizuoti, bei pranešama Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

„Kalvarijų turgaus Maisto produktų priežiūros skyriaus darbuotojai periodiškai tikrina prekybininkų dokumentus, prekių kiekį, ar prekės laikomos tinkamoje temperatūroje, ar jos tinkamai supakuotos, ar nepasibaigę galiojimo terminai, ar tinkamai atliktas prekių ženklinimas, etiketėse nurodomos kainos“, – tvirtina I. Talžūnienė.

Jai pritaria Halės turgavietės atstovas, teigdamas, kad turguje galima prekiauti tik tokiomis žemės ūkio ir maisto produktų grupėmis, kurių prekybai ir saugojimui yra paskirta atitinkama zona. Todėl turgavietės yra griežtai suskirstytos į tam tikras prekybos zonas: pieno, šviežios mėsos, rūkytų mėsos gaminių, žuvies, gėlių, sodinukų, sendaikčių, baldų, drabužių.

Pasikeitė turgaus įvaizdis

Kalvarijų bei Halės turgaviečių atstovų nuomone, rekonstrukcijos pakeitė turgaus įvaizdį. Iš „laukinio“ ir nešvaraus jis tapo civilizuotu ir maloniu. Nušiurusius kioskus pakeitė dengti, modernūs, apšiltinti prekybos paviljonai. Tapo saugiau – čia įkurtos vaizdo stebėjimo kameros. Rekonstruojant išlaikyti istoriniai architektūriniai pastatų elementai, primenantys pirkėjams senas turgaus tradicijas.

„Į Halės turgavietę dažnai užsuka įvairių užsienio šalių turistai, nes juos domina istorinės turgavietės tradicijos ir aplinka“, – įsitikinęs L. Jucys.

Turguose kuriasi šeimos verslų parduotuvėlės, prekiauja ūkininkai, atsidaro kavinukės, kepyklėlės. Norėdami įtikti pirkėjui, pardavėjai maloniai bendrauja, siūlo paragauti perkamą produktą bei išsirinkti labiausiai patikusį, derasi dėl kainos. „Mes pastebime, kad į Kalvarijų turgų vis dažniau užsuka jaunesnio amžiaus pirkėjai – auginantys mažus vaikus tėvai ieško lietuviškų, ekologiškų maisto produktų: šviežios mėsos, pieno, varškės, daržovių, vaisių. Formuojasi pasitikėjimu pagrįstas pirkėjo ir prekybininko santykis“, – sako „KTVG direktoriaus pavaduotoja.

Tiek L. Jucys, tiek I. Talžūnienė teigė, kad sostinės turgaviečių tikslas ir toliau liks orientuotas į vartotoją – pritraukti pirkėjus bus stengiamasi siūlant jiems aukštos kokybės, platų prekių asortimentą.

Tikrina atidžiai

VMVT vyriausios veterinarijos gydytojos-inspektorė Daiva Šimelionienė teigė, kad pirkėjai darosi reiklesni, nes keičiasi jų požiūris į tai, kaip turėtų atrodyti ir veikti turgavietės.

 “Visos turgavietės stengiasi tvarkytis, gerėja prekybos sąlygos, higiena, šaldymo įranga, transporto priemonės.  Planinis patikrinimas sostinės turgavietėse atliekamas kartą per metus. VMVT tikrina gyvūninio ir negyvūninio maisto ir gėrimų tvarkymo saugą bei kokybę.

Tačiau, praktiškai turgavietės kontroliuojamos gerokai dažniau, mat yra reaguojama į visus vartotojų pranešimus, taip pat vykdomi tiksliniai patikrinimai tam tikrai sezoninei prekybai, pavyzdžiui, braškėmis, įvertinti“, – sakė D. Šimelionienė.

Turgavietės ir atskirų  prekiautojų patikrinimo metu tikrinama prekybos vietos, įrangos, inventoriaus higieninė būklė, maisto produktų laikymo sąlygos, greitai gendančių maisto produktų temperatūros režimų užtikrinimas, produktų tinkamumo vartoti terminai, saugos ir kokybės atitikimas, ženklinimas ir kainų nurodymas, kryžminės taršos galimybės, atsekamumas, maisto produktų prekybos dokumentai, prekiautojų medicininės knygelės, prekiautojų sveikatos žinių pažymėjimai.

„Kontrolę atliekantis teritorinės VMVT pareigūnas ima mėginius, jeigu kyla abejonių dėl produktų saugos ar kokybės reikalavimų arba gautas vartotojų skundas apie nesaugų produktą. Pareigūnas, turgavietėje nustatęs pažeidimų, imasi visų priemonių, kad užtikrintų, jog vartotojams nebūtų tiekiami galimai nesaugūs ar nekokybiški maisto produktai.

Po patikrinimo surašomas nustatytos formos patikrinimo aktas, kurį pasirašo tikrinę pareigūnai ir patikrinime dalyvavę asmenys bei turgavietės atsakingas asmuo“, – teigė  D. Šimelionienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.